Medvedevs tid är ute

Dmitrij Medvedevs tid var inget för Ryssland. Det har det ryska parlamentets underhus, statsduman, nu slagit fast efter en spännande omröstning. 486 ledamöter röstade för förslaget att skrota Medvedevs tidsreform. En avstod från att rösta. Ingen röstade mot förslaget, såklart.

klockaDmitrij Medvedevs tid var inget för Ryssland. Det har det ryska parlamentets underhus, statsduman, nu slagit fast efter en spännande omröstning. 486 ledamöter röstade för förslaget att skrota Medvedevs tidsreform. En avstod från att rösta. Ingen röstade emot förslaget, såklart.

Att tiden är ur led var Dmitrij Medvedevs ständiga bekymmer under hans i övrigt obemärkta tid i Kreml. Att vrida klockan fram och tillbaka var väl ett lämpligt tidsfördriv för en man som i övrigt inte hade mycket att säga till om, och som ingen riktigt tog på allvar. Det var ju Putin som bestämde, det visste alla.

I mars 2010 bestämde den allsmäktige presidenten Dmitrij Medvedev alltså att det finns för många tidszoner i Ryssland. Så kan vi inte ha det, det blir alltför svårt att styra landet med så många olika tider, inget annat land har ju så många.

Att Ryssland råkar vara världens största land var inget argument i sammanhanget. Vips så var två tidszoner borta, och Ryssland mycket modernare och lättare att styra.

Men snart ville Medvedev bestämma något igen. Jovisst, vi kan väl göra något med klockan, kom han fram till. I februari 2011 bestämde han att det där med övergång till sommartid och vintertid hipp som happ inte alls är någon bra idé.

Våren 2011 övergick Ryssland alltså till sommartid som hädanefter skulle bli evig. Att vrida tillbaka klockan var bara förvirrande för alla inblandade och fick kossorna att må dåligt, meddelades det från högsta ort.

Men sedan hände något. Hösten 2011 meddelade Vladimir Putin att han snart skulle bli president igen. Han och kompisen Dmitrij Medvedev hade för länge sedan bestämt att de skulle byta stolar igen, hette det.

Och så var tiden ur led igen. Inte kunde väl Putin gilla att landet för all evighet skulle ha evig sommartid, så som den där andre presidenten, vad han nu hette, helt oförhappandes hade bestämt? Och i september 2012 lade hälsovårdsutskottets ordförande fram ett förslag om att avskaffa den eviga sommaren.

Förslaget fick stor publicitet och starkt stöd bland de Putintrogna politikerna. Statliga järnvägsbolaget RZjD stoppade tillfälligt försäljning av tågbiljetter till alla tåg som avgick efter den 26 oktober 2012, eftersom ingen visste vad klockan skulle vara då och hur tågen skulle gå.

Den gången blev det inget. Saken måste utredas, hette det, när det visade sig att Putin hade viktigare saker för sig än att vrida klockan fram och tillbaka.

Tidszoner i RysslandMen nu är det alltså dags. Parlamentet har utrett och utrett och kommit fram till att Medvedev hade helt fel också i denna fråga. I dag den 10 juni beslutade underhuset i en första omröstning att klockorna visst ska vridas till tillbaka till vintertid igen den 26 oktober i år.

Visserligen är dagens omröstning den första av tre som krävs – men röstsiffrorna var övertygande. Ingen däremot.

Dessutom var också Medvedevs nedskärning av antalet tidszoner ett felsteg, visar det sig nu. Ryssland behöver fler tidszoner, slår parlamentet fast. Det ska skapas en ny tidszon, Moskva plus en timme, mellan Moskva och Jekaterinburg.

Ojdå, det var visst precis den tidszon som Medvedev avskaffade.

Och i ryska fjärran östern ska gränserna mellan tidszonerna ritas om igen, för Medvedev ritade om dem på felaktigt sätt, har det visat sig efter omfattande utredande.

Det enda som blir kvar av Medvedevs tidsreformer är att det inte blir något tramsande i tid och otid, med övergång till sommartid på våren och normaltid på hösten. Medvedev införde evig sommartid, nu blir det evig vintertid i stället. Det är Putins tid.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Medvedevs tid är ute”

:-)
Läser alltid dina reportage med stort nöje. Uppskattar också boken “Putins folk”.

Du kan Ryssland, i motsats till flera svenska “Rysslandskännare”! Так держать!

KGB TV.

Kanske lite patetisk. Men det är svårt att undvika, det är ju symboliskt så det förslår. Fast egentligen var det ju aldrig Medvedevs tid.

Stängt för kommentering.