Nya tider: Ryssland krympte i tvätten

Tidszoner i RysslandNatten till söndagen blev Ryssland mindre: två av landets elva tidszoner ströks. Fram till i går var tidsskillnaden mellan Kaliningrad i väst och Kamtjatka i öst tio timmar, nu är skillnaden nio timmar, eftersom de östligaste, glest befolkade regionerna Tjukotka och Kamtjatka övergår till Magadantid. Dessutom försvann de märkliga tidsöarna kring Samara när tidszonen Moskva plus en timme avskaffades.

I framtiden kan antalet tidszoner komma att minskas ytterligare, och 2010 kan dessutom bli sista året då Ryssland tillämpar sommartid. Den rabiate rabulisten Vladimir Zjirinovskij var snabb med att ställa sig bakom förslaget om att avskaffa övergången till sommartid som enligt honom är skadlig för hälsan.

Reformen av tidszoner är ett av Dmitrij Medvedevs moderniseringsförslag som han förde fram i sin tal till nationen i november. Alltför många tidszoner gör det svårt att styra landet och bromsar utvecklingen, menade han. Drygt fyra månader efter att Medvedev uttalade de magiska orden är första steget av tidsreformen genomförd. Nästan, men bara nästan lika snabbt som det gick när konstitutionen skulle ändras för att förlänga nästa presidents ämbetsperiod.

Det är som Lennart Dahlgren säger, ryska tjänstemän kan agera snabbt och resolut när det behövs – och inte alls, när de inte vill. För inte är det väl ändå just den felaktiga mängden tidszoner som är det största och mest brådskande problemet i detta världens största land?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Nya tider: Ryssland krympte i tvätten”

“Sommartid skadligt för hälsan”. Är han biolog/läkare? Jag tror inte någon medicinare med självaktning skulle kläcka ur sig något sådant.
Till tidzinerna. Mig veterligt har hela Kina samma officiella tid så ryssarna kan gott minska sina 9 ytterligare t.ex. till 3,4 (5 till att börja med) fattiga människor på landet kan ju gå efter solen (det gör de väl redan i Kina)

Zjirinovskij är och förblir en ultranationalistisk pajaspopulist vars uttalanden ytterst sällan bör tas på allvar. Och nej, han har ingen medicinsk eller biologisk utbildning så vitt jag vet. :)

Stängt för kommentering.