Evig vinter visar var skåpet ska stå

Det ryska statliga järnvägsbolaget RZjD har stoppat all försäljning av tågbiljetter till tåg som avgår efter den 26 oktober, eftersom ingen vet vad klockan är då. Den ryska tiden är ur led igen. Förra gången var det kossornas fel, nu är det en före detta president som ska få veta sin plats.

Det ryska statliga järnvägsbolaget RZjD har stoppat all försäljning av tågbiljetter till tåg som avgår efter den 26 oktober, eftersom ingen vet vad klockan är då. Den ryska tiden är ur led igen. Förra gången var det kossornas fel, nu är det en före detta president som ska få veta sin plats.

Han heter Medvedev, den före detta presidenten, och kunde ha fått äran för att Ryssland ligger långt före sin tid – klockorna i Kreml går hela tre timmar före svensk normaltid.

Att pilla på klockan var en av Medvedevs favoritsysselsättningar, kanske för att han inte fick lov att bestämma över så mycket annat under sina fyra år i den ryska maktens högborg. Redan i mars 2010 avskaffade han två ryska tidszoner. Alltför många tidszoner gör det svårt att styra landet och bromsar utvecklingen, menade han. I februari 2011 bestämde han att Ryssland behöver en evig sommar, annars blir kossorna förvirrade, hette det. Övergången till normaltid avskaffades, och sedan dess råder det sommartid också på vinterhalvåret.

Tecken i tiden tyder på att tövädret är över. I stället för evig sommartid bör Ryssland införa evig vintertid. Det är kontentan av ett lagförslag som det ryska gummistämpelparlamentet nu ska behandla i ilfart före den 28 oktober, dagen då Ryssland i höst hade vridit tillbaka klockorna om inte Medvedev hade avskaffat normaltiden. Förslaget kommer visserligen inte från det styrande partiet Enade Ryssland, utan från Zjirinovskijs pajasparti som alltid stödjer Enade Ryssland, men järnvägsbolagets snabba reaktion tyder på att en förändring är på gång.

Den som lagt fram förslaget är förresten inte vem som helst, utan hälsovårdsutskottets ordförande Sergej Kalasjnikov. Och enligt vad han sagt i ryska medier finns det “förståelse” i regeringskretsar för att det ska bli så här. Alltså blir det så här.

Satirikern Viktor Sjenderovitj kommenterade i veckan på radiostationen Echo Moskvy det senaste initiativet från de ryska parlamentarikerna:

Вот, когда они друг другу в глаза посмотрят в обеденный перерыв, они сами понимают, что они клоуны – или нет? У меня только один вопрос. Ну, бог с ним. Ну, переведем. Послушай, мы можем перевести часы на тысячу лет назад. Запросто! На триста легко уже перевели. Какая разница – час туда, час обратно – по какому именно времени мы будем в Средневековье?

När de tittar varandra i ögonen på lunchrasten, fattar de själva att de är pajasar eller inte? Jag har bara en fråga. Visst, det gör detsamma. Visst, vi vrider tillbaka klockan. Men hör här, vi kan lika gärna vrida tillbaka klockan med tusen år. Trehundra år tillbaka i tiden har vi redan klarat. Vad gör det för skillnad, en timme hit eller en timme hit, vad spelar det för roll vad klockan visar, när vi befinner oss på medeltiden?

Ryska bloggare kan inte sluta göra sig lustiga över hur Medvedev nu förlorar hederstiteln “tidernas härskare”. Järnvägsbolaget RZjD har inte tid för skämt – en justerad vintertidtabell måste tas fram i ilfart så att de ryska tågen inte krockar med tåg från länder med mer förutsägbara tider.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Evig vinter visar var skåpet ska stå”

Nej, det är sommartid nu. Och just eftersom vi har sommartid i Sverige är det två timmars skillnad mot Moskva nu. När vi har normaltid i Sverige är det tre timmar. Men snart blir det väl väl två timmars skillnad på vintern och en timmes skillnad på sommaren, om de inte ändrar sig igen.

Jag har förtydligat min text genom att skriva “svensk normaltid” i stället för “svensk tid”. Tack för påpekandet.

Stängt för kommentering.