Medvedev har aldrig funnits

De som trodde att det var president Medvedev som fattade beslut om den ryska inmarschen i Sydossetien för fyra år sedan kan gå och slänga sig i väggen. I själva verket var Medvedev ingen president utan en velig fegis. Han vågade inte skicka in trupperna innan den stora ledaren Vladimir Putin gav honom en spark i ändan. Det här framgår av en ny film som rysk tv sände lagom till fyraårsdagen av kriget i Georgien.

Kanske gjorde Dmitrij Medvedev ett ödesdigert misstag när han i slutet av juli i en intervju till The Times sade att han visst kan tänka sig att bli president igen.

Eller kanske känner Vladimir Putin bara att han behöver få ordning på sina vikande opinionssiffror. Visserligen ligger stödet för Putin fortfarande på 44 procent, och han är den absolut populäraste politikern i Ryssland – men siffran är bland de lägsta i opinionsinstitutet FOM:s mätningar under de senaste tio åren.

Hur som helst så har Putins stödtrupper nu beslutat att ta tillbaka äran för det populära lilla segerrika kriget, som Dmitrij Medvedev helt omotiverat har fått njuta av i fyra år. I en uppmärksammad intervju för ett år sedan sade han tydligt inte bara att det var han själv som fattade beslutet om inmarschen, utan att han inte ens pratade i telefon med premiärministern Vladimir Putin förrän någon dag senare. Putin var ju på OS i Peking, och det var inte helt enkelt att ordna en säker telefonlinje, hette när Medvedev fortfarande var president.

Nu dyker plötsligt en massa generaler upp i en tv-dokumentär och hävdar att många människoliv gick till spillo eftersom den velige Medvedev inte kunde bestämma sig för att skicka in trupperna, och att det till slut var storebror Putin som ringde Medvedev och såg till att ryska militären gick över gränsen och in i Georgien. Filmen, som visades på statsstyrda kanalen TV5 som sänder från S:t Petersburg, fick namnet “Den förlorade dagen – hela sanningen om kriget den 8.8.2008”. En kortvariant som dök upp på YouTube redan den 5 augusti fick ett ännu tydligare namn: “Medvedevs feghet dödade 1.000 människor”.

Filmen avslutas med en speakerröst som förklarar vad det hela handlar om:

Настоящий лидер тот, кто принял на себя ответственность за каждого из нас, кто в тяжелый час готов рискунть своей репутацией, а не своими соотечественниками, кто не будет медлить и колебаться когда льется кровь. То что было летом 2008 никогда не забудется…

En verklig ledare är den som har tagit på sig ansvaret för var och en av oss, den som i ett svårt ögonblick är beredd att riskera sitt rykte i stället för att riskera sina landsmän, den som inte sölar och tvekar när blod flödar. Det som hände sommaren 2008 kommer aldrig att glömmas…

Siffran för antalet dödsoffer verkar helt gripen ur luften (det totala antalet dödsoffer under krigets första dygn kan inte rimligtvis ha varit mer än ett femtiotal), men det intressanta är att Putin själv nu plötslig bekräftar det alla hela tiden misstänkt, nämligen att han givetvis pratade med både Medvedev och försvarsministern före den ryska inmarschen. Så här sade han på en presskonferens den 8 augusti när han fick en fråga om filmen:

Я звонил дважды и Дмитрию Анатольевичу, и 7, и 8 числа, и Министру обороны. Мы обсуждали эту проблему.

Jag ringde två gånger, både till Dmitrij Anatoljevitj [Medvedev], den 7 och 8 [augusti], och till försvarsministern. Vi diskuterade den här frågan.

Men i sin iver att visa vem som ska ha äran för det segerrika kriget går Putin ett steg längre och förklarar att den militära insatsen planerades och förbereddes redan under hans egen mandatperiod, innan Medvedev tog över:

План был подготовлен Генеральным штабом где-то в конце 2006-го или в начале 2007 года. Он был мною утверждён, согласован. Более того, в рамках этого плана проводилась и подготовка южноосетинских ополченцев.

Planen förbereddes av generalstaben någon gång i slutet av 2006 eller i början av 2007. Jag bekräftade och godkände den. Dessutom genomförde man också utbildning av sydossetiska hemvärnet inom ramarna för den här planen.

Det sistnämnda är speciellt intressant. Formellt erkände Ryssland fram till 2008 att Sydossetien var georgiskt territorium, och de ryska fredsbevarande trupper som fanns i Sydossetien var formellt neutrala i konflikten. Men samtidigt tränade Ryssland alltså i strid med folkrätten trupper för den separatistiska sydossetiska regeringen.

Nåväl, inget av detta är väl speciellt förvånande. Det märkvärdiga är att Putin nu öppet erkänner Rysslands dubbelspel i Sydossetien. Uppenbarligen är det viktigare att slå fast att han ska ha äran för segern än att upprätthålla myten om Rysslands fredsbevarande roll i området.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Medvedev har aldrig funnits”

Hej! Jag är en ganska ny följare av din blogg och twitter, och som student i ryska och östeuropeisk politik vill jag börja med att säga att jag uppskattar det mesta du skriver. Jätteintressant, verkligen. Men här blev jag lite förvirrad. TV5 (pyatyj kanal) ägs till större andel, såvitt jag vet, av NMG – och det privat, inte statligt. Så har det varit de senaste åren åtminstone. Att Kovalchuk, ägare av NMG, förvisso går hand i hand med Putin är en sak, men jag ser inte hur det har med konceptet privat/stadsägt att göra :-) Hur nära de än står varandra så tycker jag det är viktigt att påpeka skillnaden mellan en dokumentär som visas på statlig TV kontra privatägt. För övrigt står det bara att den [dokumentären] är finansierad av Studio Alfa. Googlar man filmen hittar man nyckelorden “Анонимный фильм” lite härstans. Är det så att regissören är okänd? Jag är givetvis inte emot filmen på något sätt, speciellt inte då jag inte sett den ännu. Dock är jag nyfiken på härkomsten.

(Källa: ru.wikipedia.org — (“По состоянию на 31 декабря 2010 года ЗАО «Национальная Медиа Группа» принадлежит основной пакет акций ОАО «ТРК „Петербург“» — 72,425 %.”)

Jag skrev väl inte statsägd, utan statsstyrd? Även Pervyj Kanal ägs delvis av samma koncern, och att den är statsstyrd kan väl ingen tvivla på. Inte heller hade generalerna ställt upp för intervju om inte filmen hade fått klartecken från ganska högt i hierarkin. Men visst har du rätt i att en film i femman inte är en lika entydig signal från toppen som en film i ettan eller NTV. Kanske borde jag ha varit tydligare, men allt får inte plats, och det viktigaste var ändå det Putin sade själv.

Du har rätt, filmen är anonym, i sluttexten står bara “Studio Alfa, Tver 2012” om jag inte missminner mig. Men det betyder knappast att filmen verkligen är en privat produktion. Snarare skulle man kunna misstänka att det är folk inom säkerhetsstrukturer som på detta vis vill få fram sitt budskap. Men det är bara en gissning.

Stängt för kommentering.