Ryska kossor har fått evig sommar

Rysk tidSommartiden ska aldrig ta slut i Ryssland. Det bestämde president Dmitrij Medvedev i februari, när den ryska vintern var som mörkast, och natten mot söndagen verkställdes beslutet. Medan invånarna i de flesta andra länder på norra halvklotet ställde om klockorna slapp ryssarna fundera på om det var framåt eller bakåt visarna skulle vridas.

Under sina fyra år vid makten har Dmitrij Medvedev inte lyckats uträtta mycket annat än att hålla stolen varm för sin kombinerade före- och efterträdare Vladimir Putin, och manipulationerna med tiden kan mycket väl visa sig vara den mest bestående av hans mångomtalade reformer.

Redan förra året såg Medvedev till att stryka två av landets elva tidszoner. Argumentet var då att tidsskillnaderna gjorde det svårt att styra landet och bromsade utvecklingen. Den eviga sommartiden förklarade Medvedev med att det inte är bra för hälsan att hålla på att vrida klockan fram och tillbaka: antalet hjärtinfarkter och självmord ökar varje år i samband med övergången till vintertid. Dessutom har kossorna svårt att förstå varför mjölkerskorna inte kommer när de brukar, menade Medvedev.

Kossorna i all ära, men genom att pilla på ryssarnas klockor har nanopresidenten i alla fall fått möjlighet att bestämma över någonting som verkligen påverkar deras liv. Dessutom kan han hävda att han verkligen lyckats i sin strävan att modernisera Ryssland: nu är landet en timme närmare framtiden än när Putin valde honom till president.

De som tycker att Ryssland ska gå sin egen väg och inte snegla på väst kan också vara nöjda: avståndet i tid mellan Ryssland och Västeuropa har under Medvedevs presidentperiod vuxit med hela 50 procent – från två till tre timmar.

Som vanligt är det inte alla som rättar sig efter det Dmitrij Medvedev bestämt. Denna gång är det datorer och mobiltelefoner som gör uppror. På söndagsmorgonen var det hundratals bloggande och twittrande ryssar som klagade på att klockorna visade fel. Operativsystemen kände inte till Medvedevs förordning.

Den anonyma twittraren @Kermlinrussia (Rsyslands persident) sammanfattade läget:

С отменой перехода на зимнее время правительству удалось украсть у граждан не только деньги, но и время.

Genom att avskaffa övergången till vintertid har regeringen lyckats med att inte bara stjäla medborgarnas pengar utan också deras tid.

En timme per rysk medborgare blir sammanlagt ungefär 140 miljoner timmar, eller 16.000 år. Om det är så att Dmitrij Medvedev personligen tagit hand om den överblivna tiden måste det innebära att han nu befinner sig någonstans på stenåldern. Det är i så fall en rimlig förklaring till varför han inte kan ställa upp i nästa års presidentval.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ryska kossor har fått evig sommar”

Sunt bondförnuft tycks ej existera i ryssland. Möjligtvis hos kossorna. Det är väl tur att dom ej har rösträtt för makthavarna.

Stängt för kommentering.