Spioner, bögar och satanister

Den ryska oppositionen består av spioner, bögar och satanister. Riktiga patriotiska, ortodoxa och heterosexuella ryssar däremot står på Putins sida och försvarar landet mot den fientliga omringningen och de sluga femtekolonnarna.

Den ryska oppositionen består av spioner, bögar och satanister. Riktiga patriotiska, ortodoxa och heterosexuella ryssar däremot står på Putins sida och försvarar landet mot den fientliga omringningen och de sluga femtekolonnarna. Det är bilden som makthavarna nu sprider med alla tillgängliga medel.

Lagen om utländska agenter var bara en början, alltså den som tvingar människorättsorganisationer att registrera sig som “utländska agenter” ifall de tar emot utländskt stöd. Huvudvikten läggs på en smutskastningskampanj av sovjetiskt snitt, där alla oppositionella i tur och ordning utmålas som femtekolonnare. Senaste exemplet är den kände vänsteraktivisten Sergej Udaltsov, en av de mest synliga profilerna under det senaste årets protestaktioner. Nu påstår den Kremlstyrda tv-kanalen NTV att han förberett ett våldsamt maktövertagande i Ryssland med hjälp av georgiska pengar och kaukasiska terrorister.

Programmet Protestens anatomi 2, som sändes den 5 oktober, baserades till stor del på ett smygfilmat möte mellan någon som liknar Udaltsov och någon som liknar en känd men inte speciellt respekterad georgisk politiker. Huruvida det verkligen är Udaltsov som syns i de suddiga bilderna är oklart. Ännu mer oklart är det om det verkligen är Udaltsovs röst som hörs. Samma scen visas två gånger, med olika ljud, vilket tyder på att rösterna lagts på i efterhand. Enligt vad en medarbetare på NTV sagt i polisförhör levererades filmen av en “okänd georgier” som medarbetaren träffade ute på gatan.

Denna suddiga film med oklar härkomst har nu blivit grund för en spionrättegång mot Sergej Udaltsov och två av hans närmaste medarbetare. På onsdagsmorgonen slog maskerade specialtrupper från ryska inrikesministeriet till och en husrannsakan genomfördes hemma hos Udaltsov, som sedan fördes bort för ingående förhör. Udaltsov släpptes senare samma dag på fri fot men belades med reseförbud. Hans kamrat Konstantin Lebedev, som också figurerar i spionfilmen, anhölls. Båda hotas nu av tio års fängelse för “förberedelse till våldsamt upplopp”.

Udaltsov är en radikal vänsteraktivist, snarast en anarkist, och hans politiska linje är djupt osympatisk för de liberala Putinmotståndare som han samarbetat med under det senaste årets protestaktioner. Därför är det ett slugt drag av maktapparaten att rikta en samlad attack mot honom. Syftet är givetvis att så osämja i oppositionen och tvinga Putinmotståndare att ta avstånd från Udaltsov för att själva inte stämplas som utländska agenter och farliga upprorsmakare.

Direkt efter det att smutskastningsfilmen visats på NTV hoppade också Kremls mest konservativa kretsars informella talesman Sergej Markov fram som gubben i lådan och krävde just det, att resten av oppositionen omedelbart fördömer Udaltsov för att inte slutgiltigt förlora sitt moraliska anseende. Som om demagogen Markov visste något om moraliskt anseende. Så här säger Markov i tidningen Vetjernjaja Moskva:

Efter visningen av filmen “Protestens anatomi 2” blev det uppenbart att Udaltsov blir föremål för en brottsutredning. Enligt vad man kan se i filmen har han kommit överens med främmande staters företrädare om ett våldsamt maktövertagande i Ryssland och om ett möjligt genomförande av terrordåd. Där finns många brott, och när allt har kontrollerats vad gäller brottsrubriceringen har det uppstått seriösa grunder för en förundersökning. Jag tror att förundersökningen kommer att gå vidare, det blir en rättegång och det tar en lång tid. Och rättegången kommer att få maximal publicitet, det är i makthavarnas intressen.

På den Kremltrogna skandalsajten Lifenews.ru förutspår Markov att Udaltsov kommer att dömas till ett fängelsestraff, “men inte alltför långt”.

Prognosen är intressant, eftersom det var just Markov som den 17 augusti i affärstidningen Vedomosti publicerade en lång opinionsartikel där han förklarade varför medlemmarna i performancegruppen Pussy Riot måste dömas till ett kännbart straff. Putin måste visa att han är på den enkla landsbygdsbefolkningens sida, på den ortodoxa kyrkans sida, på ryssarnas sida, menade Markov. Och samma eftermiddag dömdes de tre kvinnorna mycket riktigt till två års fängelsestraff.

Markovs argument är en ovanligt tydlig förklaring till varför det också var i makthavarnas intresse att skapa en enorm, medeltida häxprocess kring Pussy Riots korta och taffliga dansföreställning på en altartrappa. Genom den absurda processen, som återinförde ordet “hädelse” i ryskt juridiskt språkbruk, lyckades man ta initiativet från oppositionen och utmåla Putinkritikerna som anhängare till en satanistisk sekt, eftersom de oppositionella i stora demonstrationer krävde frihet för Pussy Riot.

Så de oppositionella är ogudaktiga satanister och utländska agenter. Men dessutom är de pedofiler och bögar. För det måste de väl vara om de nu är motståndare till de patriotiska lagarna som förbjuder “propaganda av pedofili och homosexualitet”?

Fram tills de nya propagandalagarna dök upp var homosexualitet en icke-fråga i Ryssland, berättade gayaktivisten Pavel Samburov när jag interjvuade honom för den här artikeln i Sydsvenskan om en attack mot en gayklubb i Moskva förra veckan:

– Lagarna har splittrat samhället. Tidigare talades det inte om homosexualitet, nu talar alla om det. Det är många som stöttar oss, men tyvärr är det också många religiösa fundamentalister som säger att man måste attackera oss. Och så attackerar man oss. Det hela började med att man antog sådana här lagar i regioner där det finns många andra problem, för att dra bort uppmärksamheten från verkliga problem. Och nu har det gått väldigt långt, det här har blivit en allmän tendens. De konservativa vill hitta en lämplig ideologi för att splittra oppositionen.

Samburov menar att makthavarna vill så split mellan liberala och konservativa krafter inom oppositionen. Det har han säkert rätt i. Men framför allt tror jag att makthavarnas allt hårdare nationalistiska och religiösa retorik är ett försök att marginalisera alla oppositionskrafter. En stor del av ryssarna kunde sympatisera med protesterna mot valfusk och slagorden för politisk frihet när de stora oppositionsdemonstrationerna började efter parlamentsvalet i december. Långt färre kan tänka sig att stödja utländska agenter, kätterskor som hånar Gud på altartrappan eller pedofiler som våldtar småbarn.

“Pedofillobbyn” blev därför ett flitigt använt ord bland representanter för maktpartiet Enade Ryssland när det skulle talas om de omoraliska kräken till oppositionella som inte ville ställa sig bakom den nya patriotiska lagen mot bögpropaganda i Sankt Petersburg. För det var ju propaganda för homosexualitet och pedofili som skulle förbjudas. Vem kan vara motståndare till en sådan lag?

Varsågod och välj: patrioten Putin eller perversa pedofiler?

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Spioner, bögar och satanister”

Att tvinga organisationer som tar emot utländskt stöd påminner om Hitlers judepolitik efter Kristallnatten, då alla judar skulle skulle kallas Sara och Israel (?). 1941 kom judestärnan.
Den homofoba kampanjen vädjar till människans lägsta instinkter.

Och som du skriver på Twitter, Kalle, så tycks Putins poliser nu ha torterat fram en 10-sidig bekännelse från killen som kidnappades i Ukraina när han höll på att ansöka om flyktingstatus. Man blir allt mer mörkrädd inför vart Ryssland är på väg.

Ja, det är en märklig historia, den här alltså.

Men inte nog med det. Nu är de oppositionella inte bara satanister, de är också islamistiska fundamentalister. FSB uppges ha hittat extremistiskt Hizb-ut-tahrir-material hos oppositionen i Tjeljabinsk. Enligt FSB har Hizb-ut-tahrir och den liberala oppositionen liknande mål när det gäller Rysslands utveckling, framgår det av Interfaxartikeln. Och Hizb-ut-tahrir är alltså de här tomtarna.

Ja, jag såg det. Hizb ut-Tahrir har ju dock en uttalad icke-vålds-policy så det passar ju inte riktigt med anklagelserna om uppvigling till upplopp (“массовые безпорядки”). Men, till skillnad från de flesta västländer är Hizb ut-Tahrir tydligen stämplat som en terroristorganisation i Ryssland, så det passar ju regimen utmärkt att kunna koppla ihop dem med kända oppositionsfigurer som Nemtsov och Udaltsov.

Hizb ut-Tahrirs syfte är att återupprätta det islamiska samhället från det allvarliga förfall det drabbats av och befria det från “de otrognas” tankar och lagar. Man arbetar för att samhället ska genomsyras av islam och att alla aspekter av vardagslivet ska följa sharia-lagarna.

Organisationen vill samla alla muslimer i en islamisk stat, ett kalifat som ska styras enligt islamiska lagar och ledas av en vald kalif. Eftersom organisationen inte anser att demokrati är förenligt med den strävan uppmanas muslimer att inte rösta i val i de västeuropeiska länderna där rörelsen är representerad.

En trevlig och fredsälskande organisation eller hur, Mattias? Det är bara de elaka ryssarna som har stämplat Hizb ut-Tahrirs som en terroristorganisation. Ryssarna förstår ju ingenting. Tänk om de tar och stämpar även ISIS (IS) som en terroristorganisation?

Måste säga att jag blir riktig illamående när jag läser kommentarer som dina.

Jag är väl medveten om vilka mål HT har och jag har aldrig påstått att det är en trevlig eller fredsälskande organisation eller för den delen att ryssar är elaka. Du får gärna må illa men påstå inte att jag skrivit något jag inte har.

För att göra det lättare för dig att förstå vad jag skrev i mitt tidigare inlägg ska jag bryta upp det i punkter:

1. TH har en uttalad icke-vålds-policy
2. TH är inte stämplad som terroristorganisation i de flesta västländer
3. TH är stämplad som en terroristorganisation i Ryssland
4. Med tanke på punkt 3 ovan passar det regimens syften bra att koppla ihop sina politiska motståndare med HT

Samtliga punkter ovan är otvivelaktigt sanningsenliga så vad som gjort dig illamående är för mig oklart.

Är du intresserad av min personliga åsikt om TH, vilken inte diskuterades i mitt tidigare inlägg, så tycker jag att det är en extremt otrevlig organisation som av allt att döma förstör tusentals unga muslimers liv genom indoktrinering. I likhet med de flesta andra religiösa extremistorganisationer är det ju dock tyvärr svårt att förbjuda dem på laglig väg så länge de inte systematiskt begår brott.

Stängt för kommentering.