Vänsteraktivist bortförd och torterad

Ryske vänsteraktivisten Leonid Razvozzjajev fördes bort och torterades i två dagar av maskerade män som hotade att döda honom och hans barn om han inte erkände att han är en farlig extremist. När han skrivit på flyttades han till gamla KGB-fängelset Lefortovo i Moskva

Den ryska vänsteraktivisten Leonid Razvozzjajev var en av tre personer som i början av oktober utpekades som farliga extremister i ett propagandainslag under namnet Protestens anatomi 2 i den Kremltrogna, rikstäckande tv-kanalen NTV. Han försvann i fredags under mystiska omständigheter i Kiev. Nu har han dykt upp i det gamla KGB-fängelset Lefortovo i Moskva.

De två andra var den kända oppositionsaktivisten Sergej Udaltsov, som greps, förhördes och belades med reserestriktioner den 17 oktober, samt hans medhjälpare Konstantin Lebedev, som greps, förhördes och anhölls samma dag. Båda två misstänks för “förberedelse till upplopp” och hotas av upp till tio år i fängelse. Enda beviset är smyginspelade samtal där de tre samt en skum georgisk miljonär påstås diskutera våldsamma upplopp i Ryssland och samarbete med kaukasiska terrorister.

Leonid Razvozzjajev flydde till Ukraina för att komma undan de absurda anklagelserna. Först hade han tänkt ta sig vidare västerut, men bestämde sig sedan för att söka asyl i Ukraina. Fredagen den 19 oktober registrerade han sig hos en medborgarorganisation i Kiev som i samarbete med FN:s flyktingkomissariat ger asylsökande juridisk hjälp. Han hade körts till FN-kontoret av lokala vänsteraktivister som upptäckte att deras bil förföljdes. De körde runt i en timme, tills de trodde att de hade lyckats skaka av sig förföljarna.

Under registreringsprocessen skulle Razvozzjajev gå ut en vända för att köpa mat. Han lämnade kvar sina saker på kontoret och försvann. Nästa gång han hördes av var på måndagen. Då hade han dykt upp på Lefortovofängelset i Moskva. Enligt myndigheterna hade han frivilligt överlämnat sig och skrivit en tiosidig bekännelse där han erkänner att han tillsammans med sina kamrater förberett ett våldsamt maktövertagande i Ryssland.

Razvozzjajev har fortfarande inte fått träffa sin advokat, men på tisdagseftermiddagen fick han ta emot representanter för Allmänhetens övervakningskommission, ett oberoende organ vars syfte är att kontrollera förhållanden i häkten och fängelser. Detta är vad Leonid Razvozzjajev berättade om vad som hänt honom sedan han gick ut genom FN-kontorets dörr i Kiev för att köpa lunch i fredags.

När han kom ut på gatan hoppade flera maskerade män på honom, tog polisgrepp på honom, kastade in honom i en minibuss med ukrainska skyltar och drog en mössa över hans ansikte. Hans händer och fötter bands fast med tejp. Några timmar senare flyttades han över till en annan minibuss. Eventuellt skedde detta vid gränsen mot Ryssland, men det vet inte Razvozzjajev med säkerhet, eftersom han hela tiden hade mössan över ansiktet och inte kunde se något.

Något senare fördes han ner i en källare, troligen i ett privat hus. Där blev han förhörd av maskerade män som inte berättade vilka de var men hotade honom och krävde honom på skriftliga bekännelser där han skulle peka ut sina kamrater, däribland vänsteraktivisten Sergej Udaltsov, men även Rysslands nu mest populära oppositionspolitiker, juristen och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som skyldiga till förberedelser till våldsamt upplopp.

Enligt vad Razvozzjajev sagt till besökarna hölls han i källaren i tre dagar utan mat och vatten. Han var belagd med handfängsel och fördes inte på toalett. Han misshandlades inte fysiskt, men de maskerade förhörarna sade att ingen vet vart de tagit honom och hotade honom med att han skulle “försvinna” om han inte skriver en bekännelse. Dessutom ska förhörarna hotat att döda hans barn. Han hotades också med injektioner av “sanningselixir” som skulle tvinga honom att skriva på vad som helst men som skulle göra honom till en idiot i all framtid.

Razvozzjajev gick med på att skriva de bekännelser han krävdes på och läsa upp allt inför en videokamera. Därefter fördes han till Lefortovofängelset i Moskva där han fortfarande sitter i ensamcell.

Det är givetvis omöjligt att verifiera Razvozzjajevs berättelse, men det är svårt att hitta någon annan rimlig förklaring till varför han plötsligt försvann från Kiev och dök upp i det gamla KGB-fängelset i Moskva. Ukrainska gränsmyndigheten hävdar visserligen att Razvozzjajev lämnade landet lagligt “med sina egna dokument” den 19 oktober och att “det inte kommit några klagomål” från honom, men hur detta skulle ha gått till framgår inte.

FN:s flyktingkommissariat uttryckte på måndagen i ett pressmeddelande sin oro över Razvozzjajevs försvinnande, och samma dag kunde journalister se ryska polisens specialstyrkor föra honom från en domstolsbyggnad där han häktats bakom lyckta dörrar till en väntande polisbil. En av journalisterna lyckades filma när han ropade: “Berätta att de torterade mig, hotade döda mig. De torterade mig i två dagar, de förde bort mig i Kiev.”

Metoderna som uppenbarligen använts mot Razvozzjajev liknar de som säkerhetsstyrkorna brukar använda mot misstänkta kaukasiska terrorister i Tjetjenien och kringliggande republiker. Jämfört med dem kom Razvozzjajev lindrigt undan – han misshandlades i alla fall inte fysiskt, och nu är han officiellt häktad, vilket rimligen betyder att han inte längre kan försvinna spårlöst. Men det är troligen första gången dessa metoder används mot en vanlig rysk oppositionell, låt vara en radikal vänsteraktivist.

Det blir intressant att se hur ryska myndigheter tänker förklara Razvozzjajevs märkliga försvinnande i Kiev och den “frivilliga erkännelse” som de redan officiellt berättat om men som han nu tar avstånd ifrån. Men det kanske inte behövs någon förklaring. Det uppenbara syftet med hela cirkusen efter propagandafilmen är ju att visa att det inte finns några gränser för vad myndigheterna kan göra med oppositionen om de vill. Då spelar det inte heller någon roll att den sammandrabbning med polisen som de misstänkta anklagas för ägde rum i början av maj, medan mötet där “upploppet” skulle ha planerats uppges ha ägt rum flera veckor senare, i juni. Snarare tvärtom – ju mer absurda anklagelserna är, desto mer uppenbart är det att det inte går att värja sig mot dem.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Vänsteraktivist bortförd och torterad”

Nya detaljer finns i en artikel i New Times. Razvozzjajev tror att första gruppen män var ukrainare. Han berättar att hade en svart huva på huvudet hela tiden han hölls fången i källaren. Handfängseln var fastkedjad i fotbojor så att han inte kunde sträcka ut sig. Först när han gick med på att skriva sina bekännelser lyfte kidnapparna på huvan så att han kunde se med ena ögat. Det var flera olika personer som turades om och förhörde honom. Först när han hade läst sina bekännelser framför en videokamera fick han en smörgås. Då hade han inte ätit något på två dagar.

Sedan fördes han med minibuss till Moskva. Resan tog 4-5 timmar, tror Razvozzjajev. Framme i Moskva väntade minibussen i Izmajlovskij park (ett grönområde i östra Moskva, innanför ringvägen), tills en representant för åklagarmyndigheten anlände i hämtade honom i en svart Mercedes eller BMW, han är osäker på vilket.

Han säger att han fördes bort redan den 18 oktober, men han har uppenbart blandat ihop datumen, för han träffade en representant för UNHCR i Kiev fredagen den 19 oktober. Det berättar Novaja Gazeta som talat med UNHCR-folk i Kiev.

Hej,
Vad är det senaste när det gäller åtalet mot Navalnyj och stölden av skog – lever det fortfarande?
/G

Det här fallet är förstås ett mycket otäckt nytt steg på vägen i Rysslands utveckling, och de grova övergrepp vi sett hittills (kidnappning utomlands och framtvingad bekännelse under tortyrliknande omständigheter) kanske bara är ett litet smakprov på vad som kommer ( http://avmalgin.livejournal.com/3373134.html ). Maktapparaten tycks nu helt ointresserad av att ens försöka upprätthålla ett sken av rättstat när man uppenbart ljuger i påståendet att Razvozzjajev självmant överlämnade sig och dessutom under flera dagar förvägrar honom tillgång till advokat.

Samtidigt är det här steget en helt logisk utveckling av den kurs mot allt grövre diktatur som Putin drivit Ryssland mot under lång tid, och frågan är bara hur långt det kan fortsätta. Jag tror att Putin nu har kommit in på en återvändsgränd där det enda sättet att hålla fast vid makten på sikt kommer att vara att ytterligare kraftigt “dra åt skruvarna”, inte minst när det gäller begränsning av informationsflödet på den ryska delen av Internet, eftersom en allt större del av befolkningen nu har tillgång till information som gör det uppenbart att myndigheterna ljuger och vilseleder för att skydda sitt eget skinn.

Samtidigt ger oppositionens val den gångna helgen anledning till optimism. Istället för en opposition dominerad av extremister (som många Putinvänner gillar att hävda i detta forum och andra), så tyder valen på att den “icke systembundna” oppositionen i huvudsak består av liberalt och socialdemokratiskt sinnade och oftast unga människor som inte är befläckade av 90-talets kaos. Skulle det bli en revolution mot Putin i Ryssland finns det därför all anledning att tro att Ryssland skulle kunna bli ett “normalt” land med utgångspunkt från våra “västeuropeiska” värderingar. Särskilt gladde det mig att den nu 29-årige Jasjin, vars blogg jag följt i många år, tillsammans med Navalnyj och Kasparov visade sig vara en av de allra mest populära oppositionspolitikerna. Blir det något blogginlägg om oppositionsvalet Kalle?

Det var Givi Kargamadze som dom ryssarnarna mottes i Minsk. Namnet var inte i den har och forra posten.

Stängt för kommentering.