USA-agenter får skulden för protester

Oppositionen består av betalda utländska agenter. Det har varit den ryska regeringens standardsvar till kritikerna. Därför är det helt logiskt att Vladimir Putin nu kastar ut det amerikanska biståndsorganet USAID ur landet och stoppar stödet för ett antal demokratiprojekt.

Allt ont kommer utifrån. Oppositionen består av betalda utländska agenter. Västvärlden vill störta Ryssland i kaos. Det har varit den ryska regeringens standardsvar till kritikerna. Därför är det helt logiskt att Vladimir Putin nu kastar ut det amerikanska biståndsorganet USAID ur landet och stoppar stödet för ett antal demokratiprojekt i Ryssland.

Senast den 1 oktober måste Moskvakontoret med tretton amerikanska och sextio ryska anställda vara stängt. Enligt ryska utrikesministeriet har USAID ”försökt påverka politiska processer, däribland val på olika nivåer, genom att dela ut anslag”.

Påståendet är helt korrekt. USAID är en av de viktigaste bidragsgivarna till organisationen Golos som arbetar för rättvisa val. Golos har försökt påverka valresultatet genom att avslöja omfattande valfusk till det styrande partiets fördel.

Efter parlamentsvalet i december förra året samlade Golos in originalprotokoll från 1 700 lokala valnämnder och jämförde siffrorna med slutresultaten. Kontrollräkningen, som omfattade färre än 2 procent av de 95 000 vallokalerna i Ryssland, visade att maktpartiet där tilldelats 141 000 fler röster än partiet fått enligt rösträkningen i vallokalerna.

Uppgifterna om det omfattande valfusket ledde till de största oppositionsdemonstrationerna sedan Sovjetunionens fall.

Den politiskt oberoende organisationen Golos har dokumenterat valfusk och utbildat valövervakare i Ryssland i över tio år. Sådan verksamhet kan den ryska maktapparaten inte stillatigande acceptera. Redan för sex år sedan förbjöds opolitiska organisationer att observera rösträkningen, men Golos har kommit runt förbudet genom att i stället granska protokoll.

I februari, inför presidentvalet, kastades Golos ut från sina lokaler i centrala Moskva. Nu stoppas bidragen från USA som till stor del täckt de anställdas löner.

– Det här är ett hårt slag, även om vi har andra bidragsgivare som ger pengar till enskilda projekt. Men vi tänker absolut inte ge upp, säger Grigorij Melkonjants, vice chef på Golos.

Troligen måste en större del av verksamheten finansieras med privata bidrag. De ryska statliga bidragen går till lydiga valövervakarorganisationer som aldrig hittar något att anmärka på.

Det amerikanska hjälpprogrammet i Ryssland startades direkt efter Sovjetunionens fall 1991. En stor del av stödet har under åren gått till utveckling av hälsovård och infrastruktur, men i takt med att den ryska ekonomin växt har bidrag till organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter kommit att dominera.

Bland organisationer i Ryssland som får amerikanskt stöd finns antikorruptionsgruppen Transparency International och landets mest kända människorättsorganisation, Memorial. Också de drabbas nu av de repressiva åtgärder som i första hand verkar vara riktade mot Golos.

Förutom bidragsstoppet har Ryssland infört en ny lag som ska tvinga organisationer som tar emot utländskt stöd att registrera sig som ”utländska agenter” – ett sätt att stämpla dem som landsförrädare. Inga organisationer har gått med på att skriva in sig på agentlistan.

– Vi agerar inte i utländska intressen när vi vill ha rättvisa val i Ryssland, vi agerar i Rysslands intressen. Det skulle inte bara vara dumt, det skulle vara moraliskt förkastligt att skriva på att vi är utländska agenter, säger Grigorij Melkonjants.

Ryska myndigheter verkar inte hålla med. I november träder den nya lagen i kraft. Då hotar hårda straff dem som inte medger att de är utländska agenter.

Sydsvenskan 2012-09-20

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”USA-agenter får skulden för protester”

Äntligen något vettigt från Putin.

Amerikanska NGOs har helt riktigt sysslat med att stödja oppositionella rörelser i Ryssland. Det handlar förstås inte om Golos som Kniivila påstår, utan om partier med koppling till Chubais, Gaidar, Nemtsov, Ryzhkov et al och arkitekterna av “chockterapin” och “liberaliseringen” på 90-talet som slutade i masskorruption och oligarki.

Väst missar aldrig ett tillfälle att kritisera Rysslands demokrati och mänskliga rättigheter, samtidigt som man är förvånansvärt tysta om diskrimineringen av ryssar i f.d. sovjetiska republiker. Och Putins stöd ses som “bevis” på hans manipulativa populism och exempel på “diktatur”. Löjligt.

Ryssarna bestämmer över sitt land. Väst ska hålla sig borta.

“Ryssarna bestämmer över sitt land.”

Högst tveksamt om du frågar mig. Påstår du att valfusket i senaste Duma-valet inte var betydande så vet du inte vad du pratar om. Bara i Moskva fuskade Enade Ryssland till sig ungefär dubbelt så många röster som de egentligen fick och jag anser t.ex. det vara ställt bortom allt rimligt tvivel att Enade Ryssland inte skulle ha fått en majoritet i Duman om rösterna räknats på ett ärligt sätt. Med andra ord styr ett parti som stöds av en minoritet (kanske 30-35%) och det kan man väl knappast likställa med att “ryssarna bestämmer över sitt land”.

Golos är en av få organisationer i Ryssland som aktivt arbetar för att göra detta och andra liknande faktum allmänt kända, så givetvis handlar det om dem (men naturligtvis inte bara om dem). Hade problemet varit stöd till Gaidar, som du påstår, så borde man rimligen ha åtgärdat det innan han avled för ett antal år sedan. Och även Tjubajs var det mycket länge sedan han var aktiv som oppositionell.

Men Kalle då, citerar du Nemtsov och amerikanska utrikesdepartementet?

Peskov påstår att USAID själva valde att lämna landet. Det låter troligt med tanke på vad Obamas “reset” handlade om. Ingen journalist verkar se kopplingen.

Du menar att om USAID säger att de gett stöd till Enade Ryssland så är det per definition lögn? Och när ryska utrikesdepartamentet förbjuder USAIDs verksamhet så är det USAID som själv väljer att lämna landet? Tröttsamt.

Nästa gång du kommenterar, var god och skriv in en riktig, fungerande e-postadress, annars släpps inte kommentaren igenom.

Presidentvalet var det mest rättvisa i Rysslands historia. Kreml styr alltid. Förklara hur det går ihop med din teori.

De senaste tio åren har bara ett opinionsinstitut gett Enade Ryssland < 50 %. Fusket beräknades ligga runt 5 % vilket hade gett partiet 225 platser – vilket är ganska exakt halva parlamentet. 20 % är liberalt struntprat. Anekdotisk bevisföring.

Alla opinionsinstitut ger Enade Ryssland stödsiffror som är lägre än 50%.

Just nu ger statsägda VTsIOM 46,5%, vilket är en bra bit upp från 35% som ER enligt VTsIOM hade i januari. Kolla själv:

http://wciom.ru/ratings-parties/

Det Kreml närliggande FOM ger Enade Ryssland 40% jämnt just nu. Enligt samma institut hade Enade Ryssland 39% i november 2011, strax före parlamentsvalet. Sedan publicerades inga opinionssiffror förrän i februari 2012. Trots den stora uppmärksamheten kring valfusket och den stora protestvågen hade stödet då enligt FOM gått upp till 40%.

http://fom.ru/indikatory.html#?vt=166,167&s=167

Sedan får man givetvis andra siffror om man räknar bort dem som inte tänker rösta alls.

Det går inte att rekonstruera hur folk verkligen röstade – och hur de hade röstat utan påtryckningar. Därför är det ganska lönlöst att spekulera i exakt hur valresultatet hade sett ut utan fusk. Att fusket var omfattande och till fördel för det styrande partiet är i alla fall helt klart. Så här kunde det gå till:

https://www.glasnost.se/2012/putins-parti-vinner-alltid/

CL, vill du fortsätta att kommentera här måste du skriva in en riktig, fungerande e-postadress, annars blir inte kommentarerna godkända.

Jag gillar att 90% av alla journalister försöker “berätta” (sen åratal tillbaka) om “Putinismens Sista Dagar” (c). Navalny och Pussy Riot hela dagen lång. Vad hände med Kasyanov, Kasparov och Khakamada?

Förutom att varje rysk “liberal” hatar andra “liberaler”, vad har dom egentligen att erbjuda? Enade Ryssland har redan stulit deras ekonomiska program och det enda dom har kvar är anti-Putinism och rumpslickeri av utländska NGO.

Stängt för kommentering.