Inget kalas i Kreml

I dag fyller Rysslands president Vladimir Putin 60 år. Helst hade han troligen sluppit all uppmärksamhet just denna dag. En sextioårsdag passar inte riktigt hans image som en ung och sportig karlakarl som rider med bar överkropp och skjuter skarpt.

I dag fyller Rysslands president Vladimir Putin 60 år.

Han tänker fira bemärkelsedagen i sin hemstad Sankt Petersburg i sällskap av sina närmaste vänner och familj, meddelar hans pressekreterare Dmitrij Peskov.

Dagen till ära har tv-kanalen NTV aviserat ett exklusivt reportage om Putin som simmar i en bassäng.

Helst hade presidenten troligen sluppit all uppmärksamhet just denna dag. En sextioårsdag passar inte riktigt den image som han vill ha – en ung och sportig karlakarl som rider med bar överkropp och skjuter skarpt.

När Vladimir Putin tillträdde som tillförordnad premiärminister var han bara 46 år gammal. Han har justerat ryska konstitutionen så att han kan sitta kvar som president till 2024, året då han fyller 72 år. När Putin tog tillbaka sin stol i Kreml i våras höjde han pensionsåldern för höga statstjänstemän till 70 år.

En politiker ser yngre ut när han omger sig med män i mogen ålder. Däremot är det inte sexigt att visa upp sig med en fru som bara är några år yngre. Det kanske är därför Ljudmila Putina knappt synts i offentligheten sedan hon fyllde 50. Ett par år efter hennes försvinnande försvann också alla rynkor från Putins ansikte och han fick lika onaturliga anletsdrag som hans gode vän Silvio Berlusconi.

När Israels premiärminister var på besök i Kreml för några år sedan kunde Putin inte dölja sin förtjusning för landets våldtäktsanklagade president Moshe Katsav:

– Vilken kille! Våldtog tio kvinnor! Vi är alla avundsjuka.

Mikrofonerna var redan avstängda, men Putin kunde knappast tro att ingen skulle höra honom i en sal fylld med journalister. Och uttalandet passar bra i den machoimage han vill odla.

Konstigt nog visar opinionsundersökningarna att det framför allt är kvinnor som gillar honom. 20 procent vill till och med gifta sig med honom. Starkast stöd har han bland lågutbildade invånare i mindre städer. Men bara en av fem ryssar vill ha kvar Putin som president när han fyller 70.

60 år med Putin

  • 1 år – Första födelsedagskalaset. Stalin dör samma år.
  • 10 – Putin går på lågstadiet i Leningrad. Nikita Chrusjtjov styr Sovjetunionen.
  • 20 – Putin är medlem i kommunistpartiet och studerar juridik vid Leningrads universitet. Leonid Brezjnev styr Sovjetunionen.
  • 30 – Putin är KGB-officer och håller koll på utlänningar i Leningrad. Brezjnev är döende.
  • 40 – Putin har ansvar för Sankt Petersburgs utlandskontakter. Boris Jeltsin är Rysslands president.
  • 50Putin är Rysslands president.
  • 60Putin är Rysslands president.

Sydsvenskan 2012-10-07

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Inget kalas i Kreml”

Det var ett tag sen jag var här, tänkte kika in och se vad som händer. Ser att du har blivit en riktig liberal (i rysk betydelse av ordet) propagandist, om du förut skrev någorlunda objektiva artiklar så måste jag säga att du numera sysslar med konkret anti Putin propaganda. Om man dessutom tittar på vissa av dina twitter inlägg (slängde en blick nyss) så ser man att du dessutom sysslar med ren smutskastning. Du borde bli anställd av Dozhd’, skulle platsa där som fisken i vattnet.

Du får gärna vara lite mer specifik i din kritik. Vad är smutskastning i det jag skriver på Twitter?

Och vad är det för fel med Dozjd förresten, menar du? Rysslands bästa (=enda) kanal vad gäller politiska diskussioner på tv, vi får väl se hur länge de får hållas.

Håller med Alex. Allvarligt, Putins botoxinjektioner? Räcker det inte med Putin-bashing och demonisering?

Jo, det är tråkigt att skriva om Putin, finns så mycket annat och intressantare i Ryssland. Men just på hans 60-årsdag tyckte jag det var befogat. Och jag skrev väl inget om botoxinjektioner? Det kan ju finnas andra förklaringar till hans föränderliga utseende…

Jag har arbetat 20 år som jurist i Ryssland och kan bekräfta att Putin gjort otroligt arbete med att lyfta samhället i alla hänseende. Alla mina vänner är beredda att rösta för honom 2018 igen!

Jon Hellevig

Första kommentaren var lite intressant. Tyvärr sänkte du dig själv en aning med den andra.

Att det finns starkt stöd för Putin i Ryssland är sant. Dock finns det stödet framför allt ute på landsbygden, bland äldre och outbildade. I Moskva fick Putin enligt det officiella valresultatet under hälften av alla angivna röstern i senaste presidentvalet. Fyra av tio röstade överhuvudtaget inte.

Men din juristverksamhet kanske har ägt rum i andra delar av Ryssland, exempelvis i republiken Tuva där Putin fick 90% av de angivna rösterna, eller i Tjetjenien, där han fick 99,6% av rösterna. I annat fall måste du nog ha valt ditt umgänge med ganska stor omsorg.

En bra karta över valresultatet finns här:
http://www.kommersant.ru/doc/1862029

Levadaundersökningen om ryska kvinnor som vill gifta sig med Putin

Här finns en (annan) Levadaundersökning om hur många som vill att Putin fortsätter som president 2018. 40% säger nej, 34% säger ja, 28% säger “vet ej”.

Förresten, här är en länk till Jon Hellevigs hemsida:

http://www.hellevig.net/

Jag har svårt att ta den här Hellevig på allvar. Man får ibland intrycket av att han är ett “internet-troll” som bara är ute efter att provocera, och den andra kommentaren ovan måste väl vara bland det pinsammaste (för dess författare) som skrivits i de här kommentarsfälten sedan du startade bloggen.

Jag tycker ditt svar är mitt i prick. Den kanske svagaste punkten i Hellevig & Co:s argumentation (kollar man på hans sida ser man en ny bok som samlat alla de kanske “främsta” Putinsupportrarna bland västliga Rysslandskännare, utom Bäckman) är just att de svepande och utan belägg utger sig för att i sitt oftast helt förbehållslösa Putin-stöd representera “alla” ryssar. I själva verket är det uppenbart för mig att ryssarna (precis som t.ex. amerikanerna) är ett väldigt splittrat folk när det kommer till sina politiska åsikter i allmänhet och synen på Putin och hans stödparti i synnerhet. Just denna splittring syns också mycket tydligt bland opinions- och röstsiffrorna du refererar till. Bland mina ryska bekanta har jag ett flertal goda vänner på båda sidor om denna vattendelare.

När det gäller Hellevig & Co’s nya bok (Putin’s New Russia) så räcker det att titta i det onyanserade och med svepande formuleringar fyllda förordet (av den flitige RT-kommentatorn Peter Lavelle) för att förstå vartåt det barkar:
“….most western journalists in Russia are nothing more than intellectual airheads – mediocre writers with shaky knowledge of history and simple logic”
medan däremot bokens samtliga skribenter, inkluderande Hellevig, tydligen är “careful researchers and brilliant writers” med “impressive political wit”.

Generellt har denna grupp naturligtvis vissa poänger (t.ex. att det ryska 90-talet och Chodorkovskij ibland skönmålats), men deras huvudbudskap (att västmedia är vinklad och överdrivet kritisk till Putin) faller väldigt snabbt i mina ögon när de samtidigt hävdar att de ryska statsstyrda medierna (såsom RT) skulle vara objektiva och “unbiased”. Ett första steg mot någon form av trovärdighet vore att erkänna att dessa medier är vinklade till Putins förmån.

Stängt för kommentering.