Rysk tv: ”Judarna bakom förintelsen”

Evelina Zakamskaja på nyhetskanalen Rossija24 ler och nickar när hon intervjuar ultranationalisten Aleksandr Prochanov. Så lägger hon till sin egen historietolkning: judarna påskyndade sin egen förintelse i 1930-talets Tyskland.

rossija24Den ryska propagandaapparaten använder hela sin styrka för att hamra fram några få budskap. Ett av de viktigaste är påståendet att det är nazisterna som nu tagit makten i Kiev.

De ukrainska och andra judiska organisationer som inte håller med lider följaktligen enligt denna ryska tolkning av “falskt medvetentande”. Närvaron av judar bland demonstranterna på Självständighetstorget samt i den nya regeringen kan då användas som bevis på att den ukrainska revolutionen är både nazistisk och judisk. En sann världsomfattande konspiration, alltså.

Aleksandr Prochanov är en rabiat rysk extremnationalist som till skillnad från den demokratiska oppositionen gärna får framträda i rysk stats-tv. Hans budskap passar ju bra ihop med det som Kreml vill få ut. Och det är inte nog med att programledaren Evelina Zakamskaja på nyhetskanalen Rossija24 ler och nickar medan Prochanov framför sitt budskap om hur nazisterna i Ukraina tar makten medan judarna hejar på. Hon lägger dessutom till sin egen tolkning: judarna påskyndade sin egen förintelse också i 1930-talets Tyskland:

Prochanov: Det är märkligt att judiska organisationer, både europeiska och våra, i Ryssland, de stödjer Majdan. Vad är det de gör? Förstår de inte, att de med sina egna händer påskyndar en andra förintelse?
Zakamskaja: De påskyndade ju även den första.

I sammanhanget kan det vara intressant att komma ihåg vilka enorma problem den oberoende tv-kanalen Dozjd fick efter att ha vågat ställa den “omoraliska” frågan om det under andra världskriget hade varit bättre att överlämna det belägrade Leningrad till fienden för att undvika hundratusentals dödsoffer.

Den obekväma kanalen, som aldrig fått sändningstillstånd för marknätet, kopplades bort från alla kabelnät och hotas nu av stängning. Något säger mig att samma öde inte hotar den statliga nyhetskanalen Rossija24.

Som argument i diskussionen om det “omoraliska” i enkätfrågan på Dozjds webbsajt anfördes att en israelisk tv-kanal givetvis aldrig skulle kunna fråga sina tittare huruvida judarna själva provocerade fram förintelsen. Den ryskspråkiga israeliska tv-kanalen TV9 gjorde då slag i saken och ställde precis den frågan. 91 procent av tittarna svarade nej, 9 procent svarade ja. I Israel krävde ingen att kanalen skulle stängas.

Men i rysk stats-tv behöver frågan alltså inte ställas, programledaren vet ju redan hur det ligger till.

Replikväxlingen mellan Prochanov och Zakamskaja kan ses med svensk text i videon här under.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.