Putins stöd slår rekord

I väst har Rysslands agerande i Ukraina väckt bestörtning, men på hemmafronten slår Putins popularitet rekord. Åtta av tio tillfrågade ryssar stödjer hans politik.

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

I väst har Rysslands agerande i Ukraina väckt bestörtning, men på hemmafronten slår Putins popularitet rekord. Åtta av tio tillfrågade ryssar stödjer hans politik.

Vladimir Putins popularitet har ökat i raketfart efter det ryska övertagandet av Krimhalvön. Den snabba ökningen har registrerats inte bara av det statliga opinionsinstitutet, utan också av det oberoende och respekterade Levada Center.

Enligt nya siffror som Levada publicerade under onsdagen är det nu hela 80 procent av ryssarna som stödjer presidentens agerande, en snabb höjning från 65 procent i januari. Så starkt har Putins folkliga stöd inte varit sedan år 2008, när ryska trupper marscherade in i Georgien.

Stödet för Putin har varit något försvagat efter den stora protestvågen som kulminerade kring presidentvalet för två år sedan. Ännu i januari tyckte bara 40 procent av de tillfrågade att landet utvecklas i rätt riktning. Den siffran har nu höjts till 60 procent.

Anledningen till förändringen är givetvis att Putin visat handlingskraft under den ukrainska krisen.

Den antivästliga propagandan i ryska medier har skruvats upp rejält sedan Putin åter tillträdde som president för två år sedan. I de dominerande, statliga medierna beskrivs alla oppositionella som utländska agenter, och utrymmet för andra beskrivningar av verkligheten krymper dag för dag.

Revolutionen i Ukraina har i de statliga ryska medierna framställts som en västlig konspiration mot Ryssland. Dokumentärer om Natos bombning av Serbien för femton år sedan får mycket utrymme i tv-rutan, och den ryska kärnvapenkapaciteten har beskrivits utförligt både i regeringstidningen Rossijskaja Gazeta och i den statliga tv-kanalen Rossija 1.

– Ryssland är världens enda land som reellt är kapabelt att förvandla USA till radioaktiv aska, förklarade tv-journalisten Dmitrij Kiseljov i Rossija 1 för en dryg vecka sedan.

I bakgrunden visades ett enormt svampmoln.

Anslutningen av Krim, som firades med ett enormt fyrverkeri i Moskva, är mycket populär i Ryssland trots att den inte erkänns av det internationella samfundet. Den patriotiska yran är den kanske viktigaste anledningen till ökningen i Putins folkliga stöd.

Men statsvetaren Vladimir Gelman vid det oberoende Europeiska universitetet i Sankt Petersburg menar att ökningen är högst tillfällig.

– Det som påverkar populariteten på lång sikt är givetvis hur ekonomin utvecklas. Och utsikterna för ekonomin har inte förbättrats, de har tvärtom försämrats, eftersom tillväxten har avstannat medan levnadskostnaderna ökar. Nu är det mycket svårt att tro att situationen skulle kunna förbättras. Det innebär att det folkliga stödet för de styrande på sikt kommer att sjunka.

Sydsvenskan 2014-03-27

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.