Galna ryska nationalister

ProchanovProgrammet “Isjtjem vychod” (“Vi söker utgången”) på den frispråkiga ryska radiostationen Echo Moskvy brukar alltid vara bland mina favoriter, men tisdagens avsnitt tog priset. Det är inte varje dag man hör en galen rysk nationalist lovprisa Stalins utrensningar och massakern på Himmelska fridens torg i Kina så vältaligt att han får 41 procent av lyssnarna med sig.

Dagens gäster var den liberale och bildade historikern och journalisten Nikolaj Svanidze, samt Aleksandr Prochanov, den antisemitiske chefredaktören för den sovjetnostalgiska och extremnationalistiska tidningen “Zavtra” (“Morgondagen”, i folkmun också kallad för “Gårdagen”). De två skulle debattera ämnet “Historiens lektioner – är det myter eller sanningen som formar medborgaren?”.

Under en stor del av debatten skrek de två i munnen på varandra om Stalins utrensningar som enligt Prochanov var en nödvändig liten operation för att mobilisera och svetsa samman landet. Hade inte Stalin gjort det som behövde göras “hade vi inte suttit här utan i Dachau”, sade han bland annat, och fortsatte att babbla om den härliga sovjettiden, blomstrande kolchozer och kosmopolitiska konspiratörer som förtjänade sitt straff.

Nikolaj Svanidze kontrade med att Stalin inte bara tog död på elaka judar utan också miljoners miljoner vanliga ryska och ukrainska bönder. Så påpekade han att det kanske inte var världens klokaste “mobilisering inför det stora forsterländska kriget” att ta död på alla höga officerare i sovjetarmén.

Prochanov drog då fram Putins jämförelse som gick ut på att amerikanerna som vanligt är värst, eftersom Stalin bara dödade sovjetmedborgare, medan USA under andra världskriget använde kärnvapen mot civilbefolkningen i ett annat land. Svanidze undrade då om det alltså är helt i sin ordning att massakrera miljoners miljoner av det egna landets befolkning.

Ingenting bet dock på Prochanov som fortsatte att svamla om liberala förrädare som förstörde det fina Sovjet och nu håller på att mörda den fina ryska landsbygdsbefolkningen. I Kina är allt däremot bra, eftersom kommunistpartiet där hade mod nog att “förinta det där upproriska, avskyvärda, destruktiva äcklet” på Himmelska fridens torg.

Det mest frapperande var ändå resultatet av lyssnaromröstningen. Echo Moskvy är en frispråkig radiostation som låter regeringskritiker komma till tals, och i lyssnaromröstningarna brukar demokratiska värderingar stå högt i kurs. Åndå var det hela 41 procent av lyssnarna som sympatiserade med Prochanovs folkmordsromantik. Det var närmare åtta tusen lyssnare som ringde in.

Precis innan omröstningssiffrorna kungjordes hann Prochanov komma till slutsatsen att också explosionen vid järnvägen Moskva-S:t Petersburg nog var en följd av Putin-regimens extremliberala och folkfientliga politik:

Jag tror att det där tåget sprängdes av dem som inte vill vara förtryckta av den nya eliten, de som inte vill drabbas av den utrensning som pågår. Jag antar att revolutionsprojekten i Ryssland kommer att leda till uppror, annars kommer inte Ryssland att existera i framtiden.

Det kan faktiskt mycket väl vara så att det är galna ryska nationalister som sprängt också det här tåget. I våras dömdes två extremnationalister för ett snarlikt bombdåd mot snälltåget Groznyj-Moskva den 12 juni 2005. De lär ha sprängt tåget för att fira Rysslands nationaldag som infaller just den 12 juni.

Straffet för Michail Klevatjev – som också krigat för serberna i Bosnien, Kosovo och Makedonien – samt kemisten Vladimir Vlasov blev 19 respektive 18 år i arbetsläger. Den gången tyckte dock Prochanovs tidning att domarna var ett justitiemord. “De åtalade är människor som i en annan tid borde räknats till nationens guldreserv”, skrev tidningen den 17 april 2007.

Det är väl så som Prochanov själv sade i måndagens debatt: “Jag förmodar att det inte existerar någon sanning.” Allt handlar i stället om vilken synpunkt man väljer, menade han. Och han har uppenbarligen valt sin.

Ljudfiler och hela texten från måndagens debatt finns nu på Echo Moskvys webbplats. Eller hämta hem de två ljudfilerna direkt här och här, det är pajkastning på högsta nivå, absolut värt att lyssna på, kanske till och med om man inte förstår ryska.

(Uppdatering: Nu har även TT fått upp ögonen för ryska ultranationalister.)

Mer om dagens historiesyn i Ryssland

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.