Evig sommar spikad i domstol

Evig sommartid är inte ett brott mot folkrätten. Inte heller inkräktar den eviga ryska sommaren på medborgarnas lagstadgade rätt till liv, hälsa och vila. Det slog Rysslands högsta domstol fast i veckan.

Esperanto

Evig sommartid är inte ett brott mot folkrätten. Inte heller inkräktar den eviga ryska sommaren på medborgarnas lagstadgade rätt till liv, hälsa och vila. Det slog Rysslands högsta domstol fast i veckan.

I natt gick ett sjuttiotal länder på norra halvklotet över till sommartid. Men inte Ryssland. Där råder det sommartid året runt sedan två år. I februari 2011 bestämde den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev att avskaffa den årliga övergången till normaltid. Att vrida klockan fram och tillbaka är förvirrande för både kossor och människor, menade han.

Att pilla på klockan var en av Medvedevs favoritsysselsättningar som president, kanske för att han inte hade så mycket annat att säga till om. Redan 2010 avskaffade han två tidszoner, eftersom han menade att det stora antalet tidszoner gjorde det svårt att styra landet.

Den eviga sommartiden har dock inte varit en odelat positiv upplevelse för ryssarna. Vintermorgnarna är beckmörka.

När Medvedev lämnat Kreml såg det därför ett tag ut som om den eviga sommaren var på väg ut på historiens sophög. I höstas initierade parlamentet ett lagförslag som skulle återinföra normaltid, och i väntan på beslut stoppade statliga järnvägsbolaget RZjD förhandsförsäljningen av biljetter – ingen visste ju vad klockan skulle vara eller vilka tidtabeller som skulle gälla om klockorna plötsligt vreds bakåt igen.

Då grep president Putin in och slog fast att parlamentet inte ska röra klockan – det är regeringens och premiärminister Medvedevs bord.

Motståndarna till evig sommartid gav inte upp, utan vände sig till högsta domstolen, som nu har gett Medvedev rätt. Men det är ett halvår kvar tills resten av världen återgår till normaltid, mycket hinner hända. Kanske sitter inte Medvedev kvar i höst.

Sydsvenskan 2013-03-31

Bilden visar en riktig väggklocka som kan köpas för 699 rubel i en rysk webbutik.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Evig sommar spikad i domstol”

Har just kommit hem från en veckas arbete i St. Petersburg där man ligger tre timmar plus under vintertid… det är inte klokt.

Stängt för kommentering.