Razzia mot Amnesty i Moskva

Ryska åklagarämbetet genomförde i dag en räd hos Amnesty International och tre andra människorättsorganisationer i Moskva. Razziorna ingår i en kampanj mot misstänkta “utländska agenter” och dokumenteras av ett tv-team från rikstäckande kanalen NTV.

Ryska åklagarämbetet genomförde på måndagen en räd hos Amnesty International och tre andra organisationer för mänskliga rättigheter i Moskva. Razziorna ingår i en kampanj mot misstänkta “utländska agenter” och dokumenteras av ett tv-team från rikstäckande kanalen NTV.

Chefen för Amnesty Internationals ryska avdelning, Sergej Nikitin, berättar för tidningen Kommersant att tre representanter för åklagarmyndigheten och en skattekontrollör dök upp vid elvatiden på förmiddagen och utkrävde kopior på alla möjliga dokument, från hans ryska inrikespass till organisationens bokföring och stadgar.

I hälarna på myndighetsrepresentanterna dök ett reportageteam från tv-kanalen NTV upp. Journalisterna från NTV, som på senare tid specialiserat sig på smutskastning av oppositionsföreträdare och regimkritiska organisationer, försökte tränga sig in hos Amnesty varje gång dörren öppnades, men fick nöja sig med att filma i trappuppgången.

Måndagens räd är den senaste i en omfattande kampanj runt om i landet. Hittills har 53 människorättsorganisationer i sammanlagt 16 regioner fått besök av åklagarmyndigheten, säkerhetstjänsten FSB, skattemyndigheten, brandsäkerhetsmyndigheten, arbetsmiljöinspektionen och andra myndigheter som kan tänkas hitta brister i organisationernas rutiner, lokaler, bokföring eller andra dokument.

Startskottet för kampanjen mot medborgarorganisationen gick när president Vladimir Putin på säkerhetstjänsten FSB:s ledningsmöte den 14 februari talade om farliga “extremister och terrorister” som måste bekämpas. Därefter påminde han säkerhetstjänstens högsta chefer om de nya lagar som tvingar människorättsorganisationer att registrera sig som “utländska agenter” om de tar emot stöd från utlandet.

– Dessa lagar måste givetvis följas, slog han fast.

Enligt lagen måste organisationer registrera sig som “utländska agenter” om de sysslar med “politisk verksamhet” och tar emot stöd från utlandet. Människorättsorganisationerna påpekar att de inte sysslar med politik – och vägrar att stämpla alla sina trycksaker med orden “utländsk agent”.

I slutet av februari inleddes kontroller av medborgarorganisationer som misstänktes för “extremism” i mindre ryska städer. Den 5 mars inleddes razziorna i Moskva, och förra veckan tog kontrollanterna sig in hos Rysslands mest välkända människorättsorganisation Memorial, som grundligt dokumenterat förföljelserna under Stalintiden och krigsbrotten i Tjetjenien.

Tillsammans med kontrollanterna trängde även tv-teamet från NTV sig in hos Memorial. Samma kväll sände NTV ett inslag som antydde att Memorial visst är en “utländsk agent”.

I fredags publicerade Amnesty International ett svidande kritiskt utlåtande om den ryska kampanjen mot medborgarorganisationer. De ryska myndigheternas svar kom i dag, när åklagarmyndigheten knackade på.

Sydsvenskan 2013-03-26

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.