Putins parti vinner alltid

När resultatet blev fel tog valnämndens ordförande pappren och flydde ut genom fönstret mitt i natten. Nästa dag var siffrorna rätt och Enade Ryssland valvinnare.

Marija Gavrilova har svårt att hålla sig för skratt när hon berättar hur valfusket gick till i vallokal 81 i centrala Moskva, där hon var observatör under ryska parlamentsvalet i december.

– Vi fick syn på en kvinna som satt i ett rum med en hög valsedlar och kryssade i. När vi frågade vad hon sysslade med sade hon att hon spelade kort.

Marija Gavrilova tillkallade polis, men kvinnan stoppade de ifyllda valsedlarna i sin handväska och lyckades fly med bevismaterialet.

– Sedan blev det riktigt roligt. Det hade uppenbarligen varit meningen att lägga de där valsedlarna i urnan, och eftersom kvinnan hade flytt med högen visste de inte riktigt vad de skulle göra för att få fram rätt siffror.

Först dök det upp en grupp disciplinerade civilklädda män som inte presenterade sig. Männen talade med medlemmar i valnämnden och försäkrade att allt skulle ordna sig. När de hade gått krävde valnämndens vice ordförande att alla observatörer skulle lämna lokalen före rösträkningen.

– Vi vägrade, så de tillkallade polis som kastade ut oss handgripligen.

Rösträkningen visade att det saknades 301 valsedlar och att kommunistpartiet hade vunnit med sammanlagt 202 röster. Det lilla liberala partiet Jabloko var på andra plats, och maktpartiet Enade Ryssland först på tredje plats med 145 röster.

Resultatet var inte vad valnämndens ordförande hade väntat sig. Hon samlade ihop handlingarna och drog sig tillbaka till ett mötesrum, tillsammans med nämndens vice ordförande och sekreterare. När de andra medlemmarna i valnämnden tröttnade på att vänta och började leta var de tre spårlöst försvunna, tillsammans med alla handlingar.

De hade klättrat ut genom fönstret.

– Jag såg det inte själv, men vaktmästaren såg det. Och de internationella valövervakarna som hade varit i vallokalen intill såg det. Ordföranden är en bastant dam, de måste ha blivit förvånade när de såg henne klättra ut mitt i natten, skrattar Marija Gavrilova.

Först på eftermiddagen nästa dag lämnade valnämndens ordförande in rösträkningsprotokollet för registrering. Nu var plötsligt maktpartiet Enade Ryssland på första plats. Valdeltagandet hade höjts från 45 procent till 90 procent. Enligt de nya siffrorna skulle vallokalen ha varit proppfull de sista två timmarna, när det i verkligheten var få väljare där.

Två medlemmar i valnämnden som skulle ha skrivit under protokollet hade inte ens fått se pappret. Över den enes namn hade någon antecknat “sjuk”, trots att han inte alls varit sjuk. Den andres namn hade helt enkelt förfalskats.

Kommunistpartiet gick till rätten för att få det förfalskade resultatet upphävt. Marija Gavrilova var inkallad som vittne.

– Det var helt otroligt, som ur en bok av Kafka. Valnämndens ordförande fick frågan om det var mycket eller lite folk i lokalen de sista timmarna. Hon sade att hon inte mindes något om det. Kvinnan som hade flytt med valsedlarna förklarade att det inte var valsedlar utan vanligt skrivpapper.

Mannen vars underskrift hade förfalskats vittnade och sade att han inte hade skrivit under pappret, men det påverkade inte domslutet som kom den 31 januari: allt hade gått rätt till och valresultatet var korrekt.

De utländska valobservatörerna som såg ordföranden klättra ut genom fönstret hade åkt hem direkt efter valet. Vaktmästaren ville inte vittna.

– Han sade att Putin alltid betalat hans lön i rätt tid. Men jag tror inte det hade spelat någon roll om han hade vittnat, allt var förutbestämt, säger Marija Gavrilova.

Kommunistpartiet tänker överklaga domen, och inte heller Marija Gavrilova har gett upp hoppet om rättvisa val i Ryssland. Hon tänker ställa upp som valövervakare igen i presidentvalet på söndag.

Sydsvenskan 2012-02-29

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Putins parti vinner alltid”

Nej, hade inte läst det inlägget. I princip samma sak som i min artikel ovan – fast sjuttiofalt. Alltså, i sjuttio rättegånger har domstolen kommit fram till att skillnader mellan ursprungsprotokollen och de siffror som rapporterats in till valdatabasen beror på “tekniska misstag”, och det är alltså då ursprungssiffran som måste vara fel, medan den inrapporterade siffran måste vara rätt. Med andra ord: den rätta siffran är den som ger Enade Ryssland mer röster. Och domstolsbesluten verkar vara copypastade, trots att det är tiotals mil mellan domstolarna. Någon har alltså skickat ut direktiv på hur besluten ska vara formulerade.

Stängt för kommentering.