Ännu ett val utan val

Demonstranter fängslas, valtal censureras och i Pinsk påminner lokaltidningen alla läsare att det är förbjudet att svära högt på offentlig plats. Straffet är 15 dagar i fängelse. Allt är som vanligt inför söndagens parlamentsval i Vitryssland.

Demonstranter fängslas, valtal censureras och kända oppositionskandidater stryks från listorna. I Pinsk påminner lokaltidningen alla läsare att det är förbjudet att svära högt på offentlig plats. Straffet är femton dagar i fängelse.

Allt är som vanligt inför söndagens parlamentsval i Vitryssland. Valkommissionens ordförande Lidia Jermosjina har redan i förväg slagit fast att valet inte kommer att godkännas av de europeiska observatörerna från OSSE. Observatörerna är alltid partiska, och i år dubbelt så på grund av konflikten kring Sveriges ambassad och ambassadör Stefan Eriksson, menar hon.

– Herr Eriksson blandade sig aktivt i observeringsprocessen under alla valkampanjer. Den här konflikten kommer givetvis att ha sin påverkan, säger Jermosjina enligt den officiella vitryska nyhetsbyrån BelTA.

Den svenska ambassaden i Minsk tvingades stänga i början av augusti, en månad efter det att pr-byrån Studio Total i Malmö flugit in i vitryskt luftrum och släppt ut nallebjörnar med budskap för yttrandefrihet.

Tilltaget har fått en hel del kritik i svenska medier, men Martin Uggla på Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter tror inte att det är nallebjörnarnas fel att Sverige inte längre har en ambassadör i Vitryssland.

– Det är andra orsaker som ligger bakom konflikten, framför allt Sveriges stöd för mänskliga rättigheter. Sedan är det en annan sak att nallebjörnarna uppmärksammats ganska mycket både i Vitryssland och Sverige, det är en kul grej som riktade strålkastarljuset på problemen.

Ett av problemen är att det inte finns en enda oppositionsrepresentant i det vitryska parlamentet. Av de 110 ledamöterna tillhör 102 ”Aleksandr Lukasjenkos block”. Resterande åtta representerar kommunistpartiet KPB som stödjer Lukasjenko. Det oppositionella kommunistpartiet PKB har inga representanter i parlamentet.

Att parlamentet helt saknar opposition har flera anledningar. För det första tillåts inte alla att kandidera. För det andra är det uppenbart att det förekommer omfattande valfusk. Men framför allt handlar det om att de oppositionskandidater som får ställa upp har ytterst begränsade möjligheter att få fram sitt budskap.

Praktiskt taget alla massmedier styrs av makthavarna och ingen kritik av Aleksandr Lukasjenkos styre tillåts. Landets största tidning ägs av presidentadministrationen. Valdebatter är ett okänt fenomen. Den kanske mest kända oppositionskandidaten, Aleksandr Milinkevitj, nekades registrering på formella grunder.

En del av oppositionen uppmanar alla att bojkotta det manipulerade valet. Andra menar att man ändå bör utnyttja de möjligheter valkampanjen ger dem att nå ut till väljarna, eftersom det i vanliga fall är helt omöjligt att få tillstånd till politiska möten.

Men även i de korta tv-tal som tillåts under valkampanjen är yttrandefriheten hårt kringskuren. Kandidaterna får inte kritisera regeringen eller uppmana till bojkott av valet.

När fyra aktivister i kampanjen ”Tala sanning” i veckan försökte demonstrera för valbojkott greps de omedelbart av säkerhetspolisen och dömdes till korta fängelsestraff. De kom ändå lindrigt undan jämfört med de tolv politiska fångar som just nu sitter i vitryska fängelser, dömda till längre straff.

En av dem är den socialdemokratiske presidentkandidaten Nikolaj Statkevitj, som dömdes till sex års fängelse för deltagande i protesterna efter presidentvalet 2010. En annan är Sergej Kovalenko, dömd till två år i fängelse för att ha klättrat upp i en julgran och hängt upp Vitrysslands förbjudna vit-röd-vita flagga.

Flaggan avskaffades 1995 när Aleksandr Lukasjenko ville ha tillbaka den sovjetvitryska flaggan, dock utan hammaren och skäran.

Sydsvenskan 2012-09-22

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Ännu ett val utan val”

Stängt för kommentering.