Svenska spioner styr ryska oppositionen?

Den svenska militära underrättelsetjänsten Must är aktivt delaktig i oppositionens verksamhet i Ryssland. Det hävdar Rysslands största dagstidning, Komsomolskaja Pravda, som står makten i Kreml nära.

Tidningen referar ett smyginspelat samtal mellan utrikesminister Carl Bildt och ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Artikeln i Komsomolskaja Pravda verkar ha som sitt huvudsakliga syfte att misstänkliggöra ryska oppositionella genom att offentliggöra deras kontakter med utländska diplomater.

Texten har fått titeln ”Den ryska oppositionens svenska familj”. På ryska används begreppet ”svensk familj” generellt som synonym för oordnade sexuella förhållanden.

Som bevis för sina påståenden om svenskt inflytande i den ryska oppositionens verksamhet citerar tidningen tjuvinspelade samtal och smygtagna bilder på en namngiven svensk diplomat på ambassaden i Moskva i sällskap med kända oppositionsföreträdare. Diplomaten uppges i verkligheten vara anställd av svenska underrättelsetjänsten.

Komsomolskaja Pravda publicerar detaljerade uppgifter om den namngivna diplomatens bakgrund och refererar bland annat ett smygfilmat möte med den kända ryska människorättsaktivisten Lev Ponomarjov på en restaurang i Moskva. Under samtalets gång talar Ponomarjov om den vandrande demonstration som pågått på olika håll i centrala Moskva sedan Vladimir Putins installation som Rysslands nygamla president den 7 december.

”På senare tid har både Sveriges utrikesdepartement och även kungarikets underrättelsetjänst Must aktivt anslutit sig till bearbetningen av ryska oppositionella”, skriver tidningen.

För att bekräfta sin tes om svenskt inflytande refererar Komsomolskaja Pravda även ett smyginspelat samtal mellan den utpekade diplomaten, den oppositionella antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Mötet ägde rum på Sacharovcentret i Moskva redan för ett år sedan på Carl Bildts begäran och var ingen hemlighet. Däremot är det oklart hur Komsomolskaja Pravda fått tillgång till en ljudinspelning av i alla fall inledningen av mötet. De citat som tidningen publicerar är dock på inget sätt komprometterande.

– Ni är en riktig stjärna i det här systemet. Imponerande, uppges Carl Bildt ha sagt.

Navalnyj säger att korrupta ryska tjänstemän framför allt är rädda för att bli portförbjudna i EU där de har sina pengar.

– Bra poäng, uppges Bildt ha svarat.

Artikeln i Komsomolskaja Pravda är en fortsättning på den smutskastningskampanj mot svenska diplomater som inleddes i ryska statsstyrda massmedier i början av december, några dagar före parlamentsvalet. Den gången anklagades namngivna svenska diplomater i Moskva för att gå USA:s ärenden och försöka påverka utgången av valet.

Sydsvenskan 2012-05-21

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Svenska spioner styr ryska oppositionen?”

Stängt för kommentering.