Smygfilmer ska så osämja

Efter ett par veckors stiltje kring nyårshelgen börjar rysk politik nu ta fart igen. Och maktens vakthundar håller allt bättre koll på oppositionsföreträdarna.

Redan tidigare har avlyssnade telefonsamtal, smygfilmade sexscener och privat e-post vid behov lagts ut på nätet, allt i syfte att kompromettera motståndare till makthavarna. De senaste veckorna har kampanjen intensifierats.

Senast har “någon” lagt ut en videofilm som visar ett spontant möte mellan två ledande oppositionsföreträdare som träffas på ett kafé i centrala Moskva. Det handlar om liberalen Vladimir Ryzjkov och den starkt Putinkritiska parlamentsledamoten Gennadij Gudkov från partiet Rättvisa Ryssland. De två träffas för att diskutera sin strategi gentemot andra oppositionsföreträdare, och syftet med att lägga ut det privata samtalet på nätet är givetvis att så osämja inom oppositionen.

Dessutom visar smygfilmningen enligt Gudkov att säkerhetstjänsten har stenkoll på oppositionella och inte bara avlyssnar deras telefonsamtal utan också har stora resurser att sätta in på kort varsel. Annars hade det varit omöjligt att på en kvarts varsel skicka personal med smygfilmningsutrustning till kaféet där han och Ryzjkov telefonledes och helt spontant kom överens om att träffas, menar Gudkov.

En annan möjlighet är givetvis att de två hade extrem otur och att de helt enkelt råkade sätta sig intill smygfilmarna som hade sin utrustning i beredskap, hur sannolikt det nu är. Ryzjkov säger i alla fall att det satt tre män i 30-35årsåldern vid bordet intill, och att de hade bärbara datorer framför sig.

I sammanhanget är det intressant att skandalsajten Lifenews.ru, som är känd för sina goda kontakter inom polis och säkerhetstjänst, återigen kan kopplas till publiceringen. Det var sajtens chefredaktör som på Twitter tipsade om att filmen finns på Youtube, och senare publicerade Lifenews ett utdrag ur filmen.

Publiceringen syftar uppenbarligen till att försvaga den tydligt oppositionella Gudkovs ställning inom det ursprungligen helt Putintrogna partiet Rättvisa Ryssland. Det var Gudkov som inför valet höll det här svavelosande talet om hur allt är riggat till Enade Rysslands fördel. Inte heller har han hållit tyst efter valet.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.