Ner med byxorna, storebror ser dig!

Storebror ser digI dag hade Lenin fyllt 140 år. De ryska kommunisternas ledare firar med kransnedläggning vid Leninmausoleet på Röda torget. Sovjetsystemets mer modernt inriktade arvingar firar dagen med att lägga ut ännu en videosnutt som visar en känd oppositionsfigur i en genant situation. Denna gång är det den briljanta politiska satirikern Viktor Sjenderovitj som har smygfilmats när han idkar sexuellt umgänge med en betydligt yngre kvinna som inte är hans fru.

Jag har inte sett filmen, och är inte speciellt intresserad av att se den heller. Däremot har jag läst vad Viktor Sjenderovitj i dag skriver på sin blogg. Först låtsas han vara upprörd över att de yngre oppositionella som filmats med dold kamera i samma konspirativa lägenhet erbjudits gruppsex, kokain och sexleksaker, medan han själv som är i femtioårsåldern bara fick en enda kvinna utan tillbehör: “Det här är ett klart fall av åldersdiskriminering… Har ni inget samvete?”

Sedan blir han (aningen) mer allvarlig och konstaterar att de som står bakom arrangemanget efter många år av telefonavlyssning, smygläsning av korrespondens och lögnkampanjer mot honom i pressen, där han anklagats än för det ena än för det andra, äntligen uppnått resultat.

В результате огромной десятилетней спецоперации им удалось наконец выяснить про меня нечто реальное: я трахнул Катю.
Мои поздравления бойцам невидимого фронта – теперь, надеюсь, оппозиция опорочена окончательно и можно переключиться на поимку Доку Умарова…

Som ett resultat av en enorm tioårig specialoperation har de till slut lyckats ta reda på något reellt om mig: jag har knullat med Katja.
Mina gratulationer till den osynliga frontens hjältar – jag hoppas att oppositionen nu är fullständigt misskrediterad och att ni kan övergå till att jaga Doku Umarov…

Det finns givetvis inga bevis på att det är säkerhetstjänsten eller andra statliga strukturer som står bakom den senaste omfattande misskrediteringskampanjen som började för en dryg månad sedan. Klart är dock att de som lagt ut filmerna har haft tillgång till omfattande resurser och bra kontakter, eftersom kampanjen uppenbarligen har förberetts åtminstone sedan sommaren 2008, bland annat med hjälp av en konspirativ lägenhet och en polisbil med inmonterade dolda kameror.

Den offentliga fasen av kampanjen började i mitten av mars med publicering av smygfilmade videosnuttar där den unga oppositionspolitkern Ilja Jasjin, chefredaktören Michail Fisjman och politiske kommentatorn Dmitrij Oresjkin en efter en såg ut att muta en trafikpolis. Fisjman hade enligt sina egna ord råkat ut för den smygfilmade händelsen ungefär ett år tidigare, Oresjkin sju månader tidigare, och Jasjin ungefär ett halvår innan filmerna publicerades på nätet.

En vecka senare dök en ny smygfilmad videosnutt upp på nätet. Denna gång hade Michail Fisjman, som är chefredaktör för den ryska upplagan av Newsweek, filmats halvnaken i säng med en ung kvinna. Dessutom såg det ut som om han drog en lina kokain.

Direkt därefter gick den unge oppositionspolitikern Ilja Jasjin ut offentligt och berättade att han kände igen både den unga kvinnan i och lägenheten. Jasjin skrev att han träffade Katja sommaren 2008, gick på bio och restaurang med henne, och till slut hade sex med henne i samma lägenhet där Fisjman hade smygfilmats. Några dagar senare blev han hembjuden till henne igen. Hon hade en överraskning, sade hon:

Сюрпризом оказалось то, что у нее дома была Настя и буквально с порога они потащили меня в постель. Совру, если скажу, что сопротивлялся.
Все было хорошо ровно до того момента, когда Катя достала из шкафа целый набор «игрушек»: резиновые фаллоимитаторы, плетки, наручники, шар-кляп и прочие товары из секс-шопа.

Överraskningen visade sig vara att även Nastia var där, och direkt från tröskeln drog de mig till sängen. Jag skulle ljuga om jag sade att jag gjorde motstånd.
Allt var bra ända tills Katja drog fram en hel drös leksaker ur sitt skåp: gummidildon, piskor, handfängsel, munkavle och andra grejer från någon sexshop.

Då blev Jasjin misstänksam och undrade om han skulle le i kameran. De unga kvinnorna blev nervösa. En av dem hämtade något som liknade kokain, och sade att det är Jasjin som är för nervös och att han måste slappna av. Jasjin stack, trots att kvinnorna försökte stoppa honom och gömde dörrnycklarna.

Allt detta hände på sensommaren 2008. Vilka andra som sedan dess filmats i lägenheten – som enligt Jasjin ligger i närheten av tunnelbanestationen Kolomenskaja i södra delen av Moskva – vet vi givetvis inte, men de har troligen inte alla lika avslappnad attityd till komprometterande material av det här slaget som Jasjin och Sjenderovitj har.

Michail Fisjman hävdar att det hela handlar om en omfattande operation vars ursprungliga syfte bland annat var att idka utpressning mot honom för att få ryska Newsweek att ändra sin redaktionella linje. Enligt honom deltog medarbetare på ryska rättsvårdande myndigheter i operationen. Huruvida detta stämmer vet vi givetvis inte. Däremot vet vi att de första videosnuttarna aktivt spreds av den Kreml närstående ungdomsrörelsen Nasji. Detta ledde till negativ publicitet för rörelsen som senare formellt tog avstånd från smygfilmerna, samtidigt som rörelsens aktivister fortsatte att använda dem i sitt propagandakrig mot alla som kritiserar makthavarna.

Ett uttalande av den högt uppsatta Nasjiaktivisten Boris Jakemenko (bror till rörelsens grundare Vasilij Jakemenko) har tolkats som ett bevis på att han kände till detaljer i operationer som inte framgick av de publicerade videofragmenten. I sin blogg antydde Boris Jakemenko att den politiske kommentatorn Dmitrij Oresjkin försökte framställa sig som “en anspråkslös geolog” när trafikpolisen stoppade honom. Oresjkin är verkligen geolog till utbildningen, men detta framgår inte av filmen som cirkulerar på nätet.

Bröderna Jakemenko har nu stämt två tidningar och en radiostation som hävdat att en eller annan av bröderna känt till smutskastningsoperationen i förväg, och hur det håller med den saken lär vi aldrig få veta med säkerhet. Ganska säkert är det däremot att det någonstans finns fler komprometterande filmer som kan komma att publiceras eller användas på annat sätt om behov uppstår.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Ner med byxorna, storebror ser dig!”

Tack, jag brukar lyssna på programmet, men hade missat just det här avsnittet. Texten är här.

Sjenderovitj säger inget nytt om smygfilmningen, som han skyller på statens förlängda arm, han kan ha rätt eller fel. Däremot är det han berättar om en annan historia riktigt intressant, och det hade jag missat. En hackare som hade tagit sig in på Ramzan Kadyrovs webbplats och skrivit in olämpliga saker om Tjetjeniens president åkte fast illa kvickt, dömdes till två år i fångläger, och har nu levererats till Tjetjenien där han tydligen förhörs på nytt, oklart varför, men säkert mycket otrevligt. Vissa saker är farligare att lägga ut på nätet än andra.

Hackaren som gav sig på Kadyrovs sajt heter Albert Saajev. Här är vad Lenta.ru skriver om fallet. På engelska hittar jag ytterst få publikationer där hans namn nämns, här är ett.

Förresten så har jag här ovan i slutet av texten lagt till ett par nya länkar till texter som dykt upp på nätet sedan jag skrev det här inlägget.

Ja, det där hade jag inte heller hört innan jag hörde Sjenderovitj (som nu för övrigt nu tyvärr tycks ha avslutat sin ЖЖ-blogg). Hackern i fråga påstås för övrigt komma från Chasav-jurt och vara “vahhabit” och ska tydligen ha arresterats och straffats för politisk hacker-verksamhet tidigare. Hur som helst avundas jag honom inte i den belägenhet han nu tycks befinna sig.

Josåklart, alla oppositionella i Dagestan är givetvis wahhabiter. Ett mycket bekvämt ord. Fast jag tror inte det finns någon lagparagraf som förbjuder wahhabismen. Den ryska användningen av ordet motsvaras väl ungefär av vårt “islamist”.

Och här är ett tidigare program där Sjenderovitj kommenterar filmerna med Jasjin och Fisjman: http://echo.msk.ru/blog/video/666606-echo/ Han får här den direkta frågan: “finns det sådan här kompromat på dig?” varvid han svarar “Ja det tror jag, jag är nästan säker på att det finns” osv.

Jag rekommenderar för övrigt starkt att regelbundet lyssna på hans program på Echo Moskvy, eftersom han oftast har väldigt klarsynta analyser och kommentarer till det senaste som hänt i Ryssland.

Stängt för kommentering.