Kloka kompisar, korkade fiender

Det är uppenbart att protesterna mot valfusket i Ryssland gör makthavarna nervösa. Smutskastningen mot oppositionen tar nu fart och det blir allt svårare att hävda att det inte är maktapparaten som är bakom attackerna. För vem annan skulle kunna ha möjlighet att avlyssna den oppositionella partiledaren Boris Nemtsovs telefon?

Skvallersajten Lifenews.ru som är känd för sina goda kontakter inom polisen och säkerhetstjänsten, publicerar nu ljudfiler med valda bitar ur Nemtsovs privata telefonsamtal med andra regimkritiska aktivister. “Redaktionen har fått tillgång till över sex timmars inspelningar av Nemtsovs samtal med oppositionskolleger”, skriver Lifenews.ru på sin förstasida.

Samtalen innehåller en del grovt språk och negativa uttalanden om andra aktivister. Syftet med urvalet är uppenbarligen att så osämja bland arrangörerna av den stora demonstration mot valfusket som ska äga rum i centrala Moskva på vår julafton, en dag som i Ryssland är en helt vanlig lördag.

Varför man valt att hänga ut just Nemtsovs telefonsamtal kan man bara spekulera i, men han har i alla fall varit aktiv inom oppositionen så långe att det närmast skulle vara förvånande om hans telefon inte var avlyssnad. Förmodligen avlyssnas även andra aktivisters telefoner vid det här laget, men de kanske inte har sagt något tillräckligt saftigt? Eller så ser makthavarna Nemtsov som en lämplig person att hänga ut, eftersom han inte är alltför populär, till skillnad från exempelvis den även i Sverige kända författaren Boris Akunin (pseudonym för Grigorij Tjchartisjvili) som också han nu ingår i gruppen som förbereder lördagens demonstration.

Boris Akunins telefonsamtal har hittills ännu inte hängts ut på nätet. Däremot har hackare nyligen tagit sig in på hans populära blogg och förstört innehållet. (Nu verkar allt vara återställt.)

Webbattacker av olika slag är ett vanligt sätt för makthavarna att visa sitt missnöje med oppositionsaktivister. Exempelvis den populära antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyjs epostkonto hackades och en stor mängd av hans privata korrespondens lades ut på nätet i i oktober i syfte att misskreditera honom. Några dagar efter det att tullen hade beslagtagit en bärbar dator som tillhörde valövervakarorganisationen Golos direktör Lilija Sjibanova läcktes även hennes epost ut på nätet för att bevisa att organisationen tar emot utländskt stöd – något som aldrig hade varit en hemlighet. Som av en tillfällighet var det just sajten Lifenews.ru som råkade få tillgång till hennes korrespondens.

Men publicering av privat korrespondens eller privata telefonsamtal på nätet är ingenting jämfört med den stora operation som makthavarnas hantlangare genomförde för ett par år sedan för att locka kända regimkritiker i en sexfälla där de smygfilmades. Senare lades filmerna ut pä nätet, återigen i syfte att misskreditera personer som har den dåliga smaken att kritisera makthavarna.

Den gången fanns det givetvis inga bevis på att det är säkerhetstjänsten eller andra statliga strukturer som stod bakom kampanjen den gången. Klart är dock att de som lade ut filmerna hade haft tillgång till omfattande resurser och bra kontakter, eftersom kampanjen uppenbarligen hade förberetts under mer ett års tid, bland annat med hjälp av en konspirativ lägenhet och en polisbil med inmonterade dolda kameror.

Inte heller den här gången finns det bindande bevis för att det är myndigheterna som står bakom smutskastningen. Men visst undrar man. Vem annan kan ha möjlighet att avlyssna och med god ljudkvalitet spela in Boris Nemtsovs telefonsamtal?

Frågan är bara om smutskastningen och attackerna uppnår sitt syfte, eller om den snarare förstärker intrycket att makthavarna är moraliskt bankrutta.

Än så länge verkar det sistnämnda mer sannolikt. Efter hackerattacken mot sin blogg publicerade Boris Akunin, som även är översättare från japanska, en hokku-dikt:

ХОККУ НА ВЗЛОМ ЖЖ
Умные друзья
И враги-идиоты.
Какое счастье!

HOKKU VID INBROTT PÅ BLOGGEN
Kloka kompisar
och korkade fiender.
Å vilken lycka!

Jag lyckades dock inte få ihop rätt antal stavelser i den svenska versionen, det ska vara 5-7-5. Bättre förslag? Tack, Mattias!

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Kloka kompisar, korkade fiender”

Kloka kompisar
och korkade fiender.
Å vilken lycka!

Jag tror precis som du att risken (chansen!) är överhängande att smutskastningen motverkar sitt syfte – och stärker oppositionen. Det är ju inte precis svårt att gissa vilka krafter som ligger bakom dessa avancerade och högst olagliga avlyssningsoperationer – och när folk väl har börjat få upp ögonen för regimens verkliga ansikte (vilket att döma av Bolotnaja verkar vara fallet) så är det mycket svårare att vilseleda. “Söndra och härska” är dock regimens främsta taktik för att hantera oppositionen, så det förvånar knappast att de kör stenhårt på den fronten. Putin & Co är ju också nu så pass moraliskt bankrutta att de inte har någon annan utväg än att låtsas som ingenting och gasa på för fullt framåt. Skulle de börja ge verkliga eftergifter till oppositionen (såsom omval) så tror jag “korthuset” skulle rasa mycket snabbt.

Med tanke på att Nemtsov inte var särskilt populär som person ens innan dessa “avslöjande” telefonsamtal – så är det knappast heller något ess man här har skjutit i sank. En video när Navalnyj, som ju däremot är mycket populär, svär grovt i samband med mötet vid Tjistyje Prudy har för övrigt också spridits – och är nog värre för oppositionen (som ju hoppas på honom som en enande figur). Att man sedan på 6 timmars samtal inte lyckats hitta något mer komprometterande än ett par svordomar och lite ilska mot en annan oppositionsföreträdare, är i mina ögon inte särskilt “imponerande”. Inte ett enda samtal från amerikanska ambassaden t.ex.

Dmitrij Finikov (valobservatör för Jabloko) har förresten uppdaterat och utökat sin närmast legendariska bloggpost om sin erfarenhet av valfusket på en vallokal i centrala Moskva, om du inte har sett det: http://cifidiol.livejournal.com/1600.html

Man kan verkligen undra varför de väljer att smutskasta Gorbatjov, han är ju totalt irrelevant i den nutida politiska diskursen. Är det för att visa att ingen går säker? Eller är det någon i toppen som blivit personligen kränkt över att Gorbatjov vågat gå ut och säga vad han tycker, han har ju varit ganska försiktig tidigare.

På tal om att bli personligen kränkt, det är inte många som uppmärksammat att Ryssland inte skickat någon officiell kondoleans med anledning av Havels död, medan man gjorde det med anledning av Kim Jong-Ils bortgång. Bakgrunden är att Putin är sur eftersom Havel stoppade utdelningen av det fina tyska Quadrigapriset till honom.

Jag blev förresten förvånad över att Jasjin av allt att döma lyckades ringa Nemtsov från fängelset dagen innan demonstrationen på Bolotnaja – det kan ju knappast ha varit sanktionerat. Gladde mig också åt att Jasjin i det samtalet höll en hög profil och ingalunda tycks vara någon springpojke åt sin äldre och mer erfarne oppositionskollega Nemtsov.

Jo men Jasjin gav ju till och med en telefonintervju till Kommersant FM från finkan, med den insmugglade telefonen. Huruvida det var sanktionerat beror på vad man menar – det skulle inte förvåna mig om telefonen hade varit speciellt insmugglad för få reda på vilka Jasjin i första hand skulle ringa och vad han skulle säga. Detta är säkert något som även Jasjin själv haft i åtanke, speciellt efter smygfilmningsepisoden.

Det vore väldigt intressant att förstå tekniken bakom avslyssningen. Jag antar att det är Nemtsovs mobiltelefon som man avslyssnat, vilket ju bör vara svårare än att avlyssna fasta telefoner. Frågan är dock om det kräver att någon (avlyssnare) befinner sig i närheten av Nemtsov när han pratar – eller om man har kapat samtalen direkt via telefonnätet på något sätt – i så fall kan ju ingen känna sig lugn.

Lenta.ru hade för övrigt en ganska bra artikel om det inträffade:
http://lenta.ru/articles/2011/12/20/life/

Stängt för kommentering.