Journalister klär av sig för Putin

I dag fyller Rysslands premiärminister 58 år. I present får han ett par bröst med texten ”Vi älskar er, Vladimir Vladimirovitj”.

Tolv kvinnliga studenter på journalistutbildningen vid Moskvauniversitetet MGU har klätt av sig och poserat för gratulationskalendern som började säljas i Moskva i går.

– De unga journalisterna är inte bara en vacker yta, vackra kroppar. De representerar ett yrke som är i ständigt samröre med makthavarna, förklarar Vladimir Tabak från förlaget som gett ut kalendern, i radiokanalen RSN.

Varje pinupjournalist har en personlig hälsning till Vladimir Putin. ”Skogsbränderna är släckta, men jag är fortfarande varm”, säger en. ”Ska det bli en tredje omgång?” undrar en annan.

En andraårsstudent säger att hon vill gratulera Putin personligen, och lämnar sitt telefonnummer på kalenderbladet för december. När jag ringer för att få veta om Putin redan har hört av sig är det en kvinnlig automatröst som svarar på ryska: “Numret ni har valt är för tillfället upptaget”.

Redan när Vladimir Putin för ett par veckor sedan besökte Moskvauniversitetet hade de ansvariga sett till att han togs emot av unga, vackra, men inte alltför långa kvinnor. Det sistnämnda var ett viktigt kriterium i ett meddelande som skickades ut till studenter inför besöket:

Набор на открытие нового здания МГУ
Дата и время работы: 23 сентября с 10 до 16
Место проведения: МГУ
Требования: девушки с московской пропиской (можно МО), возраст 22-27 лет, размер одежды 42-44
рост СТРОГО 160-165 (+2-3см можно), (Путин имеет рост 169 см, не выше его), славянской внешности, чистая кожа, хорошие манеры, красивая улыбка, вежливость, доброжелательность, интеллигентность.
Обязанности: сопровождение премьера в здании, лифте

Uttagning för öppnandet av universitetets nya byggnad
Datum och tid för arbetet: den 23 september kl. 10-16.
Plats för tillställningen: MGU
Förutsättningar: flickor som är folkbokförda i Moskva (Moskvaregionen räcker), ålder 22-27 år, klädesstorlek 34-36, längd STRÄNGT 160-165 (+2-3 cm kan gå), (Putin är 169 cm lång, inte längre än han), slaviskt utseende, ren hy, bra uppförande, vackert leende, hövlighet, välvillighet, intelligens.
Uppgifter: att följa premiärministern i byggnaden och hissen

Förutom längden och klädesstorleken (de ryska storlekarna har andra siffror, om någon undrar) är det framför allt intressant att bara unga kvinnor med slaviskt utseende kunde få träffa Putin, trots att en stor del av Rysslands befolkning tillhör helt andra folkgrupper. Den utlovade lönen var 1.500 rubel (337 kronor), och för att bli utvald skulle kvinnorna först delta i en uttagning som på ryska kallades för “casting”.

Vanliga, icke-utvalda studenter släpptes inte i närheten när Putin väl kom till universitetet, skriver bloggaren wisegizmo. Utrymmet är begränsat, precis som i födelsedagskalendern. Bara få utvalda kan få tillfälle till samröre med de ryska makthavarna.

En kortversion i Sydsvenskan 2010-10-07

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Journalister klär av sig för Putin”

Nej, hörde precis om den på Echo Moskvy och tänkte leta fram den, men du hann före.

I den alternativa kalendern är det alltså sex påklädda journaliststudenter som inte gratulerar Putin, utan ställer jobbiga frågor. På omslaget står det inte “Vladimir Vladimirovitj, vi älskar er”, utan “Vladimir Vladimirovitj, vi har några frågor”. Frågorna är som följer:

Januari-februari: När släpps Chodorkovskij på fri fot?

Mars-april: Dumskallarna kan man inte göra mycket åt, men vägarna då? (Anspelar på Rysslands två klassiska problem, som sägs vara dumskallar och dåliga vägar, rimmar på ryska: duraki i dorogi.)

Maj-juni: Mötesfrihet överallt och alltid?

Juli-augusti: Hur påverkar inflationen mutorna?

September-oktober: Vem dödade Anna Politkovskaja?

November-december: När blir nästa terrordåd?

Kanske inte världens vassaste frågor, men klart godkänt i alla fall. De här journaliststudenterna kanske får jobb på Echo Moskvy eller kommersant. De som gjorde nakenkalendern söker förmodligen jobb på statliga tv-kanaler där det hör till god ton att vara makthavarna till lags.

Stängt för kommentering.