En dubbel Putin till påsken

Den ryskortodoxa kyrkan firar påsk enligt sin egen kalender, i år en vecka senare än västvärlden.

Officiellt är påsken ingen statlig högtid, inte än i alla fall, men det hindrar inte att statliga Första Kanalen sänder påsknattens gudstjänst direkt från den återuppbyggda Kristi Frälsares katedral i Moskva. Eftersom många ryssar efter sjuttio års officiella ateism fortfarande inte riktigt känner till de ortodoxa ritualerna har tv-sändningen vissa likheter med en fotbollsmatch. En expertkommentator förklarar hela tiden vad det är som händer.

Precis som alla andra ryssar har inte heller expertkommentatorn på landets största tv-kanal ännu hunnit lära sig vem som är landets president. Det har ju bara gått ett år.

Denna gång fick Vladimir Putin äran att vara både premiärminister och president, medan Dmitrij Medvedev blev… ingenting. Men han hade i alla fall sin fru med sig. Ljudmila Putina var med förra året, men nu syns hon inte till. Det kanske var därför kommentatorn stakade sig när han fick syn på höjdarna? Dags för Kabajevaspekulationer igen?

Syns inte videon? Här är samma på YouTube.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

12 svar på ”En dubbel Putin till påsken”

För protokollet kan tillföras att i Chisinau var president Voronin på plats för påskgudstjänst i ortodoxa kyrkan. Med fru.

Tycker det mer låter som att han stakar sig på slutet och säger fel på Putin och Medvedev för att han blev så rörd av sina egna kommentarer om “svåra tider”…

Så han rättade sig inte? Vilken super-politiker Putin är, två höga poster på en och samma gång. ;)

Känner du till den här sidan, Kalle? http://putin-loh.ru/
Gillar uttrycket de lanserar där – “наш двуглавый лидер” (постоянно отчитывался об успехах). Passar bra ihp med din “dubbel Putin”. ;)

Det var främst för liknelsens skull mellan din “dubbel Putin” och deras “наш двуглавый лидер”, båda mycket träffande för dagens Ryssland.

vladimir.vladimirovich.ru är en gammal bekant.

Apropå mina brev här – den här symbolen som av någon för mig okänd anledning dyker upp till vänster av mina kommentarer påminner mig starkt om svastikan med enda skillnaden att den “snurrar” åt andra hållet. Hur kommer det sig att det dyker upp?

Det är en så kallad gravatar. Eftersom du tydligen inte har någon egen skapas en slumpmässig bild automatiskt och kopplas till din epostadress. I detta fall ser den faktiskt lite konstig ut. Du kan slippa den på två sätt: ange en annan epostadress nästa gång, eller skapa en egen gravatar och koppla den till din epostadress. Det sistnämnda gör du här:

http://sv.gravatar.com/

Stängt för kommentering.