Sju veckor som förändrade ryska konstitutionen

La tago de la konstitucioAlla undrar varför konstitutionen måste ändras, och varför så brådskande. Den stora ändringen är ju att presidenten ska sitta två gånger sex år i stället för två gånger fyra år. De andra ändringarna är mest kosmetik.

Men Dmitrij Medvedev har ännu inte suttit ett helt år. Varför är det så bråttom att ändra på spelreglerna just nu? Ändringen påverkar ändå inte innevarande presidentperiod. Ska karln avgå?

Egentligen ska det ta minst ett år att göra en sådan här ändring i den ryska konstitutionen. Först ska ändringsförslaget godkännas av parlamentets underhus. Sedan ska förslaget godkännas av minst två tredjedelar av ryska regionala parlament inom ett år. Men det tog inte ett år, det tog bara några veckor.

Godkännandet i parlamentets underhus var ren rutin och ägde rum bara två veckor efter det att Dmitrij Medvedev råkat säga att konsitutionen nog borde justeras lite grann. I går söndag röstades förslaget igenom i 16 regionala parlament, men redan i början av förra veckan tillkännagavs det att kvoten på två tredjedelar av de 83 ryska regionala parlamenten var fylld.

Enligt kritiker spelar det dock ingen roll att kvoten är fylld – enligt lagen ska parlamentets överhus (federationsrådet) ändå vänta tills det har gått ett år från omröstningen i underhuset (statsduman), säger de. Men federationsrådet läste lagen på sitt sätt och röstade igenom grundlagsändringen redan i dag måndag. Nu saknas bara president Medvedevs underskrift, och den nya grundlagen kan träda i kraft redan före nyår.

Det blir inget problem med Medvedevs underskrift, eftersom det var han själv som föreslog grundlagsändringen för mindre än sju veckor sedan, i sitt tal till nationen den 5 november.

Efter talet hävdade en del analytiker att Putin nog vill ha tillbaka presidentstolen snart, och att ett nyval därför skulle sitta fint. Andra menade att ingenting kommer att hända på kort sikt, eftersom det tar minst ett år innan den nya konstitutionen kan träda i kraft. Tji fick de. Ska det ändras konstitution så ska det gå fort, står det något annat i lagböckerna så får man väl strunta i dem.

Frågan är nu om det ska bli nyval till våren. Det verkar inte så klokt med tanke på den ekonomiska situationen, men det kan ju vara praktiskt att kunna sparka premiärministern om ekonomin går helt åt skogen nästa år. Och att sparka premiärministern går ju bara om premiärministern heter något annat än Vladimir Putin.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Sju veckor som förändrade ryska konstitutionen”

Hej Kalle.
Har du någon teori om varför de inte bara tar bort begränsningen på två mandatperioder i rad när det tydligen går så lätt att ändra konstitutionen, om syftet med de här förändringarna ändå bara är att ge Putin mer tid som president?

Jag vet inte varför man ändrar konstitutionen, och det är väl få som vet det. Det har ju inte förekommit någon verklig politisk diskussion kring reformen. Men man förmodar ju att det måste finnas någon anledning till brådskan.

Om man utgår ifrån att Putin tänker återkomma så spelar begränsningen på två mandatperioder ingen roll just nu, eftersom han vid behov ändå kan väljas till president efter Medvedevs första mandatperiod, eller direkt, om Medvedev skulle få för sig att avgå. Då är det kanske snyggare att förlänga mandatperioderna, så att Putin kan sitta två sexårsperioder till om han vill. Mer än så behöver han väl ändå inte, kan man hoppas.

Men som sagt, i nuläget vet vi faktiskt inte varför konstitutionen behövde ändras under sådana brådskande former. Kanske får vi reda på det snart.

Stängt för kommentering.