Falsk, falskare, falskast?

Trots att den stora protestvågen i Ryssland verkar vara över för den här gången fortsätter Kremls propagandamaskin sitt angrepp på proteströrelsen – ett tydligt tecken på att makthavarna tar de senaste månadernas händelser på största allvar. Frågan är bara om den grova smutskastningskampanjen verkligen fungerar. Principen verkar i alla fall vara samma som hos Goebbels: “Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.”

Återigen är det den Gazpromägda tv-kanalen NTV som är i farten, samma kanal som inför parlamentsvalet i december anklagade svenska diplomater för omstörtande verksamhet i Ryssland. Torsdagskvällens “avslöjande reportage” med namnet Protestens anatomi, som många nu jämför med sovjetisk propaganda, är ett uppenbart motdrag till alla filmer och vittnesmål som visar att en stor del av deltagarna i massmötena för stöd till Putin fick betalt för sitt deltagande.

NTV hävdar att det i stället var rörelsen för rättvisa val som delade ut pengar till höger och vänster för att locka folk till sina protestaktioner. Som bevis visar de bland annat människor med vita band (proteströrelsens symbol) som inför protestaktionen den 26 februari köar vid tunnelbanestationen Sokolniki för att få pengar. Kön fanns i verkligheten, men hade ingenting med protestaktionen att göra – den upptäcktes och dokumenterades redan samma dag av en bloggare som konstaterade att de som stod där fick betalt enkom för att stå i kön och bli filmade, och att de snabbt försvann från platsen när de fått betalt.

Ett annat “bevis” som dyker upp i filmen är en grupp svarta demonstranter som ler in i kameran. NTV låter på så sätt tittarna förstå att det inte är vanliga ryssar som demonstrerar för rättvisa val, utan betalda utlänningar. De svarta demonstranterna var också mycket riktigt från Kenya, och förmodligen hade de fått betalt för sitt deltagande. Men det finns en anledning till varför NTV inte visar deras skyltar – filmen är nämligen gjord i Luzjniki, under den stora demonstrationen till stöd för Putin. “Putin är vår president”, “Landet behöver en stark president”, står det på skyltarna kenyanerna håller i.

NTV-filmen går som vanligt ut på att de som kräver rättvisa val är landsförrädare betalda av onda utländska krafter. Kanske går det hem i stugorna ute på landet, hos dem som inte har tillgång till internet. Men de som är uppkopplade har redan sett den här filmen där tiotusentals människor sitter i den historiska byggnaden Gostinyj dvor intill Kreml och väntar på att bli utsläppta (foto ovan) för att delta i Putins segermöte. Hundra kronor per skalle har de fått betalt, berättar de tillfrågade.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.