Luften har gått ur ryska proteströrelsen

Det uppenbart förfalskade parlamentsvalet den 4 december var startskottet för en proteströrelse vars like Ryssland inte sett sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan. Det inte lika förfalskade presidentvalet för en vecka sedan ser ut att markera slutet för stora gatuprotester. Ångan har tagit slut och när valet är över saknar proteströrelsen tydliga gemensamma mål.

Förvirringen var tydlig när rörelsen för rättvisa val i går lördag samlades till det som skulle bli den första stora demonstrationen efter presidentvalet.

Efter långa förhandlingar hade myndigheterna tillåtit en demonstration med högst 50 000 deltagare på den breda trottoaren vid genomfartsleden Novyj Arbat, en knapp kilometer från Vita huset, regeringens högkvarter vid Moskvafloden.

Trots det fina vädret orkade knappt tjugotusen av Moskvas tolv miljoner invånare ta sig till platsen – en tydlig flopp efter demonstrationer med runt hundratusen deltagare i december och februari. I stället för protestsånger som vid de tidigare demonstrationerna fick deltagarna lyssna på innehållslös hissmusik i väntan på talarna som sedan hade svårt att entusiasmera folkmassan.

– Det värsta som kan hända är att vi blir demoraliserade, ropade oppositionspolitikern och förre världsmästaren i schack Garri Kasparov från scenen.

Presidentvalet var inte legitimt eftersom verkliga oppositionspolitiker inte fick delta, sade han. Oppositionens problem är dock att den är oenig och saknar gemensamma mål och ledare. Det var lätt att enas i protest mot ett fuskval och mot Putin, det är svårare att komma överens om en gemensam strategi när valen är över.

– Alla vet vi vad vi är motståndare till. Vi måste snabbt formulera vad vi är för, sade den kända tv-stjärnan Ksenija Sobtjak från scenen.

Hennes tal dränktes i visslingar. En grupp extremnationalister rullade upp sin jätteflagga, sade upp samarbetet med liberalerna och lämnade demonstrationen. Vänsteraktivisten Sergej Udaltsov försökte tåga till Pusjkintorget för att fortsätta aktionen med sina anhängare men greps av polisen.

Men även om de stora demonstrationernas tid är över för den här gången har proteströrelsen förändrat det ryska politiska landskapet. För tre månader sedan hade en oppositionsdemonstration med tjugotusen deltagare varit en otänkbar succé.

I förra helgens val såg tiotusentals frivilliga valövervakare till att valet åtminstone i Moskva gick relativt hederligt till, och flera unga oppositionskandidater hade framgångar i valen till stadsdelsfullmäktige. De största applåderna i går gick till en av dem, den 20-åriga journaliststudenten Vera Kitjanova. Hennes slagord i valet var ”Detta är bara början”.

Sydsvenskan 2012-03-11

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.