Falska förfalskningar förfalskas

Rubriken låter helknasig, men det kommer en förklaring, jag lovar. Den är precis så konstig som man kan tro.

Egentligen borde det inte finnas något behov av omfattande fusk under söndagens presidentval i Ryssland. Visserligen finns det stort missnöje med Vladimir Putins styre framför allt bland den välutbildade medelklassen i Moskva och S:t Petersburg, och det storskaliga fusket under parlamentsvalet i december ledde till de största demonstrationerna i Ryssland sedan Sovjetunionens sammanbrott. Men under sina år vid makten har Putin sett till att förinta all möjlighet till reell politisk konkurrens. Följaktligen borde han inte ha några problem med att vinna valet utan manipulationer under själva valdagen.

Ändå tyder mycket på att vi även denna gång får se en hel del konstigheter. Kanske går det helt enkelt inte längre att stoppa förfalskningarna, när man i åratal indoktrinerat byråkrater på mellannivå i att det viktigaste är bra röstsiffror för rätt kandidat, inte hur man uppnår resultatet.

Ett tydligt tecken på att den linjen står fast var förresten att guvernören i Primorskijdistriktet (Vladivostok med omnejd) i veckan fick sparken.

Trots alla uppgifter om omfattande korruption och kriminella kontakter hade Sergej Darkin kunnat sitta kvar på sin post i över tio år. Han fick Kremls förnyade förtroende så sent som för två år sedan. Men det finns en sak makthavarna i Moskva inte kan tåla: att de lokala myndigheter inte levererar rätt siffror. I parlamentsvalet i december fick Enade Ryssland bara 35 procent аv rösterna i distriktet, 20 procentenheter mindre än i förra valet, och den 28 februari tvingades Darkin gå “på egen begäran”.

I Moskva uppges de lokala myndigheterna ha fått direktiv på att valet denna gång ska gå korrekt till – men samtidigt krävs det av dem att Putin får mer än hälften av rösterna. Det återstår att se hur de löser dilemmat.

Inför valdagen har Kremltrogna ungdomsorganisationer sökt och fått tillstånd för sammanlagt 15 olika demonstrationer runt om i centrala Moskva. De ska demonstrera för Putin, för stabilitet och mot den orangea revolution Putin är rädd för. Till måndagen har samma organisationer fått tillstånd för ytterligare 11 demonstrationer och ockuperat alla platser som rörelsen för rättvisa val ville demonstrera på. Till slut fick dock även måndagens planerade demonstration mot valfusk ett tillstånd – den ska nu ordnas på Pusjkintorget, en och en halv kilometer från Kreml och Röda torget.

Denna gång finns det betydligt fler oberoende valövervakare som anmält sig än under parlamentsvalet. För att misskreditera deras verksamhet har Kreml inte bara skapat egna “medborgarorganisationer” som ska övervaka valet och komma fram till att allt gått rätt till. Kremltrogna ungdomsorganisationer har dessutom lyckats infiltrera oberoende valövervakarorganisationer för att sedan “avslöja” hur dessa styrs av utländska intressen.

Det konstigaste inslaget hittills är ändå avslöjandet av falska förfalskningar av förfalskningsfilmer från falska vallokaler.

Jag håller med, det låter helt galet, men jag försöker förklara.

En viktig del av bevisningen när det gällde förfalskningarna under parlamentsvalet var alla mobilfilmer som visade olika konstigheter som pågick i och kring vallokalerna. Dmitrij Medvedev förklarade efter valet att han tittat på en del av filmerna men att man “inte kan se något” i dem. Centrala valkommissionens ordförande Vladimir Tjurov har sagt att filmerna är monterade, och att de i många fall inte alls har filmats i riktiga vallokaler utan någon helt annanstans, med skådespelare som låtsas vara valförrättare.

Den 4 februari meddelade ryska åklagarmyndigheten att filmerna “spridits från samma utländska server som ligger i Kalifornien” (läs: YouTube) och att myndigheten nu utreder “vem som beställt filmerna”. Enda konkreta exemplet på förfalskning som åklagarmyndighetens representant Vladimir Markin kunde nämna var en film som uppgavs visa vallokal nummer 2943. Myndigheten hade klarlagt att vallokalen med det aktuella numret i Moskva inte alls liknar den som kan ses i filmen och personerna som visas där inte ingår i den aktuella valnämnden.

Vid närmare kontroll visar det dock sig att detta inte är så konstigt, eftersom filmen är gjord i vallokal nummer 2943 i staden Perm, drygt hundra mil öster om Moskva. Att det handlar just om Perm hade inte varit svårt att se om åklagarmyndigheten hade orkat titta efter i stället för att rusa ut till en skola i Moskva för att konstatera att den av någon märklig anledning inte alls liknar vallokalen i Perm.

Nåväl, myndigheterna är alltså bekymrade över att det finns filmer som visar att det förekommer fusk, och ännu mer bekymrade över att de inte kunnat visa att filmerna är förfalskade. Vad gör man då?

Elementärt: man hittar filmer som låtsas visa valfusk under de kommande presidentvalet. Sådana filmer måste ju per definition vara förfalskade, eftersom valet ännu inte ens ägt rum. Och mycket riktigt, nu har åklagarmyndighetens pressekreterare och valfilmsexpert Vladimir Markin meddelat att sådana filmer hittats och en förundersökning inletts.

Trams, dåliga förfalskningar, sade oppositionen, och hade förmodligen rätt – fast hur ska man bevisa det?

Men då dök denna film upp: en webbkamera i en verklig vallokal i Moskva visar hur en förfalskad film om förfalskning under presidentvalet spelas in den 29 februari. Allt verkar ske med myndigheternas goda minne och den som syns mest i rutan är en polis. Då är det knappast elaka oppositionella som spelar in förfalskade förfalskningar, utan snarare Kremltrogna aktivister.

Filmen avslöjar alltså en falsk förfalskning av en förfalskningsvideo i en falsk vallokal som i verkligheten inte är falsk utan äkta. Är ni med? Inte? Börja om från början i så fall.

PS. Presidentkandidaten Putin själv sade förresten häromdagen att det nog är de oppositionella som själva förfalskar valresultatet för att sedan kunna anklaga myndigheterna för valfusk. Och inte nog med det, fortsatte han, de oppositionella kan tänkas döda någon av sina egna för att sedan anklaga myndigheterna för det också. Hans uttalande råkade komma samma dag som det meddelades att det nog är den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij samt Anna Politkovskajas vän, den tjetjenske separatisttalesmannen Achmad Zakajev som står bakom mordet på Politkovskaja. Suck.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.