Fyra år för slagsmål med polisen

Första domen efter sammanstötningen mellan polis och demonstranter i Moskva den 6 maj blev fyra och ett halvt års fängelse. Sammanlagt 19 personer anklagas för “massupplopp” vid den stora demonstrationen i Moskva den 6 maj.

Första domen efter sammanstötningen mellan polis och demonstranter i Moskva den 6 maj blev fyra och ett halvt års fängelse. Sammanlagt 19 personer anklagas för “massupplopp” vid den stora demonstrationen i Moskva den 6 maj.

”Upploppet” var en våldsam men kortvarig sammandrabbning med polisen vid en avspärrning. Flera av de anklagade har suttit häktade sedan maj, och upp till 13 år i fängelse hotar. I Sverige dömdes nyligen några fotbollssupportrar till fängelse för våldsamt upplopp. Längsta strafftiden var 6 månader, vilket ansågs strängt.

Första domen blev hårdare än många väntat, och tyder på att flera långa fängelsestraff är att vänta. Den dömde är företagaren och kroppsbyggaren Maksim Luzianin som enligt åtalet slogs med en polis vars hjälm och skyddsväst han tog. En annan polis ska han ha fällt på marken. Han har suttit frihetsberövad sedan den 28 maj och han har erkänt sin skuld.

En av poliserna han bråkade med fick en skada på tandemaljen. Luzianin har träffat polismannen, bett om ursäkt och betalat hans tandläkarräkning. Eftersom Luzianin också erkänt sin skuld och visat ånger hade hans advokat räknat med att han skulle klara sig med villkorlig dom. I stället dömdes han på fredagseftermiddagen till 4,5 år i straffkoloni. Ingen av de inblandade poliserna vittnade i rätten.

Ryska kommentatorer ser domen som ännu en varning till oppositionen och ett tydligt tecken på att även andra åtalade kan vänta sig hårda straff, trots att en del av dem inte ens fanns i närheten av platsen där sammandrabbningen mellan polisen och demonstranterna ägde rum. Exempelvis oppositionsaktivisten Maria Baronova hotas av två års fängelse för att ha “organiserat” oroligheterna, eftersom hon var en av arrangörerna till den helt lagliga demonstrationen.

I början av juni genomförde polisen husrannsakan hos flera framstående oppositionella, uppenbarligen ett misslyckat försök att hitta bevis på att dessa personligen hade planerat sammandrabbningen i maj. Även anklagelserna mot de tre vänsteraktivisterna Sergej Udaltsov, Leonid Razvozzjajev och Konstantin Lebedev försöker åklagarmyndigheten uppenbarligen koppla ihop med sammandrabbningen den 6 maj.

På sitt sätt är fredagens dom logisk. Om straffet för dans i kyrkan är två år i straffkoloni kan man knappast komma lindrigare undan för att ha slagits med polisen. Men å andra sidan har vi ett rattfyllo som var anställd på ryska federala fängelsemyndigheten FSIN. Han fick också sin dom i veckan. Han är återfallsförbrytare och körde över fyra ungdomar varav en skadades allvarligt. Han klarade sig med villkorligt straff.

Ingen av poliserna som under det senaste årets protestaktioner i Moskva misshandlat demonstranter har ställts inför rätta, och det är väl inte så konstigt. Putin har för länge sedan meddelat att det är helt i sin ordning att slå demonstranter i skallen. Efter sammandrabbningen i maj tillade Putins pressekreterare Vladimir Peskov att polisen agerade för försiktigt. I samtal med parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov som undrade vad Peskov menade ska han ha sagt att rätt hämnd för en skadad kravallpolis vore att smeta ut demonstrantens lever på asfalten.

PS: Vad jag känner till är det bara en rysk polis som de senaste åren dömts för våld mot demonstranter: Vadim Bojko som under en demonstration i Sankt Petersburg sommaren 2010 helt omotiverat brukade våld mot fredliga demonstranter i närvaro av tiotals journalister som filmade händelsen. Han klarade sig med villkorligt straff.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Fyra år för slagsmål med polisen”

Hej,
Har det blivit några fler domar mot dem som greps i samband med sammanstötningarna den 6 maj? Jag har själv inte sett något om det.
Mvh
Gunnar

Nej, inga nya domar än så länge. Luzianin kunde dömas så “snabbt”, eftersom han hade erkänt sin skuld, förmodligen i förhoppning om mildare straff.

Stängt för kommentering.