Putin duckar för protesterna

Parlamentsvalet var rättvist och resultatet visar folkets vilja, säger premiärminister Vladimir Putin. För att ingen ska misstänka valfusk i presidentvalet i mars, då han själv är huvudkandidat, utlovar han webbkameror i alla landets 90 000 vallokaler.

Vladimir Putin tvingades i går inleda sin årliga direktsända frågestund med att svara på frågor om valfusk. Han slog direkt fast att inget fusk hade förekommit och att valresultatet, som gav hans parti fortsatt egen majoritet i parlamentet, var ärligt och rättvist.

– Oppositionen hävdar alltid att valen inte har gått rätt till. Alltid. Detta händer överallt, i alla länder.

Upprördheten över det omfattande valfusket i parlamentsvalet den 4 december har vänt upp och ner på det ryska politiska landskapet. Förra helgen deltog tio­tusentals ryssar i demonstrationer mot fusket, de största folkliga protesterna sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan.

Statistiska beräkningar tyder på att maktpartiet Enade Ryssland troligen inte alls fick hälften av rösterna, som det officiella valresultatet visar, utan snarare klart under 40 procent. Organisationen Golos, som arbetar för rättvisa val, har på sin webbplats publicerat fotografier på ett hundratal rösträkningsprotokoll vars siffror inte stämmer överens med de officiella valresultaten. I slutresultaten har maktpartiets röstsiffror överdrivits kraftigt.

Ända sedan valdagen har ryska bloggar och webbplatser svämmat över med detaljerade berättelser om busslaster med betalda fuskväljare som åkt runt från vallokal till vallokal. Filmer som cirkulerar på nätet visar valurnor som i förväg fyllts med röster för maktpartiet och högar med färdigt ikryssade valsedlar som beslagtagits hos ditbussade maratonröstare.

– Jag har tittat på några av de där filmerna som folk lagt ut, men där kan man inte se något, sade Dmitrij Medvedev i sin första kommentar.

Vladimir Putin använder överhuvudtaget aldrig internet, förklarade han i går.

– Det har jag inte tid med. Jag tittar ju inte ens på tv, bara en inspelning på väg till jobbet.

Förra lördagens jättedemonstration hade han ändå sett på tv, medgav han. Och det är inget fel med demons­trationer, så länge de sker inom lagens ramar, sade han.

Ändå kunde han inte låta bli att förlöjliga demonstranterna när han fick en fråga om det vita bandet, demonstranternas nya symbol för protesterna mot valfusket.

– Jag trodde först att de hade hängt preventivmedel på bröstet, att det var något mot aids.

Putin antydde också att studenter som demonstrerade mot valfusket hade fått pengar för sitt deltagande. I verkligheten finns inga indikationer på att regeringskritiska demonstranter fått betalt. Där­emot har deltagare i regeringspartiets motdemons­trationer berättat att de fått pengar.

Tidigare har ryska regeringen skingrat mindre oppositionsdemonstrationer med våld och tigit ihjäl kritiken. De omfattande protesterna efter valet har tvingat makthavarna att erkänna att missnöjet finns, men det enda som Vladimir Putin i går lovade att göra var att före presidentvalet i mars utrusta alla landets vallokaler med webbkameror.

– De ska vara i gång dygnet runt, så att landet kan se vad som händer vid varje valurna.

En ny stordemonstration mot valfusket ordnas i centrala Moskva den 24 december som i Ryssland är en vanlig lördag. Hur många som kommer då blir ett betyg på hur lyckad regeringens strategi är – att stå fast vid valresultatet och hoppas att protesterna självdör.

Sydsvenskan 2011-12-16

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.