Arbetare från Ural beredda att rycka in

Årets upplaga av “fråga Putin” slog återigen rekordet. Han höll på i fyra timmar och 33 minuter, fyra minuter längre än förra året. Många frågor blev det också. Valet gick rätt till, fick vi veta. Många av dem som demonstrerade mot valfusk var betalda av onda krafter. Och så undrade Putin varför demonstranterna hade hängt kondomer i sina kläder, det kanske var agitation mot aids? Jovisst ja, inte var det kondomer utan något annat, något slags vita band, men det hade väl inte varit fel med kondomer, det är bra med sunt leverne i unga år, resonerade Putin.

Och så var det den här spontana repliken från arbetarna vid fabriken Uralvagonzavod inte bara tillverkar järnvägsvagnar, utan också, och kanske framför allt, stridsvagnar. Ni slipper titta i fyra och en halv timme, klippet är bara en halv minut.

Jag vill säga något om de här demonstrationerna. Om vår milis, eller vad heter den nu, polisen, inte klarar det, inte vet hur de ska göra så är jag och killarna här beredda att själva komma dit och försvara vår stabilitet. Givetvis inom lagens ramar.

Och detta utspel från de patriotiska arbetarna vid Uralbergen var givetvis precis lika spontant som allt annat under föreställningen. En anställd på fabriken som inte var med på bild berättar:

Jag arbetar i verkstaden varifrån man sände inslaget i Putins frågestund. Jag kan berätta några intressanta detaljer. Folket från [lokala nyhetsstudion] Vesti Ural höll på med förberedelserna från måndagen, de sammanställde en lista på 60 personer som skulle stå under strålkastarna, jag vet inte vem som sammanställde. Det mest delikata är att redan på onsdagen gav man dessa tre frågor till bestämda personer, och de som skulle ställa frågorna instruerades till klockan 9 på kvällen, på torsdagen transporterades de till platsen i fabrikens fina minibuss. Resten av verkstadens personal släpptes inte till platsen där det filmades.

Så går det till. Mer om den blivande presidentens frågestund i fredagens Sydsvenskan.

Jo, och Medvedev har kommit fram till att Europaparlamentets krav på nyval på grund av det omfattande valfusket i Ryssland inte betyder något. Nej, såklart. Men visst är det synd att man inte kan instruera Europaparlamentet på samma sätt som arbetarna på Uralvagonzavod och ledamöterna i statsduman.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

10 svar på ”Arbetare från Ural beredda att rycka in”

“slog inte rekordet”
Inte i antal besvarade frågor kanske, men enligt Lenta.ru var det den längsta frågestunden någonsin. Som vanligt. http://lenta.ru/news/2011/12/15/finish/

Förslaget att återinföra val av guvernörer, men bara från en av presidenten godkänd lista med kandidater, tycker jag för övrigt var ganska roligt.

Jag trodde han pratade i fyra timmar och 39 minuter förra året. Men nu ser jag att det var fyra timmar och 29 minuter, så visst, nytt rekord återigen. Har rättat i texten.

Intressant att han bara vågade slå rekordet med fyra minuter. Tyder på att han tänker slå rekordet många gånger till…

Kalle: “Ni slipper titta i fyra och en halv timme”

Och då slipper ni också bilda er en egen uppfattning, för det jobbet har Kalle redan gjort åt er. Vilken service!

Men det är väl inget som hindrar dig?

Förresten, du kanske kan ta och texta hela programmet till svenska, så alla kan bilda sig en egen uppfattning?

Observera dock att det redan finns länkar till den fulla texten, på ryska och engelska, under mitt inlägg. Det är fritt fram att klicka sig vidare dit om man vill läsa allt.

Det som hindrar mig är tidsbrist. Det är inte lätt att hinna driva ett opinionsarbete på min minimala fritid. Och anställning som Rysslandreporter kommer jag ju aldrig att få – jag har fel åsikter för jobbet.

Tidsbrist hindrar dig från att bilda egen uppfattning? Men du har tid att klaga på att jag har en uppfattning som du inte gillar?

Jag har inte heller anställning som Rysslandsreporter. Den här bloggen sköter jag på min fritid.

Det jag syftade på, och trodde du syftade på, var tiden det tar att texta programmet till svenska.

Jag får gratulera till att du har gott om fritid.

För övrigt står det ju såhär i din presentation av dig själv på sidan “Vem är jag?”:

“En dag i veckan omfattar mitt bevakningsområde numera Ryssland”

Nog tycker jag att det där kan omfattas av begreppet “Rysslandsreporter”, om man använder det i vardaglig informell mening, även om tjänstebeteckningen i anställningskontraktet är en annan.

Det där är en gammal presentation, jag får väl ändra den. Nu är jag utrikesredaktör, med inget speciellt ansvar för Ryssland.

Men i alla fall, och som jag har sagt tidigare, eftersom du själv såvitt jag förstår bor i Ryssland hade det varit väldigt värdefullt om du på din blogg eller i någon annan form hade skrivit mer om dina egna erfarenheter av den ryska verkligheten (uppenbarligen huvudsakligen positiva) i stället för att bara kritisera allt jag skriver. Det bör inte alls ta mer tid, det är bara en fråga om prioriteringar. Men det är såklart din ensak.

Var jag bor vet jag knappt själv längre. Det har nog varit bortåt 70% i Sverige det senaste året. Men visst, du har rätt i att jag borde skriva mer själv, istället för att klaga på vad andra skriver.

Stängt för kommentering.