En ny bild på valfusket i Ryssland

Här är ytterligare en kurva som är svår att förklara på annat sätt än att det förekommit mycket omfattande valfusk i hela landet, och att de lokala valkommissionerna (eller lokala valnämnderna, om man så vill) försökt komma upp till bestämda mål: 50% för Enade Ryssland, 60% för Enade Ryssland, 65% för Enade Ryssland…

Kurvan utgår alltså från centrala valkommissionens officiella siffror och visar antalet lokala valkommissioner (vertikala axeln) där Enade Ryssland nått upp till viss procentandel (horisontella axeln) av de angivna rösterna. Klicka för att förstora bilden.

Speciellt anmärkningsvärd är den extremt låga andelen valkommissioner där Enade Ryssland fått 49% av rösterna. 50% ser ju mycket bättre ut. Originalet finns hos Maksim Psjenitjnikov, som kallat det hela för “Tjurovs fördelning”. Tjurov är alltså centrala valkommissionens ordförande, som lovat raka av sig skägget om inte valet går rätt till.

I detta fall går det knappast att avfärda topparna med slarvig rapportering, eftersom siffror från alla 65.000 lokala valkommissioner är inräknade.

Det är givetvis inte möjligt att utifrån dessa siffror räkna ut exakt hur mycket fusket påverkade valresultatet – men mycket är det, det står klart.

Vi vet ju inte heller exakt vilka metoder som använts för att uppnå dessa siffror – förmodligen handlar det både om tvångsröstning, extra valsedlar och fusk med räkenskaperna. Men här är ett exempel på hur det kan gå till – ett telegram som Oleg Anuzjin, personalchef på fraktfartygsrederiet på Sachalin i ryska fjärran östern, inför valet skickade till kaptenerna på alla rederiets fartyg:

Inför valkampanjen den 4 december ber jag alla kaptener att genomföra upplysningsarbete bland besättningen för att se till att 100 procent deltar i omröstningen vid fartygens valurnor. Vi ber alla kaptener se till att minst 85 procent av rösterna går till punkt 6 på röstsedeln. Resultatet av omröstningen behandlas på ett extra möte där kaptener som uppnått bästa resultat belönas. Bekräfta mottagning. Anuzjin.

Och det här är alltså ingen förfalskning, Anuzjin bekräftade själv att han skickat telegrammet när radiostationen Echo Moskvy ringde upp honom dagen före valet:

“Vi träffades och diskuterade detta och kom fram till att ungefär 85% stödjer Enade Ryssland, men det viktigaste var att alla röstar”, berättar han.

Nåväl, det här såg ju inte så bra ut, så senare samma dag publicerade rederiets direktör A. Matsuk ett brev där han berättar att Anuzjin råkar vara på semester och inte alls i tjänst, och att han själv, Matsuk alltså, verkligen inte hade skickat något dylikt telegram. Så att… hur var det nu igen?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

18 svar på ”En ny bild på valfusket i Ryssland”

Här är samma bild med alla de större partierna: http://oude-rus.livejournal.com/542295.html
Där ser man ännu tydligare hur maktpartiets röstmönster avviker. Medan de andra partierna grovt räknat har normalfördelade gausskurvor kring sina valresultat så har maktpartiet något helt annat.

Även de här bilderna är mycket talande: http://oude-rus.livejournal.com/543393.html
Lägg särskilt märke till att så länge valdeltagandet ökar upp till 50% ungefär så minskar maktpartiets andel av röster´. Därefter svänger kurvan för ER brant av uppåt.

Men i alla regioner kan man inte hitta massiv valfusk med statistiska metoder. Jag analyserare resultatet i Karelen där ER fick maksimum 70% av röstar i en vallokal, och där korrelation med valdeltagandet och ER’s andel av röster har även negativ korrelation (om man tar med bara de vallokaler som hade minst 15 röster (där finns också vallokaler för fartyg med 5-13 röster, men även där fick ER inte mera än max. 70%). I Karelen var stödet för ER en av de minsta i hela Ryssland.

Den där kartan tycker jag är ett svagt bevis. Jag kollade just det svenska valresultatet 2010 för kommundelen Hisingen i Göteborg (på val.se). Moderaterna fick 6% av rösterna i valdistriktet Biskopsgården, Norra, samtidigt som de fick 52% i Torslanda, Andalen. Nästan 10 gånger högre procentandel!

Är det ett bevis för fusk?

Kartan är inget bevis alls, det är därför jag skulle vilja se protokollen från dessa vallokaler. Men ganska misstänkt är det, eftersom det i Moskva handlar om ett enhetligt höghusområde, vilket tyder på en relativt homogen befolkningsstruktur. Biskopsgården i Göteborg däremot är en förort där huvuddelen av invånarna är låginkomsttagare som bor i hyreshus, medan Andalen i Torslanda verkar vara ett radhusområde, alltså med medel- och höginkomsttagare.

Jag har aldrig hävdat att det inte kan förekomma stora skillnader i väljarsympatier i geografiskt närliggande områden. Sten Johansson påpekade i en kommentar till den här texten att det är stor skillnad i Socialdemokraternas valresultat i Herrgården och Almgården i Malmö, trots att dessa bostadsområden ligger nära varandra. Detta är väl känt, och det finns en enkel förklaring: Herrgården är den fattigaste delen av Rosengård och där bor nästan uteslutande nyanlända invandrare med mycket låga inkomster.

Om den sociala sammansättningen på Almgården kan man läsa här och här.

Det finns granndistrikt i Biskopsgården där S har fått 50% respektive 25%. Svårt att förstå om man inte känner till lokala förhållanden väldigt väl. Höghusområden i Moskva kan vara svårbedömda. Även folk som har det rätt gott ställt kan bo i anonyma 16-våningarskomplex som ser ut som svenska miljonprogram minus 30 år av underhåll.

Jovisst. Och kan mycket väl vara så att de som bor i höghusen som råkar ingå i valdistrikt 901 är offentliganställda som arbetsgivaren tvingat rösta på Enade Ryssland, medan de som bor i granndistriktet är privatanställda som fått rösta som de vill. Då är det ju inte valfusk rent formellt. Men jag hade ändå väldigt gärna sett originalprotokollet från distrikt 901.

Förresten är det intressant att dessa två distrikt hade ungefär lika högt valdeltagande. Tror jag mig minnas, det är några dagar sedan jag kollade siffrorna.

Kartaitogov.ru har nu samlat in kopior på protokoll från 68 vallokaler runt om i landet där de officiella resultaten avviker (i de flesta fall kraftigt). I nästan alla dessa dokumenterade fall handlar det om hundratals extra röster ur luften som tilldelats ER. Det verkar för övrigt, om man nu ska anta att dessa “bevisade fusk” är representativa för fusket i stort, vara så att det är Jabloko och Rättvisa Ryssland som blivit fråntagna flest röster. http://www.kartaitogov.ru/diff

Synd att de inte har protokollet från distrikt 901som kartan här ovan visar. Men bröderna Putvedev fortsätter väl att blunda hårt som vanligt. Varför är det förresten bara Putin som pratar om utländsk inblandning? Här är ju ett utmärkt tillfälle för Medvedev att visa handlingskraft och beordra en utredning i hur mycket Golos fått betalt av CIA för att förfalska protokollen till nackdel för ER.

Antingen blandade jag ihop siffrorna igår, eller så har de redan fått in ytterligare 18 bevis på fusk. 86 väldokumenterade fall är de i alla fall uppe i nu.

Här är förresten ytterligare en bra berättelse om hur dessa fall gått till i praktiken: http://vb-net.ru/uik1493/

Nu är de uppe i 126 dokumenterade fall. Undrar hur många sådana fall som skulle behövas för att ett val skulle ogiltigförklaras i t.ex. Sverige.

Tydligen har valresultatet i 21 vallokaler idag officiellt ogiltigförklarats och de ansvariga där “ska inte få jobba med val i framtiden”. http://lenta.ru/news/2011/12/20/cancel1/
Skrattretande liten åtgärd som knappast lugnar någon i “Bolotnaja-rörelsen”.

Här är förresten det alternativa slutresultatet, om jag tolkar det rätt, från den sajt som nu har hackats (ruElect.com). Jag tolkar det som att de, på liknande sätt som kartaitogov, har samlat in verkliga protokoll och jämfört med de officiella siffrorna. Plockat från Googles cache:

Comparison of data from paper protocols VS data from the Election Committee:

18.19%
13.46%
A Just Russia

12.67%
11.86%
LDPR

1.40%
0.99%
Patriots

24.49%
19.50%
CPRF

8.62%
3.48%
Yabloko

33.79%
50.11%
United Russia

0.84%
0.61%
Right Cause

Tack för telegramm bilden! Har aldrig sett det förre. Men värför skriver du inte om den nationala trenden?? Regioner med stora del av ryska befolkningen rösta mindre för ER, och regioner med mindre del av ryska befolkningen rösta mer för ER. Specielt Kaukasen, Tjechenien ge upp till 99% för ER. Kanske “politisk korrekthet” förbjuder det? Det är ju en sak som ge stor kraft rill alla nationalistiska rörelser i Ryssland – ryssar hatar mer ER för att helt öppet det gynnar, stöder och matar Kaukasiska folket (och dem återbetala med att rösta eller räkna för ER) i stället av ryssar.

Tack för link. Självklart, betvivlar jag starkt att folket i Tjetjenien stödjer Enade Ryssland. Men de stödjer Kadyrov och han stödjer ER. För det han har pengar från Putin och folket i Tjetjenien har del av detta pengar. Och det betider att mindre budget pengar gå till ryssar och mer ryssar ska bli glada med nationalistiska ideer typ “Sluta mata Kavkaz”. Det är punkten och den här punkten svenskar i Sverige har ingen idea om. Bara på grund att ingen skriva om detta i internationel median. Det är ju lättare att skriva ingenting (som det var efter Manezh kraveller förra året) eller skriva politiskkorrekta saker typ ryssar är elaka nationalister och folket i Tjetjenien är fri, “openminded” hjältar men mycket uppresade som behöver internationela hjälp. Vem matar vem kan du inte skriva i svensk media.

Stängt för kommentering.