Farliga ord, farligare siffror

Nu har Kreml visat var gränsen för det tillåtna går. Maksim Kovalskij, chefredaktör för en av rysslands bästa politiska veckotidningar, Kommersant Vlast, har fått sparken. Dessutom har ägarbolaget Kommersant Holdings verkställande direktör Andrej Galijev tvingats avgå. Även förlagshuset Kommersants verkställande direktör Demjan Kudrjavtsev har lämnat in sin avskedsansökan.

Anledningen är olämpliga publikationer i samband med parlamentsvalet. Huvudtemat i Kommersant Vlasts senaste nummer var givetvis valresultatet, och tidskriften använde mycket utrymme för att analysera de märkliga siffrorna. Den stora rubriken på omslaget är “Pobeda jedinobrosov”, en svåröversatt ordlek. Kanske “Enade Fusklands seger”.

Tidskriften publicerar också en bild på en nöjd katt som fångat en fisk och med tassarna visar hur jättestor fisken var. På bordet framför katten ligger en liten fisk. Den har katten skurit i två bitar som den sedan flyttat långt ifrån varandra så att det ska framstå som resterna av en stor fisk.

Det är emellertid en annan bild som verkar ha varit sista droppen. I ett reportage om hur valet gick till på Rysslands ambassad i London publiceras en bild på en ogiltig valsedel som enligt redaktionen borde ha varit giltig, eftersom en ruta var ikryssad enligt alla konstens regler.

Anledningen till att valförrättarna fann valsedeln ogiltig var att väljaren förutom att kryssa i rutan för partiet Jabloko (som fick huvuddelen av rösterna i London) också med röd tuschpenna, stora bokstäver och vacker handstil textat ett meddelande på valsedeln: “Putin, dra åt helvete!”. (Fast betydligt grövre, med det bannlysta ryska ordet “chuj”.) Bilden är nu censurerad på Kommersant.ru

Huliganism och brott mot den journalistiska etiken, dundrar nu Kommersants ägare, oligarken Alisjer Usmanov, som givetvis har nära kontakter med Kreml. Men det bannlysta ordet är så klart bara en förevändning, även om det är just det onämnbara ordet som nu får mest uppmärksamhet. Det verkliga syftet bakom beslutet är att makthavarna vill skicka en signal till “oberoende” massmedier: “Ta det försiktigt nu, hit men inte längre…”

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Farliga ord, farligare siffror”

En extremt märklig historia. Hur tänker de egentligen? Hur skulle det se ut i Sverige om en nybliven partiledare i Kristdemokraterna hade köpt Bonniers, exempelvis? Dagen efter att han valdes till partiledare. Och samma dag som Expressens chefredaktör tvingats avgå på grund av för kritiska artiklar om regeringen?

Nåväl, hela frågeställningen är absurd, så klart. Men ändå.

PS: Usmanov hälsar att han inte tänker sälja något.

Alltså, du tycks verkligen lida av en perverterad form av megalomani eller någon annan demenssjukdom. Schizofreni eller förföljelsemani kan också vara korrekta diagnoser i ditt fall.

Tror du verkligen på det du skriver om Putin? Jag är inte ryss själv men mår illa av din illa underbyggda propaganda, lögner och falsarier.

Du avlönas säkert av samna organisation (Soros) som stödde den “orangea” revolutionen, islamistiska “våren” och diverse andra rörelser med mörk agenda. Det är bara patetiska kommunister och andra vilseledda människor som låter sig luras av dina lögner. Folk med intelligens tar inte till sig pajaserier och direkta lögner du skriver.

Enligt din mening vore det alltså bättre att samma oligarker som plundrade Ryssland nu ska styra landet? Man tar sig för pannan åt den idiotiska och omvända logik som florerar på denna struntblog. Det du skriver är rakt genom patetetiskt! Putin är en garant för fred och säkerhet och har byggt upp landet efter att de blodsugande parasiterna tvingats lämna ifrån sig makten.

Om du nu är ryss så borde de åtala dig för landsförräderi, för det falska och lögnaktiga sätt du “rapporterar” kan inte betraktas på annat sätt än fegt, ynkligt och patetiskt.

Av ditt namn att döma så kan du även vara finne, vilket är bland det vidrigaste man kan vara på denna planet. Värre rasister och mer verklighetsfrånvända människor finns inte på norra halvklotet, vilket enkelt förklarar ditt rysshat.

Förresten så är din blog urusel. Pajas!

Usel parodi på “rabiat Putin-supporter”. Ett tips för den som försöker spela den rollen är att lägga till lite grammatikfel, så att det inte syns att man har svenska som modersmål. Då kanske provokationstaktiken kan lura någon.

Tror du det är parodi? Synd, jag blev lite smickrad ju… Kändes häftigt att vara en del i den stora konspirationen mot Ryssland. :-)

Och nu visar det sig att det var slut med sötebrödsdagarna för arrangörena av protestmöten mot valfusk. Alla tre platser som de föreslog för nästa stormöte den 24 december visade sig vara upptagna av “någon” som lämnat in anmälan ett par minuter efter det att behörigt kontor öppnade på måndagsmorgonen.

http://echo.msk.ru/news/839058-echo.html

Bjolso, du som inte var det minsta förvånad över att lördagens demonstrationer visades i stats-tv, är du det minsta förvånad över detta?

Själv måste jag säga att jag är förvånad över hur ryckig och förvirrad makthavarnas strategi ter sig nu. Det måste vara ett tecken på att det finns flera olika viljor där, och det är väl bra. Det som är mindre bra är att det är den repressiva viljan som verkar få överhanden.

Parchomenko berättade på Echo i dag att de hade fått tillstånd, dock till tredje alternativet, Prospekt Sacharova. Det är så klart positivt.

De andra två platserna – Manegetorget och Vasiljevskij Spusk, var “upptagna” – oklart av vem, eftersom nationalisterna mycket riktigt inte fick tillstånd. Alltså måste ytterligare någon ha hunnit lämna in en ansökan mellan kl. 8.00 och 8.02 på måndagsmorgonen… Imponerande.

http://www.gazeta.ru/politics/2011/12/14_a_3927070.shtml

Stängt för kommentering.