Valet i Vitryssland hade varit fuskigt även utan fusk

Jag tänkte skriva något klokt om söndagens val i Vitryssland, men så upptäckte jag att jag redan gjort det, för drygt två år sedan. Så här skrev jag i Sydsvenskan den 21 mars 2006:

Ingen vet med säkerhet, men det är fullt möjligt att Aleksander Lukasjenko faktiskt fick mer än hälften av rösterna i söndagens presidentval. Ändå var valet djupt odemokratiskt.
Det faktum att Lukasjenkos röstsiffra troligen är överdriven med minst 20 och kanske över 30 procent är ett av de mindre problemen. Även om rösterna hade räknats ärligt hade valet varit odemokratiskt, för demokrati börjar och slutar inte vid valurnorna.

Resten av artikeln är här. Den gäller fortfarande. Det enda som hänt sedan 2006 är att förtrycket i Vitryssland hårdnat, ännu fler tidningar tvingats stänga – och oppositionen har blivit svagare.

Efter valet den 19 mars 2006 demonstrerade över 10 000 personer i centrala Minsk mot valfusket. Det var den största demonstrationen på länge. På söndagskvällen den 28 september 2008 var demonstranterna bara ett tusental, och till skillnad från 2006 syntes polisen knappt till överhuvudtaget. Dels därför att Lukasjenko vill flirta med väst för att inte bli alltför beroende av Ryssland – men också därför att polisen faktiskt knappt behövs längre. Hjärntvätt och skrämseltaktik under 14 år har gjort sitt.

På måndagseftermiddagen meddelade valobservatörerna från OSSE att de på många ställen förhindrades från att övervaka rösträkningen, och de som tilläts närvara observerade ”flera fall av avsiktlig förfalskning av resultat”. Det finns fler indikationer på att det fuskades en hel del både under röstningen och under rösträkningen. Det mest allvarliga är ändå att oppositionen är helt marginaliserad och bara kunde ha vunnit några få platser i parlamentet även om makthavarna inte hade fuskat under själva valproceduren.

Riktiga demokratiska val skulle kräva åtminstone några månader med riktig åsiktsfrihet, fria tidningar, fria tv-kanaler och fri radio. Något sådant kan uppenbarligen inte finnas i Aleksandr Lukasjenkos Vitryssland.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Valet i Vitryssland hade varit fuskigt även utan fusk”

På samma sätt som att demokrati inte börjar och slutar vid valurnorna i Sverige.

Jag ser inte hur valkampanjerna i Sverige är rättvisa heller. Eller får kommunisterna lika mycket i bidrag för att trycka upp affischer och material som kapitalvänliga partier som Moderaterna? Det handlar givetvis inte om statliga bidrag utan om att de som har pengar är intresserade av att investera i att minska riskerna för sina pengar.

Kritiken i tidningarna handlar inte om demokrati. Det handlar om ekonomi. Verkliga diktaturer som inte alls håller några val som Saudi Arabien och liknande har vi vänskapliga relationer med. Samma sak gäller USA trots att Bush vann med färre röster än Gore tex.

Så ja, oavsett om valet går rätt till eller inte i Vitryssland kommer det klassas som odemokratiskt.

“Demokrati behöver mer yttrandefrihet, för även talet från dåraktiga personer är värdefullt om det fungerar som en garanti för de vise att tala.” ~ David Cushman Coyle

Stängt för kommentering.