Odemokratiskt val även utan fusk

В садике, перед сном...Ingen vet med säkerhet, men det är fullt möjligt att Aleksander Lukasjenko faktiskt fick mer än hälften av rösterna i söndagens presidentval. Ändå var valet djupt odemokratiskt.

Det faktum att Lukasjenkos röstsiffra troligen är överdriven med minst 20 och kanske över 30 procent är ett av de mindre problemen. Även om rösterna hade räknats ärligt hade valet varit odemokratiskt, för demokrati börjar och slutar inte vid valurnorna.

I Vitryssland beordras lågstadielärare att hålla valmöten för sina små elever. Barnen ska sedan gå hem och be sina föräldrar rösta på Lukasjenko, för att de ska få gå kvar i skolan och för att det inte ska bli krig.

På tv visas bara Lukasjenko och hans framgångar från morgon till kväll. Av de fyra presidentkandidaterna fick Lukasjenko under valkampanjen 93 procent av uppmärksamheten i tv:s kvällsnyheter, enligt OSSE:s färska undersökning. När någon av de andra kandidaterna nämndes var det mest i negativa ordalag.

Vitryssland har hunnit vara ett självständigt land i knappt femton år. Aleksander Lukasjenko har varit Vitrysslands president i tolv år, och alla de åren har han använt till att bit för bit demontera den sköra demokrati som började skapas under Sovjetväldets sista och självständighetens första år.

1994 valdes han till president. Två år senare avskaffade han parlamentet som ville ge honom sparken och handplockade ett eget. Sedan dess har skruvarna dragits åt i jämn takt, lite extra hårt inför varje omröstning Lukasjenko ordnat för att förlänga sin presidentperiod.

Kampanjen inför helgens presidentval började egentligen redan på hösten 2004. Då fick vitryssarna i en folkomröstning bestämma att Lukasjenko får bli omvald så många gånger han vill, inte bara en gång som grundlagen dittills sagt.

Att ett och annat oberoende opinionsinstitut ifrågasatte resultaten i Lukasjenkos folkomröstning var inget större bekymmer. Snart var de obekväma opinionsinstituten förbjudna, precis som allt fler obekväma tidningar.

Sociologen Oleg Manajev var chef för det ansedda opinionsinstitutet Nisepi i Minsk tills institutet förbjöds för ett år sedan. Trots förbudet fortsätter han och hans medarbetare sitt arbete så länge det går, säger han.

I februari visade deras opinionsundersökning 58 procents stöd för Lukasjenko.

Precis som OSSE:s internationella grupp av valobservatörer anser också Oleg Manajev att söndagens val inte på något sätt var fritt och rättvist. Men om Lukasjenko kunde ha fått mer än hälften av rösterna med hjälp av censur och skrämselpropaganda, varför fuska med rösträkningen?

– Dels är det många som ifrågasätter hans legitimitet, då vill han kunna visa att han har hela befolkningens stöd. Dels handlar det om skräck inför likadana revolutioner som hänt i Ukraina, Georgien och Kirgizistan, och så har ju oppositionskrafterna blivit starkare i Vitryssland .

Eller så ville Aleksander Lukasjenko bara visa att det är han som bestämmer i Vitryssland, också när det gäller valresultatet.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.