Brist på förtroende för homosexuell chefredaktör

Esperanto: Malfido al samseksama ĉefredaktoro

Veckans skandal i Finland: Johanna Korhonen, som skulle ha tillträtt som chefredaktör för den nordfinska tidningen Lapin Kansa i december, fick i stället sparken i går.

Enligt den finska mediekoncernen Alma Media är anledningen “brist på förtroende”. Själv säger hon att hon fick sparken därför att hon lever med en kvinna och inte uttryckligen berättade det i anställningsintervjun, utan bara talade om sin sambo. (“Puoliso” – egentligen make, eller maka, det är ingen skillnad på finska.)

Finska YLE publicerar i dag Korhonens redogörelse om händelseförloppet. Där refererar hon diskussionen på måndagens möte. Det intressantaste är följande:

Jag frågade om det var så att de inte alls hade valt mig till jobbet på Lapin Kansa om det inte hade varit för det här missförståndet om min sambos kön. Telanne sade: “Så är det. Det skulle vi inte ha gjort.” Därefter klargjorde han hur “totalt omöjlig tanke” det skulle ha varit, att en person som jag, med sådan här familj och kvinna som sambo skulle arbeta på Lapin Kansa. Diskussionen var mycket kränkande.

Enligt Korhonen försökte Alma Medias representanter få henne att självmant säga nej till chefredaktörsskapet med förevändningen att hennes familj inte kunde flytta. Hon säger också att hon erbjöds 100.000 euro för att hålla tyst om det hela.

Alma Media förnekar att Korhonens sexuella läggning skulle haft något med uppsägningen att göra, och hävdar att det handlade om “brist på förtroende” som uppstått eftersom Korhonen inte talat sanning. Under anställningsintervjun fick Korhonen frågan om hon eller hennes sambo var inblandade i politik, och svarade nej. Hennes fru kandiderar dock i det förestående kommunalvalet, för Vänsterförbundet. Lapin Kansa är en centertidning.

Korhonens berättelse om händelseförloppet verkar mycket trovärdig. Hon förnekar inte att hon inte berättade hela sanningen när det gällde fruns politiska engagemang, även om hon säger att det helt enkelt var för sent för hennes fru att dra tillbaka sin kandidatur.

Den springande punkten är dock vad som var den verkliga anledningen till att hon fick sparken. Så här skriver Alma Media i sitt senaste pressmeddelande:

Johanna Korhonens familjeförhållanden eller hennes sambos kön har naturligtvis inte påverkat beslutet att säga upp avtalet om Korhonens ledande befattning. Bakgrunden till bristen på förtroende är Korhonens lögnaktiga uppträdande i anställningsintervjun. Efter det att avtalet slöts har det blivit känt, att Korhonen vid flera tillfällen under rekryteringsprocessen ljög. Detta har Korhonen själv medgett för Alma Medias representanter.

Korhonen borde absolut ha berättat att hennes sambo kandiderar i kommunalvalet när hon fick frågan, men det kanske var svårt att göra det utan att berätta mer om sambon. Ska man tro på Korhonens redogörelse av måndagens möte så var det framför allt sambons kön som upprörde rekryterarna, inte det mycket blygsamma politiska engagemanget.

Det verkar sannolikt att Korhonen aldrig hade erbjudits jobbet som chefredaktör om rekryterarna hade känt till hennes familjeförhållanden. Tyvärr blir det nog inte helt lätt att bevisa att det är just hennes sexuella läggning som är anledningen till att hon till slut inte fick jobbet, och att koncernen Alma Media därmed gjort sig skyldig till olaga diskriminering.

Journalistklubbens ordförande på Lapin Kansa, Seija Lappalainen, säger till sin egen tidning att de anställda på redaktionen kände till Korhonens familjeförhållanden och inte såg det som något problem. Enligt henne anser redaktionen att en chefredaktörs familjeförhållanden är en privatsak som inte bör tas upp i en anställningsintevju.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Brist på förtroende för homosexuell chefredaktör”

Juu
näin siis Suomessa… valitettavaa, mutta totta.

Jaha, så är det alltså i Finland, beklagligt, men trots det sant…

mikään ei näköjään ole muuttunut, vaikka elämme vuotta 2008.

ingenting har hänt, trots att vi lever i 2008 idag.

Stängt för kommentering.