Vitryska siffror

På söndag är det parlamentsval i Vitryssland. Om det nu kan kallas för parlament, och val. Men med anledning av det kunde jag i alla fall använda hela fredagen till att skriva ett par artiklar om denna tillställning. Texterna publiceras i Sydsvenskan på söndag, då kan jag publicera en av dem också här. Men som alltid blev det lite krafs över – allt får inte plats i tidningen.

Det intressantaste var kanske det jag hittade i det oberoende opinionsinstitutet NISEPI:s senaste undersökning. Det farligt oberoende NISEPI (eller IISEPS, om man föredrar den engelska förkortningen) stängdes ju egentligen officiellt för mer än två år sedan och är nu registrerad i Litauen. Grundaren Oleg Manajev är numera gästprofessor i USA. Men hans gamla medarbetare fortsätter att göra sina opinionsundersökningar.

Den senaste undersökningen som finns på NISEPI:s hemsida är från juni i år, och den innehåller många intressanta siffror. Här är bara några av dem.

Om det hade varit val av Vitrysslands president i morgon, vem hade ni då röstat på?
38,9 % – A. Lukasjenko
6,4 % – A. Milinkevitj (Den “förenade oppositionens” kandidat i förra presidentvalet.)
4,8 % – A. Kozulin (En annan oppositionskandidat som efter förra presidentvalet dömdes till långt fängelsestraff efter det att han styrt ett demonstrationståg i otillåten riktning. Nyligen frigigven, men satt fortfarande i fängelse när opinionsundersökningen gjordes.)
2,0 % S. Gajdukevitj (Vitrysslands Zjirinovskij.)
40,3 % Vet ej eller inget svar

Anser ni att ni befinner er i opposition till de nuvarande makthavarna?
68,0 % – Nej
18,6 % – Ja
13,4 % – Vet ej eller inget svar

Anser ni att det som människor som ni själv tycker kan påverka vilka politiska och socioekonomiska beslut som fattas i vårt land?
66,0 % – Nej
28,6 % – Ja
5,4 % – Vet ej eller inget svar

Om man i dag hade ordnat en folkomröstning om sammanslagning av Vitryssland och Ryssland, hur hade ni då röstat?
42,2 % – Mot sammanslagning
38,7 % – För sammanslagning
10,4 % – Skulle inte delta i omröstningen
8,7 % – Vet ej eller inget svar

Och om man skulle välja mellan sammanslagning med Ryssland eller anslutning till Europeiska unionen, vilket skulle ni välja?
50,3 % – Sammanslagning med Ryssland
32,4 % – Anslutning till Europeiska unionen
17,3 % – Vet ej eller inget svar

Vilken av de nutida toppolitiker som nämns här under motsvarar er idealbild av en politiker? (Man kan välja mer än ett svar.)
48,7 % – Vladimir Putin
32,2 % – Aleksandr Lukasjenko
22,5 % – Dmitrij Medvedev
10,7 % – Angela Merkel
7,5 % – Julia Tymosjenko
(ytterligare ett antal namn)

Använder ni internet?
11,1 % – Ja, dagligen
11,7 % – Ja, några gånger per vecka
9,3 % – Ja, några gånger per månad
3,6 % – Ja, några gånger per år
59,5 % – Nej
4,2 % – Jag vet inte vad det är
0,6 % – Inget svar

(Antal tillfrågade personer: 1.502)

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Vitryska siffror”

Sådana här siffror är förstås alltid svårtolkade, men förklaringen till Lukasjenkos relativt starka stöd går säkert delvis att finna i det låga Internetanvändandet och bristen på andra fria informationskällor. Samtidigt är det väl så att “Батька” lyckats upprätta någon form av “socialt kontrakt” med delar av befolkningen (främst på landsbygden) som tack vare vad de upplever som en “mer rättvis” fördelningspolitik än i grannländerna, gett honom ett visst genuint stöd.

Mattias skrev: “förklaringen till Lukasjenkos relativt starka stöd går säkert delvis att finna i det låga Internetanvändandet och bristen på andra fria informationskällor”

Ja, man måste ju såklart hitta någon förklaring till varför folk har “fel” åsikt…..

Stängt för kommentering.