Desinformation från ryska ambassaden

Ryska ambassaden i Stockholm sprider desinformation om “polska prickskyttar vid Majdan”.

Den ryska ambassadens officiella twitterkonto @RusEmbSwe spred tidigare för det mesta ganska harmlösa, oftast svenskspråkiga meddelanden om ambassadörens besök på olika orter och kommentarer om Rysslandsrelaterade artiklar i svenska massmedier, exempelvis så här:

På senare tid används kontot dock allt mer för att sprida rysk desinformation om händelserna i Ukraina, ofta på ryska. Den tilltänkta publiken är då rimligtvis ryssar som bor i Sverige. Senast hände det i dag, när Rysslands ambassad i Stockholm retweetade följande meddelande av Konstantin Dolgov, ryska utrikesdepartementets “människorättsombud”:

Polsk ledamot i Europaparlamentet erkände att prickskyttarna på Majdan hade lärts upp i Polen, och inte alls i Ryssland. Sanningen banar väg för sig själv!

Det uppseendeväckande påståendet hänvisar till en intervju med den excentriske polske europaparlamentarikern och presidentkandidaten Janusz Korwin-Mikke. I intervjun, som publicerades på den stora internetportalen Wirtualna Polska, säger Korwin-Mikke följande:

Siedzę sobie w Parlamencie Europejskim obok pana Urmasa Paetza, ministra spraw zagranicznych Estonii, który przyznał w rozmowie z panią baronową Katarzyną Ashton of Upholland, że to nasi ludzie strzelali na Majdanie, a nie ludzie pana Janukowycza, czy pana Putina. Szkoleni u nas, w krajach Zachodu.

I Europaparlamentet sitter jag intill Urmas Paetz, Estlands utrikesminister, som i ett samtal med baronessan Catherine Ashton av Upholland erkände att det var vårt folk som sköt på Majdan, inte Janukovytjs eller Putins folk. De hade tränats hos oss i Väst.

Det stämmer att Urmas Paet (inte Paetz) är Estlands före detta utrikesminister och att han nu sitter i Europaparlamentet. Men det är också det enda som stämmer.

Under en presskonferens i Moskva den 4 mars 2014 hävdade Vladimir Putin att det mycket väl kan ha varit ett av de ukrainska oppositionspartierna som stod bakom dödsskjutningarna i Kiev. “Ta en titt på detta material. De finns i öppna källor”, sade han till en journalist som inte förstod vad han pratade om.

Dagen efter presskonferensen läckte någon ut ett avlyssnat telefonsamtal mellan Estlands utrikesminister Urmas Paet och EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton. Ryska statsstyrda medier började slå på stortrumman: nu står det klart att det var oppositionen som sköt på sina egna i Kiev, det framgår av ett hemligt telefonsamtal mellan EU-höjdare. Det ryska budskapet fick snabbt genomslag även i relativt seriösa massmedier i andra länder.

Sanningen är dock att Paet inte sagt något av det Janusz Korwin-Mikke hävdar, och att hela telefonsamtalets bevisvärde i sammanhanget är lika med noll, vilket jag också skrev när det begav sig.

Men det förhindrar inte att telefonsamtalet, som troligen avlyssnades och spreds av ryska säkerhetstjänsten, titt som tätt lyfts fram som bevis för än det ena än det andra. Inför valet i Finland nämndes det av den centerpartistiske veteranpolitikern Paavo Väyrynen som vill “normalisera” relationerna med Ryssland, och nu används telefonsamtalet alltså av en marginell polsk politiker som för övrigt även tycker att kvinnors rösträtt är meningslös eftersom de flesta kvinnor ändå inte intresserar sig för politik.

Det nya är den totala rundgången i propagandan. Nu använder alltså ryska utrikesdepartementets talesmän en polsk politikers förvirrade referat av ett irrelevant telefonsamtal som troligen avlyssnats och spridits av en annan rysk statlig myndighet för att bevisa att den ryska statliga propagandan är “sanning som banar väg för sig själv”.

Det är oklart om ryska utrikesdepartementets twittrande propagandister verkligen inte har koll på vilken källa Janusz Korwin-Mikke hänvisar till, eller om de bara är övertygade om att hela världen redan glömt propagandacirkusen kring det avlyssnade telefonsamtalet våren 2014.

Klart är däremot att ryska utrikesdepartementets representanter inte har några som helst belägg för sina påståenden om “polska prickskyttar” på Majdan. Hade de haft det hade de inte behövt återvinna gamla, värdelösa “bevis”.

Klart är också att källkritik är viktigare än någonsin.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Desinformation från ryska ambassaden”

Problemet är att en del press i Sverige inte klarar av att skilja propaganda från fakta. Att den ryska staten och rysk media sprider en massa lögner är känt sedan länge.
Men ändock tar folk det för en sanning och vill inte kolla upp sannigshalten på det dom läser. Det är viktigare för många att höra “rätt saker” än att höra vad som skett i verkligheten.
Man vill leva i en bubbla.

Stängt för kommentering.