Skyltfönstret i Sotji visar för mycket

Putins glänsande OS-bygge ska visa världen hur långt Ryssland har kommit sedan Sovjets fall. Den svällande budgeten motsvarar nu Sveriges försvarsutgifter under 7 år. I lyftkranarnas skugga skymtar omfattande korruption och ett maffiamord i Moskva.

Putins glänsande OS-bygge ska visa världen hur långt Ryssland har kommit sedan Sovjets fall. Den svällande budgeten motsvarar nu Sveriges försvarsutgifter under 7 år. I lyftkranarnas skugga skymtar omfattande korruption och ett maffiamord i Moskva.

“Det här skulle alltså ha kostat 1,2 miljarder rubel? Och nu blir det åtta miljarder? Så ska det låta, killar! Ni jobbar bra.”

Vladimir Putin gör inget försök att dölja sin sarkasm när han framför tv-kamerorna inspekterar den kraftigt försenade och ännu inte helt färdigbyggda bobsleighbanan utanför Sotji. Där ska hans stora prestigeprojekt, Rysslands första vinter-OS genom tiderna, invigas om ett knappt år.

Utskällningen i tv-rutan ägde rum i förrgår. I går sparkade Vladimir Putin Achmed Bilalov, vice ordförande i ryska olympiska kommittén. Det var Bilalovs eget byggbolag som hade sugit åt sig miljarderna – men misslyckats kardinalt med bygget.

Genom att sparka honom visar Putin att det är han som bestämmer, men han blir inte av med problemen i Sotji: korruption, kriminalitet, fuskbyggen och nästan slavliknande exploatering av billig arbetskraft från fattiga före detta sovjetrepubliker i Centralasien.

Problemen är desamma som i hela Ryssland, men i Sotji framträder de i koncentrerad form. Stora delar av statens resurser har samlats här för att bygga upp ett skinande skyltfönster för Putins nya Ryssland. Världens största land och världens största oljeproducent ska givetvis även ha världens finaste vinter-OS. I alla fall blir det världens dyraste.

Jämfört med ursprungsplanen har budgeten redan femfaldigats. Enbart bygget av den fem mil långa motorvägen från Sotji vid Svarta havet till skidorten Krasnaja Poljana uppe i bergen kostade motsvarande 50 miljarder kronor. Den ryska upplagan av tidskriften Esquire räknade ut att man för samma pris hade kunnat täcka vägbanan med ett dubbelt lager av hundradollarssedlar – eller med ett 1,1 centimeter tjockt lager av svart kaviar.

Byggföretagen har försökt förklara de extremt höga kostnaderna med svåra markförhållanden och brist på byggmaterial, men de flesta bedömare är överens om att huvudanledningen är korruption som leder till att företag med rätt kontakter får jobben, oavsett priset.

Bilalovs superdyra kälkbacke är bara ett exempel. Redan 2010 åtalades sex höga befattningshavare på det statliga byggföretaget Olimpstroj för förskingring, och företagets högsta chef tvingades avgå. I somras inleddes två nya omfattande brottsutredningar som handlade om luftfakturor på motsvarande nästan fyra miljarder kronor vid fyra OS-byggen, varav bobsleighbanan var ett.

Sjuttio tusen byggjobbare arbetar nästan dygnet runt för att allt ska bli klart i tid. Av dem är minst 16 000 gästarbetare från andra före detta sovjetrepubliker. Enligt en färsk rapport från organisationen Human Rights Watch jobbar de flesta av dem tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, i bästa fall med en ledig dag varannan vecka. Timlönen ligger mellan 10 och 17 kronor, men många har jobbat i månader utan att få betalt.

De enorma byggprojekten har förvandlat det idylliska semesterparadiset vid Svarta havet till ett inferno av lastbilar, betong, avstängda vägar och ständiga elavbrott. Det enda som fattas är ett maffiakrig.

I mitten av januari sköts 75-årige maffiabossen Aslan Usojan ihjäl av en kryptskytt i centrala Moskva. Krypskytten använde en sällsynt ljuddämpad automatkarbin som ingår i ryska specialstyrkors beväpning.

Usojans gruppering uppges ha styrt över många hotell och restauranger på OS-orten, och en av hans närmaste män sköts ihjäl i Sotji för två år sedan. De senaste veckorna har ytterligare två personer ur hans omgivning mördats.

Sydsvenskan 2013-02-08

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.