Stalin får sin stad till låns

I dag heter den världsberömda miljonstaden vid Volga i södra Ryssland återigen Stalingrad. Men i morgon får staden tillbaka sitt vanliga namn, Volgograd. Det namnet ska gälla fram till segerdagen den 9 maj. Då byter staden återigen namn till Stalingrad, för en dag.

I dag heter den världsberömda miljonstaden vid Volga i södra Ryssland återigen Stalingrad. Men i morgon får staden tillbaka sitt vanliga namn, Volgograd. Det namnet ska gälla fram till segerdagen den 9 maj. Då byter staden återigen namn till Stalingrad, för en dag.

Ytterligare fyra gånger per år ska proceduren upprepas, enligt beslut i Volgograds stadsfullmäktige, som i dag är Stalingrads stadsfullmäktige. Dagens namnbyte markerar 70-årsdagen av den slutliga segern i fältslaget i Stalingrad den 2 februari 1943, en av de viktigaste vändpunkterna i andra världskrigets historia. De andra namnbytesdagarna ska markera andra viktiga minnesdagar från världskriget.

Dessa sex dagar om året ska staden få heta Stalingrad officiella tal, i den lokala väderprognosen i tv och på den elektroniska tidtabellen på järnvägsstationen. Det blir varken hackat eller malet, tycker de kommunistiska och nationalistiska aktivister som samlat 50 000 namnunderskrifter till stöd för sitt förslag att Stalin ska få tillbaka sin stad för gott.

Den omstridda staden fick namnet Tsaritsyn när den på 1500-talet grundades vid sammanflödet av Don och sidofloden Tsaritsa. De sovjetiska makthavarna tyckte uppenbarligen att namnet påminde om det förhatliga ordet “tsar”, och 1925 döptes staden efter landets nya ledare, Josif Stalin. Året innan hade Sankt Petersburg fått namnet Leningrad.

Efter Stalins död 1953 tog det styrande kommunistpartiet försiktigt avstånd från hans hänsynslösa förföljelse av miljontals helt oskyldiga sovjetmedborgare, och 1961 försvann Stalingrad från Sovjetunionens karta.

Den fullständiga omfattningen av Stalins grymheter avslöjades för vanliga ryssar först under Sovjetunionens sista år. Då var han en allmänt avskydd figur.

Sedan dess har besvikelsen på demokraterna som inte levererade vad de lovade, längtan efter fornstora dagar samt medveten nationalistisk propaganda har lett till att Stalin återigen blivit oroväckande populär i Ryssland. Opinionsundersökningar tyder på att närmare hälften av ryssarna nu ser Stalin som en huvudsakligen positiv figur.

Eftersom den kommunistiska ideologin inte längre är gångbar har Stalins seger i andra världskriget blivit en central del i det nya ryska nationsbygget. I veckan berättade en rysk radiojournalist om sin son som går på lågstadiet. Han blev bryskt utkastad från historielektionen när han hade fräckheten att påpeka att USA och Storbritannien faktiskt hjälpte Sovjetunionen till segern.

En version av texten publicerades i Sydsvenskan 2012-02-02

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.