Ryska polisen bekämpar pastamonstret

Ryskortodoxa aktivister dirigerade kravallpolisen som på lördagseftermiddagen grep åtta troende pastafarianer. De troende hade samlats i centrala Moskva i sina religiösa huvudbonader: durkslag.

Ryskortodoxa aktivister dirigerade kravallpolisen som på lördagseftermiddagen grep åtta troende pastafarianer. De troende hade samlats i centrala Moskva i sina religiösa huvudbonader: durkslag.

Det blir allt omöjligare att göra satir av det som händer i Ryssland. Det som pågår är tidvis så absurt att verkligheten själv känns grovt överdriven och omöjlig att ta på allvar.

I går hände det igen. Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag tittade på videoupptagningarna från pastafarianernas sammandrabbning med kravallutrustad polis samt ortodoxa aktivister beväpnade med en ketchupflaska.

Det mest otroliga var att en av de ortodoxt kristna aktivisterna skrikande inledde en teologisk dispyt med pastafarianerna och hävdade att Bobby Henderson är en falsk profet.

Han fick mothugg av en pastafarian i piratmössa (eftersom piraterna enligt profeten Henderson var de första pastafarianerna):

– Hurså falsk profet? Ni skymfar troendes känslor! Jag tror på Flygande Spaghettimonstret! Ni skymfar mina känslor! Ni förolämpar min profet! Gör inte det!

Enligt en ny rysk lag är det mycket riktigt förbjudet att “skymfa troendes känslor” – men i praktiken ska lagen skydda de ryskortodoxas känslor, inte de vantrognas.

pastaPastafarianismen är en parodi på etablerade religioner och skapades av Bobby Henderson i Kansas 2005 som protest mot kreationistisk biologiundervisning i delstatens skolor.

Enligt Hendersons lära skapades världsalltet av Flygande Spaghettimonstret – som vid tillfället råkade vara ordentligt på fyllan. Det är fyllan som är förklaringen till att världen är ofulländad.

Ryska Pastafariankyrkan av Makaroniska Pastriarkatet (rysk förkortning: РПЦ МП) har uppstått ganska nyligen som en reaktion på den ryskortodoxa kyrkans allt större och synligare roll i den förment sekulära ryska statens affärer.

Som av en händelse sammanfaller första delen i pastafarianernas akronym med ryskortodoxa kyrkans (Русская Православная Церковь – РПЦ). Den andra delen av akronymen, МП, Makaroniska Pastriarkatet, är en anspelning på Moskvapatriarkatet, МП, som leder ryskortodoxa kyrkan.

I stället för en patriark i rolig hatt styrs Ryska Pastafariankyrkan givetvis av en pastriark med durkslag på huvudet. För tillfället heter pastriarken Kama Pasta I.

monstretI en lång intervju i nättidningen Lenta.ru för ett par veckor sedan berättade Kama Pasta I att han fick en “makaroniuppenbarelse” redan i januari 2011 och förstod att Spaghettimonstret hade utsett honom att sprida den sanna tron i Ryssland.

En ansökan om registrering som religiöst samfund i Moskva lämnade pastafarianerna in först i juli 2013, och den 17 augusti samlades pastafarianerna i Moskva och Sankt Petersburg för ett pastatåg.

I Sankt Petersburg gick allt lugnt till, men i Moskva tillät myndigheterna inte pastatåget. När pastafarianer med durkslag på huvudet ändå dök upp för att gemensamt äta pasta slog ortodoxa aktivister larm och dirigerade kravallpolisen så att de otrogna stoppades.

En skäggprydd ortodox aktivist i mörka glasögon hade beväpnat sig med en ketchupflaska.

Pastafarianstvo_17_avgusta_2013– Vem vill ha sås? Vem vill ha sås? ropade han när pastafarianerna defilerade förbi.

– Den där ska ha sås! ropade ketchupmannens kompis.

Så blev det också.

– Det här är en extremistorganisation! ropade den ortodoxe ketchupsmannens kompis sedan, och såg till att polisen förde bort ännu en man med durkslag på huvudet.

Sammanlagt greps åtta pastafarianer för olaga pastatåg. Ur polisprotokollet om gripandet:

…выкрикивал лозунг: «Гордимся инженерами коллайдера адронного, ибо крепко верим мы в монстра макаронного!»

…ropade ut slagordet: “Vi hyllar hadronacceleratorns ingenjörer, för vi tror djupt på spaghettimonstret!”

Den ortodoxa kamporganisation som larmade kravallpolisen och sprutade ketchup på pastafarianer heter Bozjja volja – Guds vilja. På ryska rimmar dessutom det obegripliga pastafarianska slagordet med hadroner och makaroner. I Ryssland överträffar verkligheten återigen dikten.

En kortare text på temat publicerades i Sydsvenskan 2013-08-20

Mer på temat:

 

 

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Ryska polisen bekämpar pastamonstret”

Tänk att durkslag kan vara så provocerande att bäraren blir bortförd av polis. Känner mig omvänd efter detta och kommer nu ut som troende pastafarian…

Inte bara durkslag. En av de gripna fördes bort av polisen enbart därför att han hade ett halsband av makaroner på sig, framgår det av vad en av de gripna skriver på sin blogg här.

De åtta gripna släpptes senare på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brott mot lagen om allmänna sammankomster. I en kommande rättegång kan de dömas att betala motsvarande upp till sextusen kronor i böter eller till samhällstjänst i femtio timmar.

Stängt för kommentering.