Jesus inför Moskvadomstolen

Den pågående rättsliga processen mot medlemmarna i performancegruppen Pussy Riot i Moskva liknar allt mer en absurd teaterföreställning, med den skillnaden att de som inte lyckas hålla sig för skratt kastas ut.

Domaren skäller ut försvarsadvokater, försvarets vittnen låses ute och åklagarsidans vittnen får svara på frågan “är ni en troende ortodox kristen?” Det som ska bevisas är ju att de åtalade gjort sig skyldiga till angrepp på folkgruppen “troende ortodoxa kristna”.

Många har jämfört rättegången med medeltida inkvisition, men vad hade Jesus själv sagt om han hade kallats som vittne? Det har författaren Leonid Kaganov funderat på i en text som han i går publicerade på sin blogg.

Första gången jag läste hans stenogram från domstolen tänkte jag bara att den var rolig. Men jag kunde inte sluta tänka på rapporten. Trots att detta är en skönlitterär text är det en mer talande beskrivning av den pågående processen än något annat jag läst. Här är min översättning.

Dom i målet väntas om några dagar.

Stenogram från huvudförhandling i Chamovnitjeskij-domstolen

Domaren: I går kom vi fram till att åklagaren kräver sju års fängelsedom för flickorna. Patriarken, vilka önskemål vill ni rikta till domstolen?

Patriarken: Jag tvättar mina händer.

Domaren: Visst, men inte här. Toaletten är i korridoren till vänster.

Patriarken: Jag menar, domstolen får bestämma själv, ni är väl inte småbarn. Jag bestämmer inget här, jag bara lämnar in stämningsansökan. Annars kommer någon igen och påstår att jag utövar påtryckningar, som det var med den där lägenheten. Jag sitter stilla och säger inget.

Domaren: Nåväl. Vittnet Jesus kallas. Jesus, förklara för Chamovnitjeskij-domstolen hur ordet för läspulpet ska stavas i protokollet. Ambo, abmo eller abom?

Jesus: Men jag säger till er: älska era fiender, välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar och förföljer er. För om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant?

Domaren: En första varning till Jesus! Uppvigling till religiöst hat mot hedningar!

Patriarken: Mot hedningar är det i sin ordning.

Journalisten: Kan inte Jesus tala långsammare och kortare? Allt ryms inte i Twitter.

Domaren: Oj, höll på att glömma: avlägsna journalisterna från salen!

Advokaten: Jag protesterar! Släpp in journalisterna och avbryt inte ett viktigt vittne!

Domaren: Protesten avfärdas! Jesus, förklara för Chamovnitjeskij-domstolen hur de åtalade flickorna skymfade era religiösa känslor och åsamkade er ett djupt själsligt sår.

Åklagaren: Det allra djupaste i hela livet! Aldrig har ni någonstans blivit skymfad på detta sätt!

Jesus: Saliga är ni när man skymfar och förföljer er och på allt sätt förtalar er för min skull. Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?

Domaren: Är detta ett hot mot domstolen eller skymf? Vem är det som är en flisa här? En andra varning till Jesus. Jesus, bekräfta för Chamovnitjeski-domstolen att motivet till de anklagades agerande var religiöst hat.

Jesus: Saliga är de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket. Saliga är de ödmjuka, de skall ärva landet. Saliga är de som håller fred, de skall kallas Guds söner. Gläd er och jubla, er lön blir stor i himlen. På samma sätt förföljdes ju profeterna före er tid.

Domaren: En tredje och sista varning till Jesus. Förstår ni överhuvudtaget var ni befinner er? Ni är inte hemma hos er. Detta är Chamovnitjeskij-domstolen! Har ni varit inför domstol någon gång?

Patriarken: Jodå, det har han visst! Han är tidigare dömd, det har jag läst! Jag har skickat en hemlig rapport till er!

Domaren: Jaså, han finns också i belastningsregistret?! Nu förstår jag det hela! Härmed häktas vittnet Jesus! Det är ju han som är den fjärde deltagaren! De är medlemmar i ett kriminellt gäng som agerade i samförstånd!

Jesus: Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte alla som säger “Herre, herre” till mig skall komma in i himmelriket. På den dagen skall många säga till mig: “Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn?” Då skall jag säga som det är: “Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare!”

En väktarsergeant bankar Jesus i nedre ryggen på höger sida. Jesus vänder vänstra sidan till.

Advokaten: Jag protesterar!

Domaren: Avlägsna alla advokater ur rättssalen! Avlägsna alla! För hit fler poliser! Stäng och lås alla fönster och dörrar! Tänd ljus! Rita ett pentagram på golvet! Ta fram bockskallen ur fodralet! Låt helvetet braka loss!

Stenogram: Leonid Kaganov
Översättning: Kalle Kniivilä
Bibelcitat: Bibel 2000 (Matteus, Markus)

Texten publiceras här med författarens tillstånd.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Jesus inför Moskvadomstolen”

Tack! Bloggens nya utseende är inte helt klart än, men jag tycker också att det är ett lyft. Vem orkar scrolla ner en halv kilometer…

Stängt för kommentering.