Polisen beslagtog Putin i kvinnokläder

På måndagskvällen stängde polisen museet och förde bort fyra konstverk som misstänks bryta mot rysk lag, oklart vilken. Är dessa bilder extremistiska? undrar ryssar på nätet, och skickar målningarna till alla sina kompisar. Större spridning kunde konstnären knappast ha hoppats på.

milonovPå måndagskvällen stängde polisen museet och förde bort fyra konstverk som misstänks bryta mot rysk lag, oklart vilken. Är dessa bilder extremistiska? undrar ryssar på nätet, och skickar målningarna till alla sina kompisar. Större spridning kunde konstnären knappast ha hoppats på.

En av tavlorna föreställer Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev som kvinnor. Den andra är ett regnbågsskimrande porträtt av Vitalij Milonov, initiativtagare till antigaylagen i Sankt Petersburg. Den tredje är ett mindre fördelaktigt porträtt av Sankt Petersburgs före detta guvernör Valentina Matvienko, och den fjärde uppges vara den ryskortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, med tatuerade bilder av Lenin och Stalin på bröstet.

Det lilla privata museet i centrala Sankt Petersburg heter “Maktens museum” och öppnades för bara några dagar sedan, lagom till G20-toppmötet som ska äga rum i staden i början av september. Och som på beställning gick antigayaktivisten, maktpartiet Enade Rysslands fullmäktigeledamot Vitalij Milonov i taket.

putvedevPolisen kom på besök – i sällskap av civilklädda personer som inte presenterade sig, och som museipersonalen misstänkte var anställda av säkerhetstjänsten. De var speciellt intresserade av en utställning med konstverk av Konstantin Altunin.

Några timmar senare anlände Vitalij Milonov själv för att titta på Altunins tavlor och för att uttrycka sitt förakt för konstnären. När han lämnade lokalen tog polisen ner fyra av Altunins tavlor och beslagtog dem. Även pengarna från biljettförsäljningen beslagtogs av polisen. Museet stängdes, och lär inte få öppna igen.

Återigen är den ryska verkligheten så absurd att den inte går att ta på allvar. Fast det finns de som tvingas göra det det. Konstnären Konstantin Altunin uppges nu ha lämnat landet.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Polisen beslagtog Putin i kvinnokläder”

Här syns alla de mest omdiskuterade tavlorna samt även någon typ av “performance art” som involverar Putin och Navalny:
http://dymovskiy.name/content/221-%D0%92-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%BB%D0%B8-%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8

Och här är för övrigt uttalandet som så vitt jag förstår ligger bakom Matvijenkos koppling till istappar: http://www.youtube.com/watch?v=Rt4695XoQS4 :)

Stängt för kommentering.