Död man dömd för skatteplanering

Den ryske revisorn Sergej Magnitskij dömdes i går. Han slipper nio år i arbetsläger av en enda anledning: han dog i häktet för över tre år sedan – efter att ha avslöjat korruption.

Sergei_MagnitskyDen ryske revisorn Sergej Magnitskij dömdes i går. Han slipper nio år i arbetsläger av en enda anledning: han dog i häktet för över tre år sedan – efter att ha avslöjat korruption.

Dagens dom över en död man i Moskva ses av många som sista spiken i kistan för den ryska rättsstaten. För de dömda själva har domen ingen stor praktiskt betydelse. Buren för de anklagade i rättssalen har stått tom under hela rättegången.

Revisorn Sergej Magnitskij plågades ihjäl i häktet i november 2009, och kan därför inte drabbas av några ytterligare påföljder. Hans chef och medåtalade, den brittiska investeraren Bill Browder, förklarades vara ett hot för landets säkerhet och kastades ut från Ryssland 2006. Han har inga planer på att återvända för att avtjäna de nio år i arbetsläger han i går dömdes till.

Browder och hans återkommande anklagelser om korruption, förskingring och andra allvarliga oegentligheter i staten närstående ryska storföretag har länge irriterat Kreml. Ryssland har försökt jaga honom internationellt, men Interpol anser att anklagelserna mot Browder är politiska, och vägrar därför att efterlysa honom.

Problemen började när Browders investmentbolag Hermitage Capital för sju år sedan grävde för djupt i ryska företag med kopplingar till höga befattningshavare. Först förklarades Browder en säkerhetsrisk. Sedan stormade skattepolisen bolagets kontor och beslagtog en stor mängd dokument.

Snart därefter användes några av de beslagtagna dokumenten för att begära ut en påhittad skatteåterbäring på motsvarande 1,4 miljarder kronor. Pengarna betalades ut och försvann nästan spårlöst, uppenbarligen med hjälp från höga befattningshavare inom polisen och skattemyndigheten.

Sergej Magnitskij anmälde några av poliserna som hade beslagtagit dokumenten och vittnade mot dem. Men de anmälda poliserna fick själva utreda fallet – och kunde snabbt konstatera att de var helt oskyldiga. Däremot kom de fram till att Magnitskij var skyldig till otillåten skatteplanering.

Magnitskij greps och anklagades för att ha hjälpt Browders investmentbolag undvika skatter med hjälp av bolag registrerade i Kalmuckien, ett av flera ryska interna skatteparadis – regioner som från mitten av 1990-talet till 2005 hade betydligt lägre bolagsskatt än resten av landet. Eftersom bolagen hade handikappade anställda fick de extra låg skatt. Arrangemanget hade tidigare kontrollerats av skattemyndigheterna och undersökningen hade lagts ner, uppenbarligen eftersom skatteplaneringen inte bröt mot några regler.

Men nu var skatteplaneringen plötsligt ett allvarligt brott. Förhörsledarna ville att Magnitskij skulle lägga skulden för de påstådda brotten på sin chef, Bill Browder. Han vägrade – och avled efter ett år under allt vidrigare förhållanden i rannsakningshäkte, utan sina mediciner och utan läkarvård. Enligt en rapport som dåvarande president Medvedevs människorättsråd tog fram kan det på goda grunder misstänkas att Magnitskij misshandlades till döds. Ingen har ställts till svars för dödsfallet.

Efter Magnitskijs död inledde Bill Browder en internationell kampanj för att avslöja och straffa de skyldiga till dödsfallet. Han retade gallfeber på de ryska makthavarna när han i december 2012 lyckades få USA:s kongress att klubba den så kallade Magnitskijlagen. Lagen förbjuder inresa i USA för 18 namngivna ryska myndighetspersoner som anses skyldiga till Magnitskijs död. Motsvarande inresestopp har diskuterats i flera EU-länder.

Som hämnd snabbehandlade det ryska parlamentet i december 2012 den så kallade Antimagnitskijlagen, som förbjuder inresa i Ryssland för amerikanska medborgare som gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter. Lagen stoppade också adoptioner av ryska föräldralösa barn till USA.

Strax därefter, i början av mars, inleddes också rättegången mot Sergej Magnitskij och Bill Browder, som båda i dag dömdes för skattebrott.

Samma vecka som rättegången inleddes meddelades det också att en ny brottsutredning öppnats mot Browder. Han anklagas nu för att på ett otillbörligt sätt ha använt ryska mellanhänder för att få kontroll över aktier i ryska gasjätten Gazprom under en period då det formellt var förbjudet för utlänningar att köpa sådana aktier.

Det var i samband med denna nya anklagelse som Ryssland i våras försökte efterlysa Browder genom Interpol. Men den 24 maj kom Interpol fram till att de ryska anklagelserna mot Browder är politiska och att all information om Browder ska strykas ur efterlysningsdatabasen.

En kortare version av texten publicerades i Sydsvenskan 2013-07-11

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.