Putins fiende dömd till fängelse

I dag dömdes Vladimir Putins farligaste fiende till fem år i fängelse. Juristen, antikorruptionskämpen, nätaktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sattes omedelbart i handfängsel och fördes bort. I Moskva spärrades Manegetorget av för att stoppa protester.

I dag dömdes Vladimir Putins farligaste fiende till fem år i fängelse. Juristen, antikorruptionskämpen, nätaktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sattes omedelbart i handfängsel och fördes bort. I Moskva spärrades Manegetorget av för att stoppa protester.

Den uppenbart politiskt motiverade domen innebär att Navalnyj fortfarande sitter bakom galler när Vladimir Putin ställer upp som vinnande kandidat i nästa presidentval våren 2018. När domen vinner laga kraft innebär den också att Navalnyj inte kan delta i höstens borgmästarval i Moskva, trots att han i veckan officiellt registrerades som borgmästarkandidat.

Men inte nog med det. Enligt ett lagförslag som snart slutgiltigt godkänns av Rysslands lydiga parlament innebär domen att Aleksej Navalnyj aldrig mer får kandidera till något politiskt uppdrag.

Aleksej Navalnyj och hans medåtalade, företagaren Pjotr Ofitserov som dömdes till fyra år, hade förberett sig för fängelse. Båda hade med sig stora väskor när de i morse anlände till domstolen i provinsstaden Kirov.

Åklagaren hade krävt sex respektive fem års fängelsestraff för de två. Redan när rättegången inleddes i mitten av april var det uppenbart att domen skulle bli fällande. Enda frågetecknet var om de som bestämmer skulle nöja sig med ett villkorligt straff. Det hade räckt för att hindra Navalnyj från att kandidera i val.

Alla journalister fick inte plats i den trånga rättssalen, men hela världen kunde följa förkunnandet av domen på nätet. En nyhetsbyrå sände ut webb-tv, och varannan åskådare i salen twittrade oupphörligen, trots domarens uppmaningar.

Aleksej Navalnyj och Pjotr Ofitserov anklagades för förskingring av miljonbelopp i samband med vidareförsäljning av virke inköpt från ett statligt skogsbolag. Anklagelserna är absurda – rätten har inte ens försökt bevisa att Navalnyj skulle ha tjänat några pengar på den påstådda förskingringen, och åklagarens huvudvittne var det statliga bolagets före detta chef som sluppit undan med villkorligt straff i utbyte mot att han vittnar mot Navalnyj.

Nätaktivisten Navalnyj har lagt ut hela förundersökningsmaterialet och hela bokföringen från Ofitserovs företag. Experter som granskat dokumenten har kommit fram till inget brott begåtts. Ändå gick domstolen helt på åklagarens linje. Som en försvårande omständighet nämnde domaren att Navalnyj tidigare dömts till administrativ arrest – för otillåtna demonstrationer.

Dagen före domen lade Navalnyj ut ett långt blogginlägg. ”Vänta inte på att någon annan än du ska arbeta för att förändra Ryssland – det finns ingen annan än du! Det är du som är motståndsrörelsen”, skrev han till sina anhängare.

Han fortsatte att le och skämta på Twitter medan domen lästes upp. Först orden “ovillkorligt i fem år” fick leendet att stelna på hans läppar.

”Det var det. Ha inte tråkigt medan jag är borta. Och viktigast av allt, lata er inte! Den där paddan släpper inte oljeledningen frivilligt.”

Många i publiken grät, även journalister. Aleksej Navalnyjs fru Julia verkade helt lugn – men så har hon också förberett sig för denna stund i flera år.

– Jag förstår att han inte gör detta för sin egen skull. Han gör detta för alla, också för våra barn, och han vill att livet ska bli bättre, sade hon när rättegången inleddes.

 Sydsvenskan 2013-07-18

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.