Överlöpare visas upp i bur

Jevgenij Urlasjov hoppade av maktpartiet Enade Ryssland, förde en valkampanj mot “tjuvarnas och bedragarnas parti” och vann en storseger i borgmästarvalet i Jaroslavl. Det var förra året. Nu visas han upp i bur i kvällsnyheterna.

urlasjov2Jevgenij Urlasjov hoppade av maktpartiet Enade Ryssland, förde en valkampanj mot “tjuvarnas och bedragarnas parti” och vann en storseger i borgmästarvalet i Jaroslavl. Det var förra året. Nu visas han upp i bur i kvällsnyheterna.

Urslasjov greps av maskerad, tungt beväpnad polis som drog ut honom ur hans bil natten mot onsdagen den 3 juli. Han fick veta att han är misstänkt för “försök till mutbrott”. Hans lägenhet genomsöktes, dagen därpå delgavs han misstanke om försök till mutbrott, och fredagen den 5 juli även för tagande av muta.

Häktningsförhandlingen mot Urlasjov var en av huvudnyheterna på ryska kanal 1 på fredagskvällen. Nyhetsprogrammet Vremja inleddes med en smygtagen video som påstods visa Urlasjov när han tog emot en halv miljon rubel. Nu är Urlasjov häktad till den 2 september.

Några pengar eller andra konkreta bevis på Urlasjovs skuld verkar inte ha hittats. Anklagelserna bygger i stället på vittnesmål från några affärsmän som ingått uppgörelse om åtalseftergift.

Liknande uppgörelser har använts i flera rättegångar för att få fram vittnesuppgifter som kan hjälpa fälla oppositionspolitiker. Exempelvis i rättegången mot Aleksej Navalnyj erkände skogsbolaget Kirovles verkställande direktör Vjatjeslav Opalev sig skyldig till missbruk av tjänsteställning och förskingring. Han klarade sig med villkorligt straff – i utbyte mot att han vittnade mot Navalnyj.

I ett brev från häktet bedyrar Urlasjov att han inte har tagit några mutor, och att brottsutredningarna mot honom är politisk hämnd och förföljelse. Han talar givetvis i egen sak, och det är omöjligt att veta om han verkligen är helt oskyldig – men den politiska kopplingen är alldeles uppenbar.

Den 8 september är det val till regionparlamentet i Jaroslavl. Maktpartiet Enade Ryssland har mycket dåliga siffror i Jaroslavlregionen, medan avhopparborgmästaren Urlasjov är populär. I slutet av mars fick Urlasjov därför ett erbjudande från Enade Ryssland som man inte säger nej till: han skulle bli ett av de tre toppnamnen på Enade Rysslands lista i valet till regionparlamentet.

Urlasjov sade nej.

Först sade han att han ändå eventuellt skulle kunna tänka sig att ställa upp som kandidat för Putins nya skapelse, Enade folkfronten ONF. Men till slut beslutade han att inte hoppa av Michail Prochorovs parti Medborgarplattformen, som han öppet samarbetat med sedan april 2012.

Den 19 juni talade han på ett stort oppositionsmöte i Jaroslavl, kallade Enade Ryssland “det mest korrumperade partiet i vår region” och sade att han tänker kandidera i guvernörsvalet – oklart när, eftersom inget sådant val är utlyst.

Den 25 juni meddelade Urlasjov att han kandiderar för Medborgarplattformen i valet till regionparlamentet. Och den 3 juli greps han under uppseendeväckande former.

I en syrlig bloggtext ställer oppositionspolitikern Boris Nemtsov en enkel fråga:

Власть предлагала Урлашову возглавить список «Единой России». Как Вы считаете, если бы он согласился, его бы арестовали?

Makthavarna erbjöd Urlasjov första plats på Enade Rysslands valsedel. Vad tror ni, om han hade tackat ja, hade han då gripits?

Det tror inte jag. Speciellt inte med tanke på att det spektakulära gripandet skedde fyra dagar före Medborgarplattformens konferens i Jaroslavl, där Urlasjov formellt skulle presenteras som partiets förstanamn på valsedeln.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Överlöpare visas upp i bur”

Stängt för kommentering.