Putin lovar att försvara fosterlandet

Tio dagar före presidentvalet samlade Rysslands premiärminister och blivande president Vladimir Putin sina anhängare till ett massmöte på sportarenan Luzjniki vid Moskvafloden, fem kilometer sydväst om Kreml.

Mötet ordnades på försvarsmaktens årsdag och slagordet var ”Vi försvarar fosterlandet”. I sitt tal drog Putin likhetstecken mellan kärlek till fosterlandet och stöd till hans politik.

– Vi tillåter inte att någon blandar sig i våra angelägenheter, att någon tvingar sin vilja på oss! För vi har en egen vilja. Vi är ett segrarfolk. Det ligger i våra gener! ropade han från scenen mitt på fotbollsarenan.

Arenan, som har 80 000 sittplatser, var nästan fullsatt till en början, men inte alla orkade vänta på Putins tal. Enligt polisen deltog 130 000 Putinanhängare i massmötet. Putins valstab har redan meddelat att Putin är beredd att betala böterna på 2 000 rubel (449 kronor) som döms ut eftersom antalet deltagare enligt polisens uppskattning överskred det tillåtna.

Böteslappen är en del propagandakriget om vem som har störst demonstration. Sedan parlamentsvalet den 4 december har missnöjda väljare samlats till jättedemonstrationer för att protestera mot det omfattande valfusket. Polisen rapporterar konsekvent låga deltagarsiffror för oppositionsdemonstrationerna.

Putin har flera gånger anklagat oppositionsdemonstranterna för att gå främmande makters ärenden. Hans egna stödtrupper har börjat imitera oppositionens aktioner genom att samla folk till liknande arrangemang till Putins stöd. Deltagarna har till stor del varit utkommenderade offentliganställda. Till Moskva har demonstranter bussats från andra städer.

Direkt efter gårdagens demonstration spred ryska bloggare mobilfilmer som visar hur deltagare får betalt. I en av filmerna bråkar demonstranterna med mannen som håller i pengarna och frågar varför de bara får motsvarande 185 kronor i stället för utlovade tvåhundra. En annan film visar alla trippelparkerade bussar som använts för att frakta demonstranter. När bloggaren försöker klaga på den trafikfarliga felparkeringen får polisen hjälp av säkerhetstjänsten.

Putindemonstrationerna får stor uppmärksamhet i de regeringstrogna massmedierna och har blivit en viktig del av valkampanjen, speciellt eftersom Putin konsekvent vägrar att delta i valdebatter. Han är för upptagen med att ta hand om viktiga statsangelägenheter, har han låtit meddela.

Trots det omfattande missnöjet efter valet i december finns det inget direkt hot mot Putins maktställning. Han har stabilt stöd utanför storstäderna, bland den äldre generationen, de många offentliganställda och militären som han lovat kraftigt höjda löner.

Inget kan hindra Putin från att bli vald. Stödemonstrationerna behövs därför inte i första hand för att säkra valsegern, utan för att visa var han har sina stödtrupper och för att påverka hans politik efter valet.

Putin har ingen total makt i Ryssland, han har alltid varit beroende av att kunna balansera mellan de bakåtsträvande generalerna och de mer västinriktade liberalerna i den ryska makteliten

De välregisserade demonstrationerna är ett sätt för den konservativa gruppen, som skrämts av protesterna, att stärka sin ställning, anser journalisten och historikern Nikolaj Svanidze.

– Du vill ha en stark väljarbas? Här är vi, ta stöd av oss, och titta inte ditåt, det är budskapet till honom, sade han på radiostationen Echo Moskvy.

Att Putin allt mer sneglar på generalerna framgår tydligt av hans färska löften om stora satsningar på militären – och av hans krigiska retorik på gårdagens massmöte.

Sydsvenskan 2012-02-24

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Putin lovar att försvara fosterlandet”

Det här är ungefär vad jag skrev i gårdagens Sydsvenskan. Delvis upprepar jag argumenten från det här blogginlägget, i kortform, men detta var första gången Putin själv framträdde vid en “puting”, och den krigiska retoriken är intressant. “Jag är stabilitet – jag försvarar oss mot yttre hot – femtekolonnare konspirerar mot Ryssland” verkar vara temat för valkampanjen. Påminner på ett märkligt sätt om detta i Egypten. Även där är det utländska agenter som vill stycka upp landet.

Jo, kanske borde jag ha nämnt hur Putin citerade Martin Luther King, Molotov och Lermontov, men det fanns inte plats i Sydsvenskan. Speciellt Lermontovcitatet var märkligt: “Låt oss dö vid Moskva, så som våra bröder dog…”

Умремте ж под Москвой,
Как наши братья умирали!
— И умереть мы обещали,
И клятву верности сдержали
Мы в бородинский бой.

Hela dikten finns här.

“Mötet ordnades på försvarsmaktens årsdag och slagordet var ”Vi försvarar fosterlandet”.”

Helgdagen kallas väl nuförtiden egentligen “Fäderneslandets försvarares dag”, så slagordet är ju därmed inte särskilt oväntat. Informellt tycks 23:e februari också i hög grad ha blivit “männens” dag – som en form av svar på 8:e mars, och Putin försöker ju allt som oftast framstå som manlig (med hjälp av bl a tigrar, flygplan, bilar och motorcyklar) trots sin kortväxthet.

Hursomhelst så passar ju helgdagens tema som hand i handske med Putins retorik – i vilken han på klassiskt diktatormanér varnar för (påstådda) utländska hot/fiender för att ena hemmaopinionen – så det var ju knappast någon slump att just denna dag valdes för stödmöte till Putin. På sovjettiden hette däremot denna helgdag officiellt sovjetiska/röda arméns och flottans dag.

Vilket fosterland ? varför firar man överhuvudtaget denna dag det är ett kommunistisk på hitt avsende röda armen? Vem eller vilka är dessa yttre makter eller krafter som hotar ryssland kanske det är sverige och polen som påstods i vitryssland?

Sverige är det säkerligen, det framgår ju här. Polen har man inte pratat så mycket om, utan det handlar mest om USA som anklagas för att blanda sig i Rysslands inre angelägenheter exempelvis genom att finansiera medborgarorganisationer som Golos.

Stängt för kommentering.