Vem var det som sköt sönder Tschinvali?

Det har varit en allmänt accepterad sanning att förödelsen och dödsoffren i Sydossetiens huvudstad Tschinvali huvudsakligen berodde på attackerande georgiska trupper som besköt staden med salvpjäser av typen Grad. Beskjutningen började natten mot den 8 augusti, senare intog georgiska trupper delar av staden, sedan lämnade de staden igen.

Nya uppgifter som tidningen Moskovskij Komsomolets krigskorrespondent Vadim Retjkalov publicerar i sin blogg tyder dock på att åtminstone en del av salvorna inte alls sköts av georgiska trupper, utan av ryska trupper som skulle “återta” Tschinvali.

“På grund av vissa omständigheter kan jag nu till slut publicera dessa uppgifter här”, inleder han aningen gåtfullt.

Den 9 augusti talade han med en rysk soldat vid staden Dzjava, en bit norr om Tschinvali i Sydossetien. Då fick han veta att ryska trupper skjutit massor av salvor mot Tschinvali, minst 800 raketer bara den 8 augusti. Han publicerar också ett foto på soldaten vid en av de aktuella Grad-anläggningarna. Fotografen bekräftar att fotot är taget precis där Retjkalov säger det är taget, och vid den tidpunkt han säger.

Här är en bit ur intervjun. Ett “paket” är 40 raketgranater som kan skjutas antingen som salvor eller en och en.

– I går, alltså den 8 augusti, hur många sköt ni då?
– Min bil sköt tre paket. Och de andra sex bilarna sköt ungefär lika många. Alltså, i går sköt vi klart mer, minst tjugo paket om man räknar alla. I går sköt vi ju mot Tschivali. För att inta staden. Man behövde ju inta staden…

Retjkalovs blogginlägg har fått ett tusental kommentarer, och långt ifrån alla som kommenterar är glada över att Retjkalov berättar vad han sett och hört. Här är en typisk kommentar:

Synd, jag trodde att den här bloggens författare var en mer anständig person. Men det visar sig att han är en vanlig provokatör och lögnare.

Just nu ligger inlägget på första plats i LiveJournals ryska topplista, men med negativt betyg. Med andra ord: väldigt många har läst inlägget de senaste 4 timmarna, men många tycker inte om innehållet.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Vem var det som sköt sönder Tschinvali?”

Så ryssarna gillar inte rapporteringen Vadim Retjkalov kommer med – till slut. Ryssarna är skumma, varför inte tillåta västerländska nyhetsrapportörer inom Rysslands egna frontled, istället för att skjuta ihjäl dem? Hade de gjort detta så hade frågan om Rysslands skuld aldrig behövt uppstå, såtillvida det inte är sant det Retjkalov skriver, alltså!

Stängt för kommentering.