Bäckman i farten igen

Under onsdagen spred rikstäckande ryska massmedier falska rykten om att en professor i Helsingfors nu hotas av två år i fängelse för hets mot den ortodoxa kyrkan och för brott mot maskeringsförbudet. Den enda källan var givetvis den store människorättskämpen Johan Bäckman.

По-русски: Бекман набирает обороты

Ingen annan finne förekommer lika ofta i ryska massmedier som Johan Bäckman. Han pratar bra ryska och förklarar gärna för alla som vill lyssna varför ryska myndigheter alltid har rätt i allt. En antifascist och människorättskämpe, samt docent vid Helsingfors universitet, brukar han presenteras som.

I Finland har man för länge sedan slutat ta honom på allvar, eftersom det han säger är så uppenbart falskt. “Folkmord på ryssar pågår i Finland” är en typexempel på de “nyheter” han sprider i ryska medier. Det man kan undra är varför hans budskap går hem så bra där.

Det har varit lugnt på Bäckmanfronten ett tag, men nu finns det uppenbarligen efterfrågan för en ny dos lämplig desinformation, inför fredagens dom i Pussy Riot-rättegången.

Under onsdagen spred ryska massmedier därför det falska ryktet att en professor i Helsingfors nu hotas av två år i fängelse för hets mot den ortodoxa kyrkan och för brott mot maskeringsförbudet. Den enda källan var givetvis den store människorättskämpen Johan Bäckman.

Uppgifterna spreds först av nyhetsbyrån Interfax, som utan att kontrollera fakta hävdade att en viss professor Teivo Teivainen i sällskap av maskerade kvinnor skulle ha försökt ta sig in Uspenskijkatedralen i Helsingfors för att där upprepa gruppen Pussy Riots performans. I artikeln påstås också att Teivainen skulle ha haft med sig en dunk med urin som han hade tänkt hälla ut inne i kyrkan.

Teivainen och hans sällskap blev inte insläppta i kyrkan men genomförde sin otillåtna aktion utanför dörrarna, vilket lett till att finska ortodoxa kyrkors bevakning skärpts, och för allt detta åtalas nu Teivainen, hävdade Interfax vidare, uppenbarligen helt utan att kolla faktauppgifterna.

Sant är att Teivo Teivainen, som verkligen är professor i internationell politik vid Helsingfors universitet, samt två maskerade kvinnor vid 18-tiden den 3 augusti verkligen stannade till utanför Uspenskijkatedralen och tog några bilder, som en del i en protestpromenad som bestod av flera “hållplatser”. De kände mycket väl till att kyrkan hade stängt sina dörrar redan klockan 16, och gjorde inget försök att ta sig in i kyrkan. Någon dunk med urin fanns givetvis inte.

Något åtal har inte heller väckts, däremot har Johan Bäckman och hans kompisar gjort en polisanmälan, vilket de givetvis har all rätt att göra. Det sannolika är dock att anmälan läggs ner utan vidare åtgärd, och att prata om hotande fängelsedom är bara trams.

Paragrafen om maskeringsförbud kan bara tillämpas om det är uppenbart att den maskerade personen förbereder sig för våldshandlingar eller förstörelse av egendom. Alltså är det inte förbjudet att bli fotograferad i en gul rånarluva framför en kyrka. Inte heller verkar det särskilt sannolikt att några personer som fotograferar varandra framför kyrkan skulle ha stört en gudstjänst, när nu kyrkan faktiskt var stängd vid det aktuella tillfället och ingen gudstjänst pågick.

Eftersom Johan Bäckman uppenbarligen har varit huvudkälla, kanske enda källa, för alla ryska medier som “rapporterat” om händelsen, ringde Teivo Teivainen upp honom och frågade om det var han som också var källa till påståendena om den icke-existerande dunken med urin. Bäckman ville först inte svara och menade att han inte kan minnas allt han sagt till ryska medier, men kom till slut fram att han nog inte sagt något om just urin.

Hur det än är med den saken är det uppenbart att syftet med just den här desinformationskampanjen är att inför fredagens dom misskreditera den världsomfattande solidaritetskampanjen för gruppen Pussy Riot och samtidigt – helt grundlöst – göra gällande att liknande aktioner även i andra länder skulle kunna leda till långa fängelsestraff.

Desinformationskampanjen lyckades så väl att påståendena om urindunken till slut dök upp även på minst en mindre nogräknad finsk nyhetssajt som helt enkelt skrev av de ryska uppgifterna utan att kontrollera originalkällan. I Finland sköts ankan ner snabbt och sajten tog ner “nyheten” samt bad om ursäkt, men i Ryssland pågår rykteskarusellen fortfarande.

Och inte nog med det, genom statliga ryska nyhetsbyrån Rian snurrar Bäckmans uppgifter om “åtal” vidare till internationell publik, på engelska. Även vanligtvis trovärdiga Moscow Times upprepar de falska uppgifterna, och den inte längre så respekterade nyhetsbyrån UPI har till och med gått ett steg längre och slagit fast att Teivo Teivainen skulle ha gripits för sina hemska brott.

Foto: Florencia Quesada

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.