Punkdans får patriarken att hoppa jämfota

Den ryskortodoxa kyrkan är inget samfund av troende kristna, utan en statlig ideologimyndighet som suger ut skattebetalarna och använder sin ställning för att stötta Rysslands korrupta makthavare. Det var budskapet som fyra maskerade kvinnor från punkbandet Pussy Riot ville få fram när de i februari, ett par veckor före det ryska presidentvalet, hoppade upp, sjöng och dansade framför altaret i Moskvas pampigaste kyrka.

Föreställningen som varade i mindre än en minut var kanske ingen uppvisning i god ton, men det som hänt sedan dess ger kvinnorna i bandet rätt på alla punkter. De ryska myndigheterna satte utan dröjsmål in stora resurser för att spåra och fånga in medlemmarna i punkbandet som med sin sång förolämpat inte bara kyrkan, dess ledare patriarken Kirill och Gud, utan Vladimir Putin personligen.

Den 3 mars grep polisen Marija Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova som nu anklagas för “huliganism”, en brottsrubricering ungefärligen motsvarar “grovt störande av allmän ordning” och som kan ge upp till sju års fängelsestraff. Ytterligare en kvinna, Irina Loktina, greps två veckor senare.

Inte bara människorättsaktivister utan till och med Rysslands justitieminister Aleksandr Konovalov har slagit fast att deltagarna i punkföreställningen inte förtjänar ett fängelsestraff. Men patriarken Kirill och Vladimir Putin, som snart tillträder som Rysslands president, har båda uttryckt sitt starka ogillande för punktilltaget. Alltså får kvinnorna sitta kvar i häktet.

I veckan förlängde en domstol häktningstiden med ytterligare två månader. Inför häktningsförhandlingen hade åklagarsidan svårt att hitta argument för varför kvinnorna måste fortsätta att vara frihetsberövade. I stället för att hänvisa till lagparagrafer hävdade förundersökningsledaren då att kvinnorna genom sitt tilltag hade “ställt sig utanför samhället”. Senare hette det att kvinnorna måste vara inlåsta “för sin egen säkerhet”.

Inför presidentvalet talade Vladimir Putin och hans handgångna män om utländska krafter som vill slå sönder det mäktiga Ryssland och förhindra Putins återkomst. Nu har de kyrkliga ledarna tagit efter – de talar om en världsomfattande konspiration vars syfte är att undergräva den ortodoxa kyrkans auktoritet och därmed knäcka Rysslands moraliska ryggrad.

Som motdrag ordnar kyrkan i morgon en jättelik bönestund för att försvara den rätta tron – vid samma altare där Pussy Riot framträdde. Polisen och militären har lovat att skicka 14.000 man för att försvara kyrkfolket.

Det stämmer att kyrkliga potentaters lyxliv, lägenhetsaffärer och skenheliga lögner blivit ett stort samtalsämne på nätet. Anledningen är dock knappast en världsomfattande konspiration, utan snarare på att fallet med det fängslade punkbandet gjort det ovanligt tydligt hur det ryska rättsväsendet går i makthavarnas och kyrkans ledband.

En karikatyr som fått stor spridning på nätet visar patriarken Kirill och Vladimir Putin som turas om att hoppa jämfota på fyra söndermosade punksångerskor. Så länge de två håller varandra i händerna kan de hoppa på vem de vill och hävda att de har Gud på sin sida.

En version av texten publicerades i Sydsvenskan 2012-04-21

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Punkdans får patriarken att hoppa jämfota”

[…] Igår blev deltagarna i Pussy Riots aktion omhäktade. Det är fyra månader nu, som de sitter häktade för att de framförde en punklåt med politiska slagord (och en del könsord…) i Kristi frälsarekatedralen i Moskva. Här skriver Kalle Kniivilä om spektaklet. […]

Stängt för kommentering.