Lukasjenko trappar upp konflikten

Vitryssland kastar ut alla svenska diplomater och stänger sin egen ambassad i Stockholm. Säkerhetstjänsten KGB vill få tag i svenskarna bakom nallebjörnsaktionen i juni.

Sveriges omfattande arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland ligger i grunden för det diplomatiska sammanbrottet.

Förra veckan meddelade Vitryssland att Sveriges ambassadör Stefan Eriksson inte längre är välkommen i landet. Anledningen var Erikssons nära kontakter med vitryska människorättsaktivister. Sverige svarade med att kasta ut två vitryska diplomater och meddela att Vitrysslands nya ambassadör inte är välkommen till Sverige.

Nu har Vitryssland tagit striden ett steg längre och meddelat att alla svenska diplomater måste lämna landet före utgången av augusti. Det innebär i praktiken att svenska ambassaden i Minsk stängs. Samtidigt dras alla vitryska diplomater tillbaka från Sverige, och Vitryssland stänger självmant sin ambassad i Stockholm.

En möjlig anledning till upptrappningen är nallebjörnskuppen i juni, när ett svenskt flygplan utan tillstånd flög in i vitryskt luftrum och släppte nallebjörnar med budskap om demokrati och yttrandefrihet. Flygplanet hade chartrats av pr-byrån Studio total i Malmö.

Kuppen exponerade brister i det vitryska luftförsvaret som enligt avtal ska skydda även ryskt territorium mot anfall från väst. Händelsen är ytterst pinsam för Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko som är helt beroende av ekonomiskt stöd från Ryssland och gärna gör gällande att det vitryska försvaret är oumbärligt för Rysslands säkerhet.

Det tog lång tid för Vitryssland att erkänna att nallebjörnsaktionen verkligen hade ägt rum, men i förrgår inledde den vitryska säkerhetstjänsten KGB en förundersökning om kränkning av vitryskt territorium och det bekräftades att två vitryska medborgare gripits för medhjälp.

Enligt KGB:s presschef Aleksandr Antonovitj, som vitryska nyhetsbyrån Belapan talat med, har KGB nu vänt sig till svenska myndigheter för att se till att ”misstänkta svenska medborgare” kommer till Minsk för förhör.

– Ur Lukasjenkos perspektiv kan inte nallebjörnsattacken ha skett med mindre än att svenska regeringen är inblandad, och då är det väldigt provocerande, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Imorgon, fredag, håller ambassadörer från alla EU-länder ett krismöte i Bryssel för att diskutera nya åtgärder mot Vitryssland som en följd av den senaste diplomatiska krisen. Vitryssland är redan föremål för omfattande EU-sanktioner som syftar till att de många politiska fångarna i landet ska frias.

Sydsvenskan 2012-08-09

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.