Vitrysk presidentkandidat flyr från KGB

Den vitryska oppositionella presidentkandidaten Ales Michalevitj som tidigare berättat hur han torterats av vitryska säkerhetstjänsten KGB har nu lämnat landet. Troligen befinner han sig i Polen där han har många kontakter, men det är oklart hur han lyckats komma över gränsen. I Vitryssland hotas han av ett långt fängelsestraff för “våldsamt upplopp”. Hans familj är kvar i Vitryssland.

Ales Michalevitj greps av den vitryska säkerhetstjänsten den 20 december 2010, dagen efter presidentvalet och den stora oppositionsdemonstrationen i centrala Minsk. Den 19 februari frigavs han från KGB-häktet i väntan på rättegång, enligt egen uppgift efter att ha skrivit på ett papper där han lovade att samarbeta med KGB.

En dryg vecka efter frigivningen tillkallade han en presskonferens, rev sönder pappret, och berättade om brutal tortyr som han utsatts för i KGB-häktet. När han nu kallades till ett nytt förhör hos KGB valde han att fly.

Enligt vissa källor kan han ha fått information om att han skulle gripas efter förhöret. Sådan underhandsinformation kan givetvis ha varit en medveten manöver av KGB för att tvinga honom på flykt.

Så här skriver Michalevitj på sin egen blogg:

Мяне выклікаюць для правядзення следчых дзеянняў у КДБ.
Я маю абгрунтаваныя падставы меркаваць, што з будынка КДБ ужо не выйду.
Таму мяне ў КДБ не будзе.
Зараз я знаходжуся ў надзейным месцы, не ў зоне дасягаймасці беларускага КДБ.
Збіраюся працягваць працу над спыненнем катаванняў і вызваленнем усіх, хто незаконна ўтрымліваецца па паліт матывах.

Jag har kallats till KGB för fortsättning av förundersökningen.
Jag har välgrundad anledning att tro, att jag inte kommer att släppas ut från KGB-byggnaden.
Därför kommer jag inte att visa mig där.
Nu befinner jag mig på ett säkert ställe, utanför vitryska KGB:s räckvidd.
Jag planerar att fortsätta arbetet för att tortyren ska upphöra och alla som är olagligt frihetsberövade på grund av politiska motiv ska släppas.

Han skriver inte var han befinner sig. Den ryska nyhetstjänsten RSN:s korrespondent i Polen uppger att Michalevitj förts till Polen i bagageutrymmet av en polsk diplomatbil. Den polska ambassaden i Minsk dementerar uppgiften.

RSN uppger också att Ales Michalevitj skulle ha ringt sin fru Milana från Polen. Som källa anger RSN en intervju med Milana Michalevitj i den vitryska tidningen Nasja Niva. I den intervju som finns på tidningens webbplats säger Milana Michalevitj dock att hon ännu inte har talat med sin man.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Vitrysk presidentkandidat flyr från KGB”

Nu verkar det vara bekräftat att Michalevitj inte finns i Polen, utan i Tjeckien. Enligt tidningen Nasja Niva har Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg bekräftat att Michalevitj sökt asyl och kommer att få det. Nasja Niva citerar den här artikeln från tjeckiska nyhetsbyrån ČTK.

Att flykten skett via Polen är ju dock fortfarande väldigt sannolikt.

Frågan är vad som väntar Michalevitjs familj efter detta? Kommer de på klassiskt Sovjetmanér att sändas till arbetsläger i 5-10 år eller “endast” tvingas till offentligt avståndstagande från honom. Att Lukasjenka av barmhärtighet skulle låta även dem lämna landet är väl uteslutet, eller?

Varför tror du att han åkt genom Polen? Menar du att han verkligen åkte i bagageutrymmet på en diplomatbil? Sånt har ju hänt förr. Andra uppgifter gör gällande att han åkt över Ryssland och Ukraina, men det kan ju vara en manöver för att skydda diplomaten i fråga.

Jag tror inte hans familj riskerar någon allvarlig förföljelse. Vi kan i alla fall hoppas på det. Men får de lämna landet? Det vet nog bara en person.

Stängt för kommentering.